Bunun yanı sıra sırt ağrısı önemli bir hastalığın belirtisi de olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Kas incinmesi gibi basit bir nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen sırt ağrısı; kalp, akciğer, safra kesesi rahatsızlıkları ya da boyun ve sırt fıtıkları gibi pek çok hastalığın belirtisi olabilir.
Sırt Ağrısının Nedenleri
Sırt ağrısı çoğunlukla kaslar, bağ dokuları ve eklemlerde yaşanır. Ağır kaldırmak, ani hareketler, oturuş ve duruşun kötü olması, hareketsiz yaşam, stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo sırt ağrısının sık görülen nedenleri arasındadır.
Sırt ağrısının birçok olası nedeni olsa da nefes darlığı, öksürük veya kilo kaybı gibi diğer semptomlarla birlikte yaşıyorsanız, bu daha ciddi durumları ekarte etmek için bir doktora görünmeniz önemlidir.
Stres altındaki kişi farkında olmadan omuzdaki kaslar kasarak “c” harfine benzeyen beyin omurlarının düzleşmesine neden olur. Bu düzleşme sonucunda ise sinirlerin omurilikten çıkış kısmı daralır ve sinirlerin baskı altında kalmasına neden olur. Bu da sırt kaslarının gerilmesine ve sırt ağrısının oluşmasına neden olur.
Boyun Sorunları: Boyun fıtığı,kireçlenme, sinir sıkışması ve omurilik daralması kürek kemiğine ve sırta vuran ağrılara neden olur. Bazen ağrı kola da yayılır ve uyuşma hissini tetikler. Omurga Sorunları: Skolyoz(omurga eğriliği), kifoz (kamburluk) gibi omurga rahatsızlıklarında kürek kemiği ve sırt ağrıları görülür.
İlgili 41 soru bulundu
Sırtın ortasına vuran ağrı, çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu rahatsızlıkların başında mide gelir. Sırtın ortasına vuran ağrı, genellikle mide kaynaklıdır. Bunun yanında omurgada görülen esneklikten, duruş ve yürüyüş bozukluklarından da kaynaklandığı görülmektedir.
Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı neden olur? Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı, gerilen kasların sinirleri zorlaması durumunda ortaya çıkabilir. Bu duruma zemin hazırlayanlar ise kambur durma, yanlış oturma, rahat olmayan zeminde uyku, uzun süreli eğilmek, ayakta durma gibi aktiviteler olabilmektedir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir. Diğer durumlarda Algoloji veya FTR bölümlerine randevu alınması gerekmektedir.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Sıcak ve soğuk kompres, esneme hareketleri ve lavanta yağı masajı evde uygulanabilecek doğal çözümlerdendir. Sırt ağrısı için hangi ağrı kesiciler kullanılır? Parasetamol, ibuprofen ve naproksen gibi over-the-counter ağrı kesiciler sırt ağrısı için yaygın olarak kullanılır.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Miyofasiyal ağrı sendromu olan kulunç, kasları ve etrafındaki yumuşak dokuyu etkileyen lokalize ağrı ile karakterize akut veya kronik bir durumdur. Kulunç ağrısı, bazı kasları ve kasları yerinde tutan ince doku örtüsünü içerir. Ağrı meydana gelen bölgeler bel, boyun, omuz ve göğsü kapsar.
Nefes alırken orta ve üst sırtta ağrı yaşanırsa, genellikle kaburgalar arasındaki kaslarda veya arkalarında yer alan diyaframda gerginlik mevcuttur. İnterkostal nevralji, nefes alıp verirken ve öksürürken şiddetlenen ve kaburgalar arasında bıçak batması hissi veren akut sinir ağrısına neden olur.
Hafif ve orta şiddetteki sırt ağrıları için over-the-counter (reçetesiz satılan) ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. İbuprofen veya parasetamol gibi ilaçlar genellikle bu amaçla tercih edilir.
Isınma ve Soğutma Uygulamaları: Sıcak uygulamalar (sıcak havlu veya ısıtıcı ped) veya soğuk uygulamalar (buz torbası veya soğuk kompres) sırt ağrısını hafifletebilir. Bu uygulamalar, kasların rahatlamasına ve iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Bu sebeple sebep olan hastalığın tedavisi önceliklidir. -İlaçlar: Sırt ağrılarında ağrının azaltılması için ilaçlar kullanılabilir. Bu amaçla ağrı kesici/antiromatizmal ilaçlar, kas gevşeticiler, yardımcı (adjuvan) ilaçlar, zayıf opioidler kullanılabilir.
Anksiyete belirtileri arasında ayrıca fiziksel olarak baş ağrısı, mide bulantısı, midede karıncalanma hissi ve karın ağrısı da yer alır. Anksiyete tutan kişilerde görülen yaygın belirtiler şunlardır: Gergin, huzursuz ve endişeli olma. Kalp çarpıntısı
Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir. Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar.
Nöropatik ağrılar, sinirlerin ağrı iletim bölgelerinde ortaya çıkan ve ağrı kesici ilaçlarla kolay kolay geçmeyen ağrılar olarak tanımlanır. Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır.
Kötü postür (duruş), masa/bilgisayar başında uzun süreli oturmalar, kondisyon eksikliği ve sırt kaslarının güçsüzlüğü ağrıları beraberinde getirebilir. Spor yaralanmaları ve trafik kazaları ve benzer yaralanmalar ikinci sıklıkla sırt ağrısının sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kas spazmlarını anında rahatlatan hiçbir hap veya enjeksiyon yoktur. Bu nedenle yapabilecek en iyi şey, etkilenen kası germek ve ona masaj yapmaktır. Spazm bacaktaysa, kalkıp dolaşmak iyi gelebilir. Buz veya ılık bir banyo yapmak ya da bir termofor kullanmak gibi sıcak uygulamaları denenebilir.
Ağrı şiddeti ve yerleşimine göre ağrı kesiciler, kas gevşetici ve o bölgeye uygulanan merhemler reçete edilebilir. İlaç tedavisi yeterli olmadığında ise fizik tedavi, akupunktur, masaj, nöral terapi ve soft lazer gibi alternatif uygulamalar uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri