Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Kullanım alanı çok yaygın olan patates nişastası özellikle gıda alanında salep üretimi, unlu mamullerde, hazır çorbalarda, ekmek üretiminde, kuruyemişlerde ve daha birçok farklı besin maddesinde kullanılmaktadır. Patates nişastası hamur işi, sos ve tatlılarda kullanılmaz.
Mısır nişastası sıvı bazlı gıdalarda (örneğin, çorba, soslar, salça, muhallebi) düşük sıcaklıktaki sıvılarla karıştırarak hamursu veya bulamaç kıvamına getirmek amacıyla kıvam artırıcı olarak kullanılır. Opak yerine saydam bir karışım elde etmek amacıyla bazen tamamen un yerine kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Pirinç Nişastası: Nişasta çeşitleri arasında en beyaz renkli olandır. Genellikle soslara kıvam vermek, bebek maması hazırlamak için kullanılır.
Nişasta, mutfakta kıvam verme konusunda en büyük yardımcımız. Nişasta eklenen kurabiyeler ağızda dağılır, tadına doyum olmaz. Mısır ve Buğday nişastası birbirinin yerine kullanılabilir.
Mısır nişastası buğday nişastasına göre daha beyaz olduğu için muhallebi ve sütlü tatlılarda daha parlak bir görünüm için kullanılır.
Buğday nişastası yerine mısır nişastası da kullanabilirsiniz.
“Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Buğday nişastası, tariflerin her birinde ayrı görevler üstlenen çok kullanışlı bir aşçılık malzemesidir. Kurabiyelerin kıyır kıyır olması için gerekir. Poğaça ve keklerin pamuk gibi yumuşak olmasını ve kabarmasını sağlar. Sütlü tatlılara, muhallebilere o çok sevilen kıvamını verir.
Ambalajlarının arkasında yer alan kullanım tablosu sayesinde; vanilinli ya da kakaolu sos, dolgu kreması, meyve püresi, tart, turta kaplaması gibi tarifler hazırlayabilir veya makarna sosu, domates püresi ve çorbalarınıza kıvam vermek için kullanabilirsiniz.
İltihap giderici özelliği sayesinde deri ve göğüs hastalıklarında kullanılabilir. Kaşıntıya iyi gelir, cildin yumuşatılmasını sağlar. Göz ve cilt sağlığı üzerinde de önemli etkisi olan buğday, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, fosfor ve A, E, C, B vitaminlerini barındırır.
Patates nişastası yemek pişirme ve fırınlamada yaygın olarak kullanılır. Çorbalar, soslar, turta dolguları, soslar, yahniler ve güveçler gibi tatlı ve tuzlu, sıcak ve soğuk tarifler için koyulaştırıcı bir madde olarak kullanılabilir.
Mısır Unlu Nişastalı Baharatlı Palamut Balığı Tarifi Nasıl Yapılır? Bir kapta unu nişastayı baharatları iyice karıştıralım. Tavayı koyup kızdıralım baharatlı karışıma balıkları bulayarak silkelim. Sonra kızartalım, sıcak servis yapalım istediğimiz garnitürle tüketibiliriz .
Mısır nişastası, mısırdan elde edilen bir nişasta çeşididir. Aynı zamanda bu nişasta çeşidi ülkemizde ismi en sık duyulan ve dolayısıyla pek çok kişi tarafından bilinen bir nişasta çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mısır unu ince öğütülmüş mısırdır. Mısır nişastası, yalnızca mısır çekirdeğinin endosperminden elde edilir.
Buğday Nişastalı Un Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır? Yumurta, margarin, vanilya, pudra şekeri ve sıvı yağ krema haline gelene kadar karıştırılır. Üzerine nişasta ve kabartma tozu eklenir. Katı bir hamur elde edene kadar un eklenir.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
Son olarak, 2 su bardağı buğday ya da mısır nişastası ve 1 paket kabartma tozu ilave edilerek tüm malzemeler çırpılarak kek hamuru hazır hale getirilir. Pişirme için seçilen kek kalıbı katı yağ ile yağlanır ve hafifçe unlanarak yapışmayan fazla un boşaltılır.
Mısır nişastası ile hazırladığınız muhallebi ile nefis bir etimek tatlısı yapabilirsiniz. Kreması mısır nişasta ile yapılan kedidili bisküvi pastası tarifi de ilginizi çekebilir.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Püf Noktaları Hamuru yoğururken nişastayı yavaş yavaş eklemelisiniz. Ele yapışmayan ve parçalanmayan kurabiye hamuru kıvamını yakaladığınızda nişasta miktarı yeterlidir. Tarifte mısır nişastası yerine buğday nişastası kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri