SGK Çıkış Kodu 4 Nedir? Bu kod “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi“ tanımlanmıştır. Belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından feshediliyor ve haklı bir neden bildirilmiyorsa bu kod seçilecektir.
İşten çıkış kodu, çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklarını alabilmesi bakımından önemlidir. Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır. 4 numaralı işten çıkış kodunda çalışan; ihbar ve kıdem tazminatı ile işsizlik ödeneği hakkına sahip olur.
04 – Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi – İşsizlik maaşı alabilir.
41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ve 50 numaralı kodlarla fesih: Bu kodlarla iş sözleşmesi sona eren işçi işsizlik maaşına hak kazanamayacaktır.
Sonuç olarak; haksız yere tazminatsız olarak işten çıkartılan işçi kıdem ve ihbar tazminatını ve varsa diğer işçilik alacaklarını dava yoluyla talep edebilecektir.
İlgili 18 soru bulundu
Devamsızlık Yapan İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi? İşçi devamsızlık yaptığı süre içerisinde henüz işten çıkarılmadığı zaman işsizlik maaşı alamaz.
Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor. Ancak İş Kanunu'nda 'haklı fesih' tanımına giren durumlarda çalışanın işsizlik maaşı alma hakkı var. Haklı fesihle istifa edenler, haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabiliyor.
İşten Ayrılış kodlarını öğrenmek için bu kodların daha önceden işveren kurum tarafından sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.
04 kodu ile çıkarılan işçinin hakları
İşçiye ihbar süresi kullandırılmalı, kullandırılmamışsa ihbar tazminatı ödenmelidir. İşyerinde çalışan işçi sayısı en az 30 ise ve işçinin işyerindeki kıdemi de en az 6 ay ise, işveren geçerli bir nedenle fesih yapmak zorundadır.
Bu kapsamda işsizlik maaşlarına da zam geldi. Böylelikle 2023 yılında En düşük brüt ücretin yüzde 40'ına tekabül eden işsizlik maaşı tutarı 2568,75 TL'den 3.981,56 liraya yükseldi. En yüksek brüt ücretin yüzde 80'ine tekabül eden işsizlik maaşı tutarı ise 5.137,51 liradan 7.963,14 liraya çıktı.
4/c kapsamında çalışmakta olan memurlar çalışmakta oldukları süre boyunca adlarına işsizlik primi yatırılmadığı için görevlerinden istifa etmek suretiyle veya görevden ihraç edildiklerinde işsizlik maaşı alma hakları bulunmamaktadır.
Buna göre; 10 yıl çalışmış bir kişi işten çıkarılırsa, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
Dört Kodu ile İşten Çıkarılma
4 çıkış kodu belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi demektir. Bildirimli fesih de denen bu kodda; işçinin herhangi bir kusuru yoktur. İşveren, çalışanı geçerli bir nedenle ya da herhangi bir geçerli sebep olmadan işten çıkarmıştır.
İşten çıkış kodları SGK tarafından belirlenen ve çalışanın işten ayrılmasının ifadesi için kullanılan kodlardır. 39 farklı işten çıkış kodu bulunur. İşten çıkış kodları çalışanın işten ayrılmasına göre seçilir. Bu kodlar iş sözleşmesinin feshi sonrasında SGK'ya elektronik ortamda verilen bildirgede belirtilir.
İstifa eden kişiler işsizlik maaşı alabilir mi? İstifa eden kişilerin işsizlik maaşı almaları söz konusu değildir. Çalışanın işsizlik maaşını hak edebilmesi için hem kendi isteğiyle işten ayrılmamış olması hem kusurlu olmaması şartı vardır.
48 Numaralı Kod – İşçinin Devamsızlık Yapması;
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi (4857 s.k. 25/II-g) durumunda bu çıkış kodu seçilecektir.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
İşçinin devamsızlığı sebebiyle işverenin derhal feshi de İş Kanunu'nun 25/II-g bendinde düzenlenmiştir. Bu durumda işverenin, devamsızlık sebebiyle fesih hakkını kullanırken kanunda düzenlenen 6 günlük süreye riayet etmesi gerektiği söylenebilir.
İşçinin işverenden veya amirinden izin almaksızın ya da haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 iş günü veya bir ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut da bir ayda 3 iş günü devamsızlık yapması halinde ise ihbar ve kıdem tazminatı ödemeden derhal işine son verilebilir.
Çalışan hastalandığını ortaya koyan raporu işverenine veremezse, yaptığı devamsızlık mazeretsiz kabul edilecektir. Mazeretsiz devamsızlık ardı ardına iki işgününü veya herhangi bir tatil gününden sonraki iki iş gününü ya da bir ay içerisinde üç işgününü aşarsa çalışan tazminat dahi alamadan işten çıkarılabilecektir.
İşten çıkış bildirgesini sadece işverenler e-bildirge kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak görüntüleyebilirler. İlla çıkış kodunuzu öğrenmek istiyorsanız bir SGK müdürlüğüne gidip çıkış bildirgesinin çıktısını isteyebilirsiniz.
İhbar süreleri işçinin o işteki çalışma süresine göre belirlenir. İhbar süresi dolmadan işten istifa eden kişi o işte çalıştığı döneme denk gelen ücret kadar ihbar tazminatını işverene ödemekle yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri