Minibüs: Yapısı gereği sürücüsü ile birlikte 9'dan 15'e kadar oturma alanı olan, insan taşıma amaçlı kullanılan motorlu araçtır. Otobüs: Sürücüsü dahil dokuzun üzerinde oturma yeri bulunan, yolcu taşıma amaçlı motorlu taşıttır. Oturma yeri 17'den fazla olmayan otobüsler minibüs sınıfına girer.
Şoförü dahil 9 ile 15 adet arasında oturma yeri olan minibüs tanımı şoförü dahil 10 ile 17 adet arasında oturma yeri olan taşıt olarak yeniden düzenlenirken, şoförü dahil 15 adetten fazla oturma yeri olan otobüs, “şoförü dahil 17 adetten fazla oturma yeri olan taşıt olarak” tanımlandı.
Şoför dahil 17 kişi (16+1) taşımaya mahsus araçlar bugüne kadar otobüs ruhsatı alırken, bundan sonra minibüs ruhsatı alacak.
Dolayısıyla, trafik tescil kuruluşlarınca cinsi "minibüs" olarak tescil edilmiş taşıtların, oturma yeri sayısı sürücü dâhil asgari (9+1), azami (16+1) olan "minibüs" cinsi taşıtlarla; cinsi "otobüs" olarak tescil edilmiş taşıtların ise sürücü dâhil asgari (17+1) oturma yerine sahip "otobüs" cinsi taşıtlarla yenilenmesi ...
KÜÇÜK OTOBÜS (MİNİBÜS)
İlgili 26 soru bulundu
Körüklü otobüs, körükle birbirine bağlanan iki parçadan oluşan ve şehiriçi toplu taşımacılığında kullanılan, normal otobüslere göre artırılmış yolcu kapasitesine sahip otobüs türü. Boyu 11 metreden, bazı metrobüslerde olduğu şekliyle 25 metreye kadar değişebilir.
Otobüs: Sürücüsü dahil dokuzun üzerinde oturma yeri bulunan, yolcu taşıma amaçlı motorlu taşıttır. Oturma yeri 17'den fazla olmayan otobüsler minibüs sınıfına girer.
Minibüs kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. Ardından Minibüs kullanabilmek için D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. Minibüs ehliyeti ( D1 sınıfı ehliyet ) almak için 21 yaşını doldurmuş, 22 yaşından gün almış olmanız gerekiyor.
MİNİBÜS TAŞIMACILIĞI. Minibüs: Sürücü hariç azami 16 kişilik oturma yeri olan, ticari amaçla yolcu taşıyan motorlu taşıt türüdür.
Minibüs: Yapısı itibarıyla sürücüsü dahil dokuz ile onbeş oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır. Otobüs: Yapısı itibarıyla sürücüsü dahil en az onaltı oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir.
Minibüsü otomobile çevirmek için öncelikle 9+1 kişi olan koltuk sayısı, bir koltuk sökülerek 8+1 düşürülmesi gerekmektedir, araçtan koltuk söküldükten sonra aracın otomobile dönmesi için koltuk söküm projesi çizilmesi gerekmektedir.
Mevzuata göre koltuk sayısı 18 ve üstünde olan araçlar otobüstür. Bu araçları kullanmak için D sınıfı yani otobüs ehliyetinizin olması gerekir.
1 Ocak 2016 yılından sonra alınmış b sınıfı ehliyetler sürücü dahil 9 koltuklu minibüsleri kullanabilmektedir. Örneğin 23 Nisan 2019 yılında b sınıfı ehliyet alan bir kişi sürücü dahil 9 koltuğu bulunan minibüsleri kullanabilirler.
Otobüs yerine minibüs ve midibüslere yolculuk hem firmaların hem de vatandaşın işine geliyor. Gerekçesiyse minibüs daha hızlı doluyor. Otobüse göre yakıt masrafı daha düşük.
3) Otobüs: (Değişik:RG-17/4/2015-29329) Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil dokuzdan fazla oturma yeri olan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir. Sürücüsü dahil oturma yeri onyediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.
Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır.
Koltuk sayısı olarak 17+1 kişi otobüs olarak geçen araçtan, 1 koltuk sökülerek 16+1 minibüse araç projesi yapılarak çevrilir. Koltuk sayısı 18+1 kişilik otobüs olan araçtan 2 koltuk sökülerek ve araç projesi çizilerek 16+1 kişilik minibüs olur.
D1 Sınıf Sürücü Belgesi
16+1 yolcu sınırı ile minibüs kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Başvuru için en az B grubu ehliyetiniz olması ve 21 yaşında olmanız gerekiyor. D1 ehliyet sahipleri M, B, B1, F sınıfı araçları da kullanabiliyor.
Şehir İçi Tüketim (100 km) 10.4 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 8.2 lt. Karma Tüketim (100 km) 9.0 lt.
B sınıfı ehliyet, genellikle otomobil kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınmaktadır.B sınıfı ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyordu. Fakat yapılan değişiklikler sonrasında minibüs kullanmak isteyenlerin artık D1 sınıfı ehliyet alması gerekir.
D1 sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir? Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır.
D1 sınıfı ehliyet sahipleri 16+1 kişilik minibüs kullanabilir; fakat tüm minibüs çeşitlerini kullanmak için yeterli değildir.
2. Sınıf: M2/M3 Sınıfı; Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dâhil 9'dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır. Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dâhil oturma yeri onyediyi aşmayan taşıta minibüs denir.
Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli değildir fakat ön şart olarak istenmektedir. D1 sınıfı ehliyet başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübe şartı ilk koşul olarak sunulmaktadır. Sürücü adayları B sınıfı ehliyete sahip olmadan D1 için başvuru dahi yapamazlar.
Arzu edilmesi halinde 6 yaşına kadar tüm çocuklar otobüste kucakta seyahat edebilir ancak 6 yaş ve üzeri yolcular için ayrı bilet satın alınması zorunluluğu bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri