Yasemin ve basmati pirinci ile pilav yapılırken pirinçler önceden suda bekletilmez ve kavrularak pişirilmez. Çünkü bu iki türün nişasta oranları baldo pirince kıyasla çok daha düşüktür ve suda bekletilmeye ihtiyaç duymazlar.
Basmati pirinç kendine has güzel bir kokuya sahiptir. Ilıman bölgelerde yetişir ve kasım ve ocak ayları arasında hasat edilir. Basmati pirinci diğer pirinçlere oranla daha besleyici ve sağlıklıdır. Basmati pirincinin içinde nişasta ve en önemlisi gluten yoktur.
Basmati Pirinci
Diğer pirinç türleri ile karşılaştırıldığında daha ince ve uzun bir görünüme sahip. Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor.
Himalaya Dağları'nın karlı suları ile beslenen bir pirinç türü olan basmati pirinci, bilinen pirinç türlerinden daha uzun ve daha büyüktür. Yarı mat, yarı saydam bir rengi bulunan pirinç kendinden aromalı pirinç türleri arasında yer alır. Zaten basmati kelimesi de Sanskritçede “parfüm, parfümlü” anlamlarına gelir.
- Buğdaygiller familyasının karbonhidrat değeri en yüksek üyesi olan jasmin pirinç, vücuda enerji sağlayarak güçlenmesine yardımcı olur. - Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. - Beyin fonksiyonlarının artırılmasını destekler.
İlgili 34 soru bulundu
Basmati pirinci Kuzey Hindistan bölgesinde yetişirken, yasemin pirinci ise Tayland, Kamboçya ve Vietnam bölgelerinde yetiştirilir. Raflarda gördüğünüzde görsel açıdan ayırt etmekte zorlandığınız bu iki pirinç arasındaki farklar koku ve tat olarak karşımıza çıkıyor.
Tereyağı ve sıvı yağı tenceremize koyup, ısıtıyoruz. Sonrasında pirincimizi ekleyip, 2-3 dakika orta ateşte kavuruyoruz. Kavrulan pirinçlerimize sıcak suyumuzu ekleyip, tuzunu ilave ediyoruz. Kısık ateşte, yaklaşık 10 dk. suyunu çekene kadar pişirelim.
1 su bardağı pirinci ılık suda 10 dakika kadar bekletip iyice yıkıyoruz. Yağı ve pirinci tenceremize alıp orta ateşte kavuruyoruz. Pirinç kavrula kavrula sakızlaşacak. Daha sonra tuz ve 2 su bardağı kaynar suyu ekleyip ocağı yüksek ateşe alıp 1 dakika kadar fokurdatıyoruz.
Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Eğer birden alev alırsa, bilin ki sahtedir. Havan testi: Havan ya da tokmak yardımıyla ezdiğiniz pirinç taneleri beyaz bir toz haline gelirse ortada bir sorun yok.
Düşük şeker oranlı, besleyicilik açısından yüksek değerlere sahip, lezzet ve koku bakımından tatmin edici, lif ve mineral zengini, GDO'suz Basmati pirincimiz.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir. İri taneli olması ve pilavında iyi sonuç vermesi nedeni ile ülkemizde yarım asırdır ekilerek beğenilen ve en çok tercih edilen pirinç çeşididir.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Uzun ince yapıdaki bu pirinçlerden basmati pirincin taneleri daha uzun ve incedir. Bu iki tür dünyanın farklı bölgelerinde yetişirler. Yasmin pirinç basmatiye kıyasla daha kolay sindirilebilir yapıdadır. Ayrıca pişirme sonrası yasmin pirincin daha yapışkan bir yapıda olduğu bilinir.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor. Pakistan ve Kuzey Hindistan gibi ılıman ve sulak ülkelerde yetişen basmati ithal ediliyor.
Basmati, geleneksel olarak Hint alt kıtasından gelen çeşitli uzun, ince taneli aromatik pirinçtir. Asya birinci olarak bilinen basmati, genelde, haşlanarak pişirilir, pilav veya İran pilavı yapılır.
Pirincin iyice kavrulduğu renginden anlaşılabilir. Eğer pirinçlerin göbekleri şeffaflaşmışsa kavrulmuş demektir. Bu noktada tencereye suyunuzu ilave edebilirsiniz. Pilavın kıvamı açısından, su-pirinç oranı çok önemlidir.
Kokulu ve ince uzun Asya pirinci. Genelde, haşlanarak pişirilir, pilav veya İran pilavı yapılır.
Basmati Pilavı
İnce dilimlediğiniz limonları tencerenizin içerisine ilave edin. Tuz ve beyaz biber ilave edip karıştırın. Tereyağınız eriyince içerisine basmati pirincini ilave edip karıştırın. Tencerenizin kapağını kapatın ve kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Genel olarak esmer pirinç, beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Öğütme işlemi, beyaz pirincin sağlık yararlarının çoğunu ortadan kaldırır. Esmer pirinç bir tam tahıldır ve daha önemli vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bir lif kaynağıdır.
Sporcuların yemesi gereken pilavın malzemeleri üç su bardağı su, bir su bardağı pirinç, yarım limon suyu, bit tutam tuz, bir yemek kaşığı zeytinyağıdır. Tencereye önce su ve limonun suyu eklenmelidir. Su kaynayana kadar beklendikten sonra iyice yıkanmış pirinç ve tuz eklenerek ağzı kapatılmalıdır.
Burda önemli nokta soğan havuçla, pirinç ve et tak başlarına kavruluyor. Daha sonra pirinçi soğanları etin üzerine koyup karıştırıyoruz. Üzerine tuz, karabiber ve malzemelerin üzerini geçecek kadar su ve et suyu karışımı koyup kaynadıktan sonra altını kısıp pişiriyoruz. Piştikten sonra dinlendirip servis edebilirsiniz.
Yasemin (Jasmin) Pirinç
Yasemin pirinci renklerine göre beyaz ve kahverengi olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Yasemin pirinci diğer pirinçlere oranla daha fazla karbonhidrat içerdiğinden oldukça fazla enerji vermektedir. Bu yüzden sporcular tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir.
Glisemik indeksi düşük olan basmati pirincini özellikle diyabet hastalarına önerilmektedir. Basmati pirinci kanın pıhtılaşmasını önler ve aynı zamanda lif içeren bu piriç türü kalp sağlığını korur.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri