2.1. Isı Kontrollü Camlar (ısıcam sinerji) Isı kontrollü camlar, bünyesinde bulunan Low-E kaplama sayesinde yalıtım değerleri arttırılmış camlardır. Kış aylarında sıcağı içeride tutarak ısı kayıplarını engeller. Standart çift camlara göre % 50 daha yüksek yalıtım sağlar.
PVC kasa ve doğramalarda ısı kayıpları, nerdeyse sıfıra kadar indirilebilmiştir. Isı kaybının önüne geçilebilmektedir. Son yıllarda PVC kasa ve doğramaların kullanılması, ısı kayıplarını engellemede etkili olmuştur.
Pencere ve Kapı Yalıtımı: Pencerelerde yapılacak iyi bir ısı yalıtımı, kaliteli ve sızdırmaz olmalıdır. Bunun için doğru yapılmış, düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri kullanılır. Kapı seçimi de, mutlaka enerji verimliliği dikkate alınarak yapılmalıdır.
Pencerelerden gelen bu soğuk havayı önlemek için ise menteşe tamiri, camların ısı camlı pencerelerle değiştirilmesi, PVC pencere sistemlerinin kullanılması, pencere kenarlarına macun ve silikon çekilmesi, daha fazla açık olan kısımlara ise yalıtım köpüğü sıkılması gibi işlemler yapılabiliyor.
- Pencerelerde; ısı, güneş ve ısı+güneş kontrol kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar, - Hava kanalları, borular, vanalar gibi tesisat elemanlarında; camyünü, taşyünü, polietilen köpüğü, elastomerik kauçuk köpüğü, poliolefin köpüğü gibi ısı yalıtım malzemeleri kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Böylesine avantajlı bir kullanıma sahip olan çift camların temel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: Öncelikle tek camlar, ısı yalıtımı sağlamak için herhangi bir ekstra özelliğe sahip değildir. Buna karşılık çift camlarda genellikle argon, ksenon ve kripton gibi gazlar kullanılarak yalıtım desteklenmektedir.
Eğer pencerenizin altında yekpare mermer yada yalıtım değeri kötü başka bir malzeme kullanılıyor ise ısıyı olduğu gibi iletir. Özellikle alüminyum pencerelerde bu konu son derece önemlidir. Çünkü alüminyum kendisi ısıyı ileten bir malzemedir.
Pencere sistemleri plastik malzemelerdir. Dış hava koşullarında yaz aylarında genleşir, kış ayların ise gerilir. Bu durum açılan pencerelerin ayarlarının bozulmasına neden olur.
Isı yalıtımı yapabilmek için tek yapılması gereken yeni pencere sistemlerini kullanmak değildir. Buna ek olarak, pencerelerin içeriye soğuk hava alan boşluklarını tespit edip, macun ve yapışkanlı sünger bantlarla kapatmak da ısı yalıtımı sağlayacaktır.
Yalıtım sağlamak için kalın perde gibi birçok yöntem denenmektedir. Ama panjur sistemi uygulanan bir pencere yüksek derece ısı yalıtımı sağlanmaktadır. Otomatik panjurların profilleri, içi dolgulu poliüretan malzemeden üretilmiştir. Dolayısıyla Panjur Sistemleri yaz yada kış ısı yalıtımı sağlar.
Isı yalıtımında fayda sağlar, polistren taneciklerin şişirilmesi ve birbirine yapılması yolu ile üretilen ve %98' i hareketsiz kuru havadan oluşan bir ısı yalıtım malzemesidir.
Söve, yüksek oranda ısı yalıtımı ve ses yalıtımı sağlar.
Yapmanız gereken tek şey pimapen pencerenizde içeriye havanın neren girdiği tespit etmek ve hava girişinin olduğu yere macun sürmektir. Aynı zamanda hava kaçağı olan pencere kenarlarına yapışkanlı süngerler de kullanılabilir. Bu sayede pimapenler de ısı yalıtımı kolaylıkla sağlanabilir.
Herhangi bir camın Isıcam olup olmadığını anlamak için pencere yakınında çakmak yakıp, alev gölgesinin dış camın içe bakan yüzeyinde kızıl veya pembemsi, diğer kaplamasız camlarda ise sarımsı bir renk alması gözlemlenir. Isıcam yok ise dört gölge de aynı renktir.
Bu farklar şu şekilde sıralanabilir; Yalıtım açısından PVC pencereler daha uygun olduğundan hava geçirgenliği ve sıcak soğuk etkisi daha az olacaktır. Alüminyum pencerelerde PVC pencerelere göre esnek daha az olduğundan sıfır hata ile çalışılmalıdır. Alüminyuma kıyasla PVC pencereler daha sağlam ve hafiftir.
PVC pencereler, alüminyum doğrama pencerelerden daha ucuz olma eğilimindedir.
Alüminyum uzun ömürlüdür
Alüminyum, hava koşullarına ve korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Alüminyum'un doğal korozyon önleyici kaplaması bulunur. Ayrıca eloksal (kontrollü oksitlendirme) ile oksitlenmesi (korozyon) engellenir. (Eloksal aynı zamanda istenen yüzey görünümünün elde edilmesini sağlar.)
PVC hava şartlarına, kimyasal çürümeye, korozyona, şoka ve aşınmaya dayanıklıdır. Bu nedenle açık havaya maruz ürünlerinde ve birçok farklı uzun ömür istenen yerlerde müşterilerin tercih nedenidir. Gerçekten yapı ve konstrüksiyon sektöründe orta ve uzun ömürlü uygulamalar, PVC üretiminin yüzde 85'ini oluşturmaktadır.
Isı yalıtımlı duvar kağıdı kullanımı ile duvardan gelen soğukta azalma yaşamak mümkün. %80 oranda ısı yalıtımı sağlayan, hem duvar boyası hem duvar kağıdı olma özelliklerini içerisinde barından Ventrawall ile artık çok kolay bir şekilde duvardan gelen soğuk hava sorununu çözebilirsiniz.
Antibakteriyel özelliğe sahip çekomastik silikonlar, PVC, alüminyum, ahşap ve demir doğramaların montajında, duvar çatlaklarında, olukların çatıya bağlantı bölmelerinde, su ve hava izolasyonu sağlamak için baca diplerinde ve süpürgelik boşluklarında kullanılabilir.
Cam ve ara boşluk kalınlıkları çok değişiklik arz etmekle birlikte, ısıcamlar genel talebe göre 4 mm cam, 12 veya 16 mm boşluk ve 4 mm tekrar cam olmak üzere imal edilirler. Bu camlar 4+12+4 ve 4+16+4 şeklinde bilinirler.
Binalarda ısı kaybı en fazla kiriş, kolon ve pencere kenarlarında oluşur.
Bu sebeplerle ısı yalıtımı tüm yapı bileşenlerinde (Çatı, duvar, taban, döşeme, konsol, cam ve doğramalarda) yapılmalıdır. Soru: Isı yalıtımının içeriden veya dışarıdan yapılması fark eder mi? Cevap: Isı yalıtımında dıştan yapılan ısı yalıtımı (mantolama) daha verimlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri