Kişinin kendisi tarafından evde yapılacak kulak temizliği, dış kulağın bir bezle silinmesi şeklinde olmalıdır. Pamuklu çubuklar da dahil olmak üzere hiç bir yabancı cisim kullanılmamalıdır. Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir.
Gliserin kulakta enfeksiyon sebebiyle oluşan ağrı, akıntı, kaşıntı, şişlik şikayetlerini iyileştirmekte kullanılmakla beraber kulak tıkanıklığı şikayetinde sıkça tercih edilmektedir. Kulağı çok miktarda kir üreten kişiler ve kulaklık kullananlarda kulak tıkanıklığı sık karşılaşılan bir durumdur.
Orta kulak iltihabı ve kulak kirinin temizlenmesinde etkili bir çözüm sunan gliserin kulak damlası çok uzun süreli kullanımı tavsiye edilen bir damla değildir. Birkaç gün içinde kulaktaki şikayetler geçmediği takdirde doktora başvurulmalı ve süreç yeniden değerlendirilmelidir.
Şişeyi 1-2 dakika elinizde tutarak hafifçe ısıtın. Enfekte kulak yukarı bakacak şekilde yan yatın. Damlalığın ucunu kulağınıza, parmak uçlarına veya başka bir yüzeye değdirmemeye çalışın. Gliserin kulak damlası doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
Gliserin kulağa zarar verir mi? Kulak temizliği için çok rahat bir şekilde kullanılır. Organik bir sıvı olduğundan dolayı herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
İlgili 21 soru bulundu
Kulak temizliği, dış kulağın bir bezle silinmesi şeklinde yapılmalı; dış kulak yolunda pamuklu çubuklar da dahil hiçbir yabancı cisim kullanılmamalıdır. Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir.
Gliserin Kulak Damlası Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır? Gliserin damla kulak içindeki kirlerin temizlenmesine yarar. Kendi kendini temizleme özelliğine sahip olan kulağın dıştan temizlenmesine ihtiyaç duyulmaz. Ancak bazı durumlarda dış kulak yolunun tıkanmasına bağlı olarak duyma fonksiyonunda azalma ortaya çıkabilir.
Kulak kiri temizliği öncesinde yumuşatıcı yağ bazlı solusyonlar (gliserin) ya da hidrojen peroksid (oksijenli su)yarımıyla buşonun yumuşaması sağlanarak, temizleme daha kolay, komplikasyonsuz ve daha kısa sürede yapılabilmektedir.
Bir kulak sulama kiti kullanarak kulak kanalınıza ılık su veya tuzlu su solüsyonu akıtın ve kulak kiri yumuşayana ve dış kulaktan akabilene kadar birkaç dakika bekletin. Bunu yapmanın en basit yolu, duş alırken kulak kanalınıza biraz ılık su damlatmaktır.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Etkisi birkaç dakikada meydana geldiğinden bu supozituvarlar bilhassa süratle rahatlatılması gereken hastalarda kullanılmaktadır. İnatçı kabızlıklarda çocuğun yaşına göre verilen süt ve diğer gıdaların ayarlanarak müşterek kullanılması ile daha kolay defekasyon sağlanmış olur.
Kulak temizliği için gliserin kullanılabilir
Kulak zarının yırtık, delik olmadığından emin olan kişiler, serumenin yumuşayıp kolay bir şekilde atılması için haftada 1 kez banyo öncesi 3-4 damla gliserin kullanılabilir.
İşte bunun için mutlaka kulak burun boğaz uzmanlarından acil muayene desteği almalısınız. Ayrıca acilde kulak temizleme gibi bir durum da söz konusu olamaz. Bu işlem ancak kulak burun boğaz uzmanları tarafından gerçekleştirilebilir.
Gerçekten ağzınıza çiğneyecek bir yiyecek atmak ya da sakız çiğnemek de aynı işi görecektir. Ancak el altında çiğneyecek bir yiyecek yoksa en iyisi çiğner gibi yapmaktır. Valsalva manevrası hava basıncındaki değşiklik sonrası tıkanan kulakları, yine östaki kanallarını açarak, rahatlatabilir.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi? Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Gliserin, kulak kiriyle birleşen suyun jelleşerek dış kulak yoluna doğru ilerlemesini sağlar. Oksijenli su, yani hidrojen peroksit de kulakta sıkışan sıvıyı çıkarabilir. Doktora danışarak damlalık eşliğinde oksijenli su tedavisi de tercih edilebilir.
Kulak kanalında vakum oluşturarak çalışan cihazlar, kulak içerisindeki kir, balmumu veya suyun emilmesini hedefler. Ancak, yanlış kullanıldığında kulak zarına zarar verir veya kulak kanalında tahrişe neden olur. Aşırı vakum uygulanması veya cihazın yanlış yerleştirilmesi durumunda acı veya rahatsızlık hissi oluşur.
Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz. Bu sayede kulak kiri yumuşar ve kulaktan kolaylıkla atılabilir.
Etkin madde: Her bir doz supozituvar 1400 mg gliserin ihtiva eder. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. Bu ilaç sizin reçetesiz olarak temin edip bir doktor yardımı almadan eczacınızın tavsiyesi ile hafif bir hastalığı tedavi etmeniz içindir.
Kullanım süresi beş ya da yedi gündür. Daha uzun kullanım için doktorunuza danışınız.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri