Temizlenen balık bir süre derin dondurucuda bekletilir. Donan balık dondurucudan çıkarılır ve ince dilimler halinde kesilir. Kesilen ince balık dilimleri düz bir tabağa dizilir ve dilimlerin üzerine wasabi parçaları eklenir. Soya sosu da gezdirildiğinde sashimi hazırdır!
Kaliteli Somon
Japon mutfağının çok eski zamanlara dayanan geleneklerinden biri, balıkların çiğ olarak tüketilmesidir. Ancak somon bu balıklardan biri değildir. Çünkü Pasifik Somonu birçok parazit barınır, çiğ yenmesi tehlikelidir.
Sağlıklı beslenmek aslında doğru pişirme yöntemlerini bilmekle başlar. Gerçek bir Omega 3 kaynağı olan somon aslında çiğ tüketildiğinde vücut için çok daha yararlı. Yağda kızartıldığında ise bütün besin değerlerini kaybeden somonun en güzel pişirme yöntemi "En papillote" yani kağıtta pişirme yöntemidir.
pişirince saman gibi oluyor tadı. bol limon, balsamik sirke ve marul, tuz ve bir iki damla soya sosu. mağara adamı ile salon erkeği arasında gidip gidip geliyorum yerken. gerçekten lezizdir.
Saşimi, bir Japon mutfağı yemeğidir. İnce dilimlenmiş, çoğunlukla deniz mahsulü çiğ et ile yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Hemen içinizi rahatlatalım, sushi'deki tüm balık ve deniz mahsulleri için çiğ demek doğru olmaz. Sushi'nin çok fazla çeşidi var ve her birinde farklı kesim ve pişirme teknikleri kullanılıyor. Çiğ olarak tek başına servis edilen çeşitlerine de sashimi adı veriliyor.
Carpaccio, besinlerin ince ince dilimlenerek pişirilmeden sunulmasına denir. Genellikle kırmızı et, sebze ve balık tariflerinde kullanılır. Somon carpaccio, portakal yağında marine edildikten sonra ana yemeklerin yanında sunulur.
Efsane: Somonu pişirmek besin öğelerini yok eder, çiğ tüketilmesi daha iyi. Gerçek: Çiğ balıklar, enerji üretimi ve sinir sistemi için önemli tiamini, yok edici enzim içeriyor. Isı, bu enzimin aktivitesini engeller. Bu nedenle somonu ızgara ya da fırında pişirin.
Bu da şu anlama gelir: Eğer balığın veya etin çiğ yenmesi sağlık açısından sakıncalı ise bu sakıncaya göre bir hüküm belirlenir. Mesela hastahaneye kaldırılmayı gerektirecek bir hastalık nedeni oluyorsa 'çiğ balık yenmesi haramdır' denir. Daha düşük bir hastalık nedeni oluyorsa 'mekruhtur' denir.
Sushi (sashimi) kalitesinde çiğ balığı rahatlıkla yiyebilirim. Yanlış: Sushi severler için (ben dahil) kötü haber ama çiğ ürünlerde her zaman hastalık geçme riski vardır. “Sushi kalitesinde çiğ balık” çok taze balık anlamında kullanılır ama ticari bir terimdir. Mikroorganizmaların olmadığı anlamına gelmez.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Aslına bakarsanız somon balığı kadar her ortamda pişirmeye uygun pek fazla balık yoktur. Yağlı olmasına rağmen uygun şekilde tavada pişirebilir; ızgarada, mangalda yapabilir; fırında poşette, yağlı kağıtta, folyo kağıdında pişirebilirsiniz.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Temizlenen balık bir süre derin dondurucuda bekletilir. Donan balık dondurucudan çıkarılır ve ince dilimler halinde kesilir. Kesilen ince balık dilimleri düz bir tabağa dizilir ve dilimlerin üzerine wasabi parçaları eklenir. Soya sosu da gezdirildiğinde sashimi hazırdır!
polinezya usülü balık diye de geçer. melanur, sardalya, palamut, orkinos, lambuka, hamsi gibi balıklarla yapılabilir. büyük balıkların dersi yüzülür, ince ince şerit halinde dilimlenir. sardalya, hamsi kılçıkları çıkarılarak yaprak haline getirilir.
3. Somon balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Hayır asla yapmayın. Çiğ suşiler çok taze balıktan yapılmalıdır nerdeyse canlı balığı keserler diyeyim. Ki bu durumda bile risk mevcuttur.
Bilim insanları, birden fazla bulaşma vakası keşfettikten sonra düzenli olarak çiftlik somonu yemenin geliştirme riskini artırabileceği konusunda uyardılar. Birçok balık çiftliğinde yetiştirilen somon, özellikle kanserojen kimyasallarla kirlenmişti.
Suşinin bir başka handikabı da şu: Bakteri ve parazitlerle kirlenebilmesi riski yüksek. Çiğ balıkla hazırlanan suşiler sizi bakteri ve parazitlerle karşı karşıya bırakabilir. Hatta bazen çok ciddi mikroplar ve parazitler nedeniyle zehirlenmeler bile yaşanabilir.
Somonu ateşten aldıktan sonra balık birkaç dakika daha pişmeye devam eder. Bu nedenle servis yapmadan önce somonu ocak, fırın veya ızgaradan çıkar ve yaklaşık 5 dakika beklet. Somonu ateşten aldıktan sonra pişmeye devam ettiğinden biraz az pişmiş olarak ateşten alman sorun olmaz.
Çiftlik balıkları doğada yetişen balıklardan çok daha yağlıdır ama bu yağın kaliteli omega-3'lerden oluşmadığını söylemek gerek. O yüzden, doğada yetişen somon mu yoksa çiftlik somonu mu olduğunu bilmeden kalp ve damar hastaları tarafından tüketilmemesi gerekiyor.
Çiğ balık diye geçer ama tuz ve limon onu pişirir ve enfes bir lezzet ortaya çıkar. İlk olarak sardalyalarımızın kılçığını çıkarıyoruz fileto haline getiriyoruz ve güzelce yıkıyoruz. Limonların suyunu sıkıyoruz. Borcamın alt tarafına her tarafına yayılacak şekilde limon suyu döküyoruz ve üzerine tuz serpiyoruz.
Ürün kılçık içerebilir. Çiğ tüketime uygun değildir.
En önemlisi, pişirme hastalığa neden olabilecek bakteri ve parazitleri öldürür. Yine de, bazı insanlar çiğ balıkların dokusunu ve tadını tercih eder. Özellikle Japonya'da suşi ve sashimi gibi yemekler popülerdir.
1- Krem peynir ve salatalık ile somon fümeli sandviç. 2- Somon füme ve kremalı makarna. 3- Biraz mayonez ve yoğurt ile robottan geçirip, Frenk soğanı, dereotu, ve bol karabiber ile karıştırarak rillettes benzeri bir dip. 4- Balık köftesi yaparken içine doğranmış somon füme karıştırmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri