Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
Ticari taşınmazların kira ödemeleri üzerinden kesilen vergiye kira stopajı denir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi kapsamında uygulanan kira stopajı, kiracı tarafından vergi dairesine ödenir. Eğer bir iş yeri kiralıyorsanız mutlaka stopaj vergisi ödemeniz gerektiğini de göz önüne almalısınız.
❓ Hangi Ödemelerde Stopaj Yapılması Gerekir? Serbest meslek ödemeleri, gider pusulaları, personele yapılan ücret ödemeleri, kira ödemeleri ve kar payları stopaj vergisine tabiidir.
Gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan ve kaynağından kesilen vergiye stopaj adı verilir. Kısaca özetlemek gerekirse gelir elde eden şahıslar veya kişiler, geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan adına vergi dairelerine yatırılır.
Kooperatifler, Yatırım fonu yönetenler, Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, Zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler, gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
İlgili 45 soru bulundu
Fatura ve Serbest Meslek Makbuzu kesiminde KDV hesabı zorunludur. Müşteri muhtasar beyanname ile sizin adınıza stopaj öder. Faturada stopaj olmaz ancak Serbest meslek Makbuzu kesilirken %20 stopaj hesabı yapılır. Fatura kesiminde stopaj bulunmadığından gelirinizden herhangi bir tutar da düşülmez.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
Dilerseniz stopaj vergisi sorgulamak ve ödeme yapabilmek ya da vergi tahsili yetkisi verilen bankaları ve hangi yollarla ödeme yapabileceğinizi incelemek için Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden yardım alabilirsiniz.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
Stopaj, verginin ödenme şeklidir. Muhtasar ise stopaj aracılığı ile kesilen vergileri ifade eder. Yani muhtasar bir vergi çeşidi iken stopaj, verginin ödenme şeklidir. Stopaj yolu ile kesilen vergiler, muhtasar beyannamede belirtilerek vergi dairesine ibraz edilir.
Stopaj: 20 TL'dir. Bu tutarı, müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine ödeyecektir. Size brüt tutar üzerinden bu tutar düşülerek, ödeme yapılacaktır.
Gider Pusulası Stopaj Oranları
Özellikle dokuma ürünleri, nakış işleri, turistik eşya gibi mal bedelleri ve üretiminde ödenen hizmet bedelleri için %2 oranında stopaj kesintisi yapılırken, hurda mal alımlarında da %2 oranında stopaj uygulanır. Ayrıca, diğer mal alımlarında stopaj kesintisi %5 olarak belirlenir.
İş yeri kiraları söz konusu olduğunda gelir vergisi stopajı kiracı tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödenir ve stopaj yoluyla ödenen vergi mal sahibi tarafından verilen yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen kira geliri üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilir.
Brüt kiranın %20'sini hesaplarken işlem kolaylığı sağlamak isterseniz brüt kirayı 5'e bölebilirsiniz. Mesela net 1000 TL olunca brüt 1000 x 1,2 = 1250 TL olur. Stopaj da 1250 / 5 = 250 TL olur.
Eğer, serbest meslek sahibi kişinin hizmet sağladığı müşteri gelir vergisi mükellefi olmazda stopajsız makbuz kesilebilir. Ancak gelir vergisine tabi olan müşteriye stopajsız makbuz kesilmesi mümkün değildir. Vergi mükellefi olmayan bir müşteriye kesilen serbest meslek makbuzunda yalnızca KDV oranı dahil edilir.
Kira stopajı ödenmediği takdirde kiralanan taşınmazın temerrüt nedeni ile birlikte tahliye işlemleri yapılmaktadır. Sorumluluk kiracıda olduğu için stopajın geciktirilmesi durumunda ortaya çıkacak temerrüt faizi kiracı aleyhine stopaj üzerine eklenmektedir. Ödeme yapılmaması durumunda ise haciz işlemi başlatılabilir.
Şahıs şirketleri gelir vergisi, KDV ve Muhtasar Beyannamesi (Stopaj Vergisi) ödemektedir. Kazanç odaklı vergilendirme sisteminde belirtilen vergi oranları şekildeki gibidir: 32.000 TL'ye kadar %15 oranında vergi ödenir. 70.000 TL'nin 32.000 TL'si için 4.800 TL, daha fazlası için %20 oranında vergi ödenir.
Bu doğrultuda yıllık olarak yatırılan stopaj ödemesinin genelde iki taksite bölündüğü söylenebilir.
Eğer müşteriniz vergi mükellefi değil ise stopajsız fakat KDV dahil şekilde e-SMM kesebilirsiniz. Örneğin, basit usule tabi mükelleflere düzenlenen e-SMM'lerde stopaj bulunmaz.
Stopaj vergisi, işverenler tarafından gelir veya kurumlar vergisinin yükümlülüğü altında bulunan kazançlara ilişkin vergi tutarının, ortada bulunan gelirin sahibine geçmeden yasa ile belirlenen oranlara uygun olarak kesilmesi ve işveren tarafından vergi dairesine tahsil edilmesi işlemidir.
28.06.2023 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen döviz tevdiat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile vadeli hesaplarda %25, oranında stopaja tabi.
Brüt kira tutarı ne kadarsa onun üzerinden %20'si hesaplanır ve elde edilen miktar kira gelirinden kesinti yapılarak devlete ödenir. Örneğin brüt kira geliri 5.000-TL ise, stopaj vergisi miktarı bu tutarın %20'si yani 1.000-TL olur.
Brüt Kiradan Net Kira ve Stopaj Hesaplaması
Brüt kiradan stopaj çıkarıldığında ise net kira tutarı elde edilecektir. Kira Stopajı: 3000 / 5 = 600 TL. Net Kira: 3000 – 600 = 2400 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri