Solunumun temel organı akciğerlerdir. Göğüs boşluğunda asılı olarak bulunan akciğerler pembemsi renkte süngersi yapıdadır.
Dr. Hasan TANYERİ | Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Solunum yolları burun, geniz, boğaz, gırtlak, nefes borusu ve nihayetinde akciğerlerden oluşur. Solunan hava burun içerisinde nemlendirilip, ısınıp, temizlendikten sonra geniz ve boğaz yoluyla nefes borusuna, akciğerlere iletilir.
Solunum sistemimizde burun – burun boşluğu, sinüsler, ağız, boğaz, gırtlak, nefes borusu, diyafram, akciğerler, bronşlar, bronşiyoller, alveoller ve kılcal damarlar görev alır. Sağlıklı bir solunumun gerçekleşebilmesi için solunum sisteminde görev alan tüm yapıların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi gerekir.
İnsandaki solunum sistemi organları; ağız, burun, yutak, gırtlak, soluk borusu ve akciğerlerden meydana gelmektedir.
Solunum merkezi beyin sapında (medulla oblongata bölümünde) bulunur. Solunum yolları yukarıdan aşağıya doğru sırası ile nasus (burun), pharynx (yutak), larynx (gırtlak), trachea (soluk borusu) ve bronchuslar (bronşlar)'dan oluşur.
İlgili 31 soru bulundu
Üst solunum yolları, burun (Nasus), ağız, yutak (Farinks) ve bazen gırtlağı (Larinks) kapsayan, solunum sisteminin göğüs (toraks) dışında kalan bölümlerini içine alan kısmıdır.
Trakeadan başlar ve dallanmalar göstererek akciğerlerin içine doğru ilerler. Dallanmalar sırasında tüplerin çapları gittikçe daralır, boyları kısalır ve alveollerde sona ererler. Trakeadan sonraki ilk dallanan yapılara bronşlar, bronşlardan sonraki daha dar çaplı yapılara da bronşiyoller denir.
Solunum yolları yukarıdan aşağıya doğru sırası ile nasus (burun), pharynx (yutak), larynx (gırtlak), trachea (soluk borusu) ve bronchuslar (bronşlar)'dan oluşur. nasi denir. Burnun tabanında bulunan deliklere nares denir.
Nefes borusu olarak da adlandırılan trakea, ağız boşluğunda ses tellerinden itibaren başlayan ve akciğerlerdeki bronşlara kadar uzanıp, nefes almamızı sağlayan soluk borusudur. Trakea yetişkinlerde boyu 10-12 cm, çapı da 2-2,5 cm civarında olan bir organdır.
Solunum sistemi; dış solunum, iç solunum ve hücresel solunum olarak incelenir.
Soluk borusu, gırtlağın altındadır, on iki santimetre boyundadır. (Yani çok uzun değildir.) Altıncı boyun omuru hizasında gırtlaktan başlar. Dördüncü sırt omurunda ikiye ayrılarak bronşları yapar.
Solunum kanalı (veya siste- mi) burundan başlar ve en uç alveolde biter. Böylece nazal kavite posterior farinks, glottis, vokal kordlar, trakea ve trakeo-bronşiyal ağacın tüm bölümleri solunum sis- temine dahil olur.
Solunum sistemi, oksijenin (O2) vücuda alınıp karbon dioksitin (CO2) dışarı atılmasını sağlar.
Yunusların ve balinaların memeli hayvanlar oldukları doğrudur; yani bizler gibi akciğerli solunum yaparlar. Bunun için su yüzeyine çıkıp, kafalarının üzerinde bulunan solunum açıklığından nefes alırlar ve bu nefesi dakikalar boyunca tutarak su altında yüzerler.
Dış Solunum = Akciğerlerden kan ile atmosfer havası arasında yapılan O2 ve CO2 alışverişidir. İç Solunum = Sistemik kapillerde bulunan kan ile doku hücreleri arasındaki O2 ve CO2 alışverişine denir.
Gırtlak (Larinks), soluk borusu (trakea) ve akciğerler (Pulmones) alt solunum yolu organlarıdır. Solunum sisteminin son organları göğüs boşluğu içerisinde yerleşmiş olan akciğerlerdir.
Bronşlar dışarıdan solunum yoluyla aldığımız havayı, kanın oksijenlendirildiği alveol denilen keseciklere taşıyan geniş ve orta genişlikteki hava yollarıdır.
Normalde yemek borusu ile soluk borusu arasında bir bağlantı bulunmamaktadır. Tüketilen gıdalar veya sıvılar yutulurken soluk borusunun girişindeki epiglot denilen kapak mekanizması devreye girmektedir. Bu kapak sayesinde tüketilen gıda ve sıvılar soluk borusuna kaçmayarak yemek borusuna yönlendirilmektedir.
Soluk borusunda yabancı cisim bulunması, anjioödem, çeşitli enfeksiyonlar, yüz veya boyun üst bölgesindeki ağır yaralanmalar ve anaflaksi gibi yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyonlar acil olarak trakeostomi gerektiren durumların başında gelir.
Solunum yolları burun (nasus), yutak (pharynx), gırtlak (larynx), soluk borusu (trachea) ve bronşlar (bronchus) dan oluşur. Akciğerler (pulmones) ise oksijen ve karbondioksit değişiminin olduğu solunum organıdır.
Bronş, soluk borusunun (trachea) ikiye ayrılması ile başlayıp akciğerlere kadar giden kısımlarından birine verilen ad.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Hücresel solunumda, glikoz ve oksijen reaksiyona girerek ATP oluşturur. Yan ürün olarak su ve karbondioksit açığa çıkar.
Akciğerlere girip çıkan maksimum hava miktarının göstergesidir. Akciğerlerin mümkün olan en büyük inspirasyon hareketi sonrasında akciğerlerde bulunan maksimum hava miktarıdır. bulunur. Değeri 4600+1200=5800 ml dir.
Sağlıklı solunum hacmi dakikada yaklaşık dört ila altı litredir. Günümüz modern insanının dakikada ortalama on ila on iki litre hava solur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri