İşte Süleymaniye Camii hakkında bilmeniz gerekenler... Osmanlı İmparatorluğunun 10. Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın gücü ve Mimar Sinan'ın dehasının vücut bulduğu Süleymaniye Külliyesi, 462 yıldır ihtişamını koruyor.
Mimar Sinan'ın 80 yaşında inşa ettiği ve “ustalık eserim“ diye nitelediği yapıt olan Selimiye Camii, Osmanlı-Türk mimarlık tarihinin olduğu kadar, dünya mimarlık tarihinin de başyapıtları arasında gösterilmektedir.
Süleymaniye Camii haziresinde mezar ve türbesi olanlar
Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Sadrazam M. Ali Paşa, Hattat Ali Fuat, Serasker Hüseyin Avni Paşa, Kaptan- ı Derya Kayserili Ahmet Paşa, Safiye Sultan. Mimar Sinan'ın açık türbesi ise caminin arka tarafında yer alır.
Süleymaniye, Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) tarafından tahta çıkışının otuzuncu yıldönümünü kutlamak amacıyla yaptırılmış. İnşaat 1550 senesinde başlamış ve sadece temel çalışmaları üç yıl sürmüş.
Süleymaniye Camii tarihi ve dini açıdan Türk kültürü için önemli bir mimari yapıdır. Mimar Sinan'ın eseri olan Süleymaniye Cami, sade olduğu kadar da ihtişamlı bir yapıdır aslında.
İlgili 25 soru bulundu
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
İmparatorluğun birçok noktasında katkılar veren Mimar Sinan, mesleğinde katettiği aşamaları 3 büyük eseriyle tanımladı. Sinan, 1548'de tamamladığı Şehzade Camii'ni "çıraklık eseri", 1557'de tamamladığı Süleymaniye'yi "kalfalık eseri", 1575'te ibadete açılan Selimiye'yi ise "ustalık eseri" olarak nitelendirdi.
Yapılan simülatör deneylerinde ise Süleymaniye Camii'nin 1999 depremi büyüklüğünden tam 7 kat büyüklüğündeki bir depremden bile sağlam çıkabileceğini gösterdi. Bunu sağlayan şey ise binanın sadece büyüklüğü değil aynı zamanda esnek olmasıdır.
Osmanlı Padişahı olması. Camiye yakın olan iki minarede üçer, uzak olan ikisinde ise ikişer şerefe yapılmış. Minarelerde bulunan toplam 10 şerefe, Kanuni Sultan Süleyman'ın, Osmanlı İmparatorluğu'nun 10. Padişahı olmasını temsil ediyor.
KÜLLİYE 15 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
Külliye, cami, Rabi Medresesi, Salis Medresesi, Evvel Medresesi, Sani Medresesi, Tıp Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, Hürrem Sultan Türbesi, türbedar odası, darüşşifa, darüzziyafe, Darülhadis Medresesi, tabhane, Mimar Sinan Türbesi ve hamam olmak üzere 15 bölümden oluşuyor.
Hürrem Sultan Türbesi, Eminönü'nde bulunan Süleymaniye caminin külliyesinde yer almaktadır.
Ortasında Süleymaniye Camii'nin bulunduğu devasa ölçekteki külliye, evvel medresesi, sani medresesi, Tıp medresesi, salis medresesi, rabi medresesi, tabhane (bir tür dinlenme tesisi), darüzziyafe (yemek yapılan bölüm), bimarhane (akıl hastaları hastanesi), darülhadis medresesi, hamam, Süleyman Türbesi, Hürrem Sultan ...
Oyun, Ser Mimar Hazretleri'nin Süleymaniye'yi yedi yılda bitirememesi üzerine dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman ile karşı karşıya gelişini konu ediniyor.
Şehzade Camii ve Süleymaniye Camii'ne atfedilen bu şehir efsanesine konu “Mimar Sinan'dan mektup” bulunmamıştır. Aslı astarı olmayan mektup hikâyesinin uydurulduğu, mektubun kaynağı tarafından kabul edilmektedir.
Süleymaniye, 1784 yılında Babanlı ve aynı anda Osmanlı Valisi İbrahim Paşa tarafından babası Süleyman Paşa'nın adı verilerek kurulmuştur. Baban Emirliği'nin merkeziydi.
Mimar Sinan'ın, eserlerinde depremin etkisini azaltmak için birçok yöntem bulduğunu aktaran Okumuş, şöyle devam etti: "Örneğin; Süleymaniye Camisi'nin çevresini istinat duvarıyla çeviriyor. Çevirdikten sonra bunun altına kuyular açıyor. Bu kuyunun amacı depremlerde toprak sulanır, bina yukarıya doğru hareket eder.
Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, caminin statik yapısının araştırıldığını, maketlerinin yapılıp simülasyon tekniğiyle 7 ve 8 şiddetinde depremler uygulandığını, caminin ve özellikle kubbesinin çok sağlam olduğunun görüldüğünü söyledi.
Fatih Sultan Mehmet'in 1453'te İstanbul'u fethetmesiyle camiye dönüştürülen Ayasofya'nın onlarca depreme ve doğa olayına dayanmasının arkasında Türk tarihinin önemli isimlerinden Mimar Sinan'ın imzası bulunuyor.
Kökeni ve devşirilmesi. Sinaneddin Yusuf, Kayseri'nin Agrianos (günümüzdeki Ağırnas) köyünde Ermeni veya Rum ya da Hristiyan Türk, olarak doğduğu düşünülmektedir. 1511'de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul'a gelmiş Yeniçeri Ocağına alınmıştır.
Tarihin en büyük dahilerinden Mimar Sinan'ın kafatası 87 yıldır kayıp. Böylesine önemli bir değer, mezarında başsız bir şekilde yatıyor. 1930'lu yıllardaki Türklük tartışmaları nedeniyle 1935 yılında Sinan'ın başı, türbesindeki mezarından çıkarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri