Kunut Duaları, İslam dini için büyük önem taşıyan dualardandır. Kunut 1 Duası ve Kunut 2 Duası olarak iki parçadan oluşan bu dua, vitir namazının üçüncü ve son rekatında okunur.
Anasayfa / NAMAZ / Vitir Namazı / Kunut duasını bilmeyen bir kimse ne yapar? Kunut duasını bilmeyen bir kimse ne yapar? Hanefîler'e göre, vitir namazının üçüncü rek'atında kunut yapmak vaciptir.
Cevap: Hanefi mezhebinde vitir namazında okumak Ramazan'a özel değil, her zaman için vardır. Sabah namazındaki kunut ise Hanefi mezhebine göre ümmetin sıkıntılı zamanlarında okunur. Şafii mezhebinde ise kunut duaları sabah namazında okunur.
Kunut duaları, yatsı namazının ardından kılınan vitir namazında okunmaktadır. Bu duaları okumanın vacip olduğu söylenir.
Şafi Mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra duada olduğu gibi, elleri kaldırıp semaya doğru açarak kunut duası okunur. Hanefi mezhebine göre kunut duası vitrin üçüncü rekâtında zamm-ı surenin okunmasından sonra ve rükûa varmadan okunur. Vacip olan bu uygulama yıl boyu devam eder.
İlgili 37 soru bulundu
Kunut Dualarını bilmeyen ne okur? Kunut duasını bilmeyenler, “Rabbenâ âtinâ” duasını veya üç defa “Allahümmağfir lî” ya da “Yâ Rabbî” dediklerinde kılınan vitir namazı geçerlidir ve kazası gerekmez.
Cevap: Vitir namazında elleri kaldırıp tekbir almak ve Kunut duası okumak vaciptir. Kişi bunu unutursa, rüku'da hatırlarsa tekrar kalkmasına gerek yok, devam eder.
Vitir namazında Kunut duası bilmeyenler ne okumalı sorusu sık sorulan sorulardan biridir. Eğer bir kişi vitir namazının 3. rekatında okunan Kunut duasını bilmiyorsa ya da ezberleyemiyorsa "Rabbenâ âtina fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve qınâ azâbe'n-nâr" (Bakara, 201) ayetini okuyabilirler.
Kunut Duası 1, “Allahümme innâ neste'înuke” olarak başlar. Kunut Duası 2 okunuşu ise “Allahümme iyyâke na'büdü” şeklinde başlar. Kunut Duası okunuşu bilmek önem arz eder; çünkü Kunut Duaları 1 ve 2, beş vakit namaz içerisindeki yatsı namazı vaktinde kılınan vitir namazı içerisinde okunmaktadır.
Hanefî ve Mâlikîler'e göre yalnız başına kılınan namazlarda gizli olarak okunan kunut duası cemaatle kılınan namazlarda hem imam hem de cemaat tarafından yine gizli olarak okunur.
Sabah namazında kunût okumak Mâlikîlerin meşhur görüşüne göre müstehâb, Şâfiîlere göre ise müekked sünnettir. Diğer taraftan, kunût duası, Şâfiî mezhebinde ancak rükûdan sonra okunabilirken, Mâlikî mezhebinde hem rükûdan önce hem de sonra okunabilir.
Değerli kardeşimiz, Vitir namazlarında Kunut duası okumak ve Kunut tekbiri almak vaciptir. Cemaatla kılınırken hem imam hem de cemaat Kunut duasını içinden okur. Kunut duası okunmadığı takdirde sehiv secdesi gerekir.
Kunut duaları yatsı namazının ardından kılınan vitir vacip namazında okunan dualardır. Kunut duaları vitir namazının son rekatına başladıktan sonra Fatiha ve namaz suresi okunmasının ardından tekbir getirilerek 1 yada 2. kunut duası okunmaktadır.
Vitir namazı üç rekat. Şu söylenebilir, birinci rekatta Nas suresini okuduysa ikincisinde Asr suresini okuyabilir mi? Okumasa iyi olur, ama okuduysa da namaz olur. Birinci rekatta Felak, ikincisinde Nas, üçüncü rekatta da herhangi bir sure okunabilir.
Şafi Mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra duada olduğu gibi, elleri kaldırıp semaya doğru açarak kunut duası okunur. Hanefi mezhebine göre kunut duası vitrin üçüncü rekâtında zamm-ı surenin okunmasından sonra ve rükûa varmadan okunur. Vacip olan bu uygulama yıl boyu devam eder.
Kunut duaları sadece vitir namazında okunur.
Bu zammı sure 4 rekâtlı farzların son iki rekâtı hariç bütün rekâtlarda okunur. Sünnetlerin ve iki rekâtlı farzların ve vitir namazının bütün raketlerinde zammı sure okunur ve okunması da vaciptir. Ayetel Kürsi okunuşu ve Türkçe anlamı: Ayet-el Kürsi Arapça yazılışı ve Diyanet meali!
Bu Kunut sabah namazının farzının ikinci rekatinde rükudan kalktıktan sonra, ayakta okunur. Ayrıca vitir namazını Ramazan ayında cemaatle kılmak ve bu ayın ikinci yarısında vitrin son rek'atında Kunut duası okumak da sünnettir.
2) Kunut duasını bilmeyen vitir namazında onun yerine "Rabbenâ âtina" ayetini okuyabilir. 3) Cenaze namazında üçüncü tekbirden sonra okunacak duaları bilmeyen bunların yerine yine "Rabbenâ âtina" ayetini dua niyetiyle okuyabilir.
Hanefi mezhebine göre vacip olan vitir namazında okunan kunut duasını bilmeyenler yerine herhangi bir sure okuyabilir. Hiçbir şey demiyorsa lafzatullah'ı tekrar eder.
Kunut duaları Allah'a dua etmek ve sığınmak istenildiği zaman okunursa kişi manevi huzura kavuşur. Kunut duaları sabah namazının farzında okunduğunda okuyan kişi Allah'ın izni ile bela ve musibetlerden korunur. Kunut duaları bir şerden korunmak ya da bir hayrı elde etmek için okunur.
Diye sorulduğunda şöyle cevap verdiler: “ vitir namazı müekked bir sünnettir. Mümin olan kimse buna riayet etmesi gerekir. Bir gün kılıp diğer gün bırakan kişi sorumlu tutulmaz. Ancak sürekli kılınması için tavsiye edilir, şayet kaçırırsa gündüz vaktinde ikişer olarak kılması meşrudur.
Vitir kılınmazsa yatsıyı kaza etmek gerekmez. Vitri kaza etmek gerekir. Gece yarısı kalkamayanların vitri de yatsıyla beraber kılıp yatmaları gerekir.
Evet, Rabbena duasıyla kılınan vitir namazı geçerlidir, kazası gerekmiyor. Özetle, Kunut duasını okuyamayanların veya okumayanların, “Rabbenâ âtinâ” duasını okumaları veya üç defa “Allahümmağfir lî” ya da “Yâ Rabbî” demeleri yeterlidir.
İbadetler “tevkîfî”, yani Allah'ın emrettiği ve Hz. Peygamber'in (s.a.s.) tarif ettiği şekilde eda edilir. Vitir namazında kunuttan önce tekbir esnasında ellerin kaldırılması, bazı rivâyetlere dayanmaktadır (Ebû Yûsuf, el-Âsâr, 21 [100]; Zeylaî, Nasbu'r-râye, 1/389-391; Mübârekfûrî, Tuhfetü'l-ahvezî, 2/567).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri