California Üniversitesi'nde 140.000 denek ile gerçekleştirilen genetik analiz sonucunda; depresyon, anksiyete, şizofrenik kişilik bozukluğu, bipolar duygudurum bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu gibi psikolojik hastalıkların genlerimizden etkilendiği kanıtlanmıştır.
Çevresel faktörler, yani çocuk yetiştirme şekilleri, çocuğun yediği, içtiği, hayatı boyunca karşılaştığı ve değiştirilebilecek etkenlerdir. Hiçbir psikiyatrik hastalık tamamen genlerle kalıtım göstermez.
Psikiyatrik genetik, psikolojik hastalıkların biyolojik temeli ve çeşitli nörolojik durumların insan genomunda sebep olduğu varyasyonların anlaşılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.
Sinir hastalıkları genetik bir hastalık mıdır? Sinir hastalıklarının %70'i kalıtsal olabilmektedir. Epilepsi, Otizm Spektrum Bozuklukları, Musküler Distrofiler, Spinal Musküler Atrofiler ve Ataksi genetik sinir hastalıklarından bazılarıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Psikiyatrik hastalıkların çok azı zaman içinde kendiliğinden geçer. Çok büyük bir kısmı kronisite kazanarak devam eder.
Bipolar bir Akıl Hastalığı Değildir.
Nörolojik hastalıkların %70'i genetik temellidir. Beyin ve sinir sistemi hastalıklarının genetik temelleri ortaya çıkmaya başladıkça, genetik testler kesin tanının konmasında önem kazanmıştır.
Araştırmaya göre; her ne kadar anne ve babadan eşit sayıda DNA aktarılsa bile babadan geçen genler yetişkinlikte, özellikle sağlık açısından daha baskın rol oynuyor. Genetik hastalıkların tedavi yöntemleri açısından büyük önem taşıdığı belirtilen araştırmayı konunun uzmanları değerlendirdi.
Hastalığın ortaya çıkmasında çevresel nedenlerin rol almadığı, aksine kişinin genetik yapısında meydana gelen bir veya birden fazla hatadan kaynaklanan ve bunun sonucunda beyin metabolizmasının bozulması ile ortaya çıkan hastalıklar için kullanılan bir terimdir.
Bipolar bozukluk genetik aktarımla geçebileceği gibi, sonradan travmalar bağlı olarak da gelişebilmektedir. Depresyondan şikayetiyle doktora giden kişilerin birçoğu gerçekte bipolar bozukluk yaşar.
ŞİZOFRENİ GENETİK MİDİR? Şizofreni hastalarının ailelerinde bu hastalık toplum ortalamasına göre daha sık görülmektedir. Şizofren olan her 10 kişiden birinin yakın akrabaları arasında bu hastalık görülebilir. Anne ya da babasından biri şizofreni hastası olan çocuğun bu hastalığa yakalanma riski %12'dir.
Aileden gelen kalıtsal bir hastalık olup olmadığını anlamak için genetik tanı merkezi tarafından gen testi yapılır. Genetik tanı merkezi tarafından yapılan bu tıbbi testler sayesinde bazı hastalıkların erken teşhis ve tedavisi yapılabilir.
Depresyon genetik bir hastalık mıdır? Hem depresyon hem de bipolar bozukluk (iki uçlu hastalık) ailesel yatkınlık gösterir. Yakın akrabalarda bu iki hastalığın görülme sıklığı genel topluma göre 2-5 kat daha fazladır. İkiz çalışmaları da genetiği desteklemektedir.
Genetik hastalıklar (kalıtsal hastalıklar), bir ailede kuşaktan kuşağa aktarılabilen patolojileri niteleyen tanımlamadır. Kalıtsal hastalıkların gelecek kuşaklara aktarılmasında etkili olan faktörlerler, genlerdeki ve kromozomlardaki yapısal değişikliklerdir.
Tıbbi genetik, genetik bozuklukları, kalıtsal hastalıkları, genetik geçişli kanserleri ve diğer genetik hastalıkları tanımlayan ve tedavi eden bir tıbbi dalıdır.
Nörolojik hastalıklar arasında uyku bozuklukları, epilepsi, migren, kas hastalıkları, beyin damar hastalıkları, demans, hareket bozuklukları, tümörler bulunmaktadır. Bu hastalıkların ortaya çıkış nedenleri çoğu zaman bulunmamaktadır. Özellikle genetik faktörler burada rol oynuyor.
Bu hastalıklara ek olarak, kistik fibrozis, astım, otizm, lösemi, meme kanseri, akciğer kanseri, lenfoma, kolon kanseri gibi kanser türleri, diyabet, guatr, fenil ketonüri gibi hastalıklar da kalıtsal hastalıklar arasında yer alır.
Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır.
Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Uzun süredir izlenen bir bipolar bozukluk hastasının şizofreni olma ihtimali oldukça düşüktür ama bazen kırıntı psikotik belirtiler mani, depresyon yada karma dönemlerden sonra sürebilir, o zaman da tanı şizoaffektif bozukluk seklinde değişebilir, şizofreni değil.
C9: Bipolar hastalar mevzuat gereği polis, subay, pilot, kaptan vs. mesleklerini yapamazlar. Memurluk için genel bir yasak söz konusu değildir, çalışacağı işe bağlıdır.
Bipolar bozukluğu olan kişiler kanunen evlenebilir. Bu kişilerin hukuk önünde evlenmelerine karşı bir engel yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri