Yer fıstığı nasıl kavrulur konusundaki tarif adımları oldukça basittir. Adım: Bir fırını önceden 177 º C'ye kadar ısıtın. Fırınınızın ısınmasını beklerken, sonraki birkaç adıma geçebilirsiniz. Adım: Kabuklu mu yoksa kabuksuz fıstık mı istediğinize karar vermeniz gerekmektedir.
Kabuklu fıstıkları suda yıkayıp tepsiye katıyoruz, üstüne tuzu ekleyip, 200 derecelik fırında pişiriyoruz.
Tavamıza fıstıklarımızı koyalım, sonra yarım su bardağı suyumuzun içerisine tuzumuzu katalım ve karıştıralım. Tavamızın altını açalım, biraz fıstıkları ısıtalım ,ama 1 dk geçmesin yoksa tuzlu suyumuzu koyduğumuzda tavamıza hemen suyunu çeker ve istediğimiz gibi olmaz .
Yer fıstığı daha çok çerez olarak tüketilmektedir. Bu amaçla yer fıstığı tohumları ya dış kabuk kırılmadan ya da kabuk kırılıp tohumlar ayrıldıktan sonra kavrulup çiğ fıstık tadı giderilmiş ve aynı zamanda dayanıklılığı arttırılmış olarak tüketime sunulur.
İlgili 32 soru bulundu
Kuru yemişler kavrulduğunda daha lezzetli bir hale geliyor, tazeleniyor, şüphesiz. Kavurma sırasında ilave edilen tuz ve ısı ayrıca mikropların öldürülmesine de yardımcı oluyor.
Başlı başına bir sağlık kaynağıdır. Yer fıstığının tohumunda %45 ile %60 oranında yağ bulunur. Bünyesinde bulundurduğu fosfolipidlerin az olması nedeniyle yer fıstığı yağının rafine edilmesi, özellikle pamuk yağına oranla çok daha kolaydır.
Kabuksuz yer fıstığı için 15-20 dakika pişirin. Kabuklu fıstık için 20-25 dakika pişirin.
Orta ateşteki ocağa yapışmaz bir tava koyun. Geniş ve kenarları yüksek bir tava kullanın, böylece fıstıklar tavadan düşmez. Tavaya herhangi bir pişirme spreyi veya tereyağı koymanıza gerek yoktur. Kuru tavda kavurmak daha iyi sonuç verecektir.
Karışımı karıştırmak Ocak tahta kaşıkla yapılacak kavurma tava koyun. Tamamen kavurma sürecinde fıstık kurutmak ve net olmalıdır. 170 derece fırında ısıtılmış fırında yapılacak.
Tuz, nemi çektiğinden evde yağlı tohumları saklarken iri tuz kullanılmalıdır. Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler. Bu nedenle yağlı tohumlar, serin yerde saklanmalıdır."
YER FISTIĞININ FAYDALARI
Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kolon ve mide kanserine karşı büyük bir savaş verir. Kan şekeri seviyesini dengelemeye yardım eder. E vitamini deposudur ve bundan dolayı da cilt sağlığına fazlasıyla yararlıdır.
Bu nedenle küspesi, karma hayvan yemi üretiminde sıklıkla kullanılıyor. Dış kabuğunda bile yüzde 66 selüloz var. Bu nedenle hem hayvan yemi olarak, hem sunta yapımında hem de kanatlı hayvanlara altlık olarak değerlendirilebiliyor. Ayrıca kömür yapımında da yer fıstığı kabuğu kullanılıyor." dedi.
Sosla güzel şekilde harmanlanan Antep fıstıkları, 150 derecelik fırın ayarında 35-40 dakika boyunca pişirmelisiniz. Ancak fırın ısısının mutlaka ideal ısı ayarına getirilmesi şart. Aksi taktirde fıstıklar istenen çıtır lezzetten uzak kalabilir.
Taze yer fıstıklarının çamurlarını güzelce yıkayıp arındırıyoruz. Fıstıkların kabuklarının uçlarını çıtlatıp düdüklüye dolduruyoruz. Üzerine tuzumuzu ekleyip fıstıkların üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Havası çıktıktan sonra 20 dakika haşlıyoruz.
Sarsakta mevcut olan elekte ürünün içindeki kırıklarve tozlar dışarı alınır. Soyulan fıstık zarı bir vakım sayesinde sarsağın sonçıkış ucundan emilerek siklona basılır. Siklona basılan kabuklar ürün kilidisayesinde dışarı atılır.
1. ürün yer fıstığı hasadının Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini, 2.
Ülkemizde, yer fıstığı ana ürün olarak ekileceği zaman nisan ayında ekime başlanıyor. Eğer ikinci ekim olarak yer fıstığı tercih ediliyorsa, ön bitkinin hasadının hemen ardından zaman kaybetmeden yer fıstığı yetiştiriciliğine başlanıyor.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Büyük bir tencereye su, tuz, baharat ve yer fıstığı koyun, kaynatın. Kısık ateşte kaynatın. Fıstıklar istenen yumuşaklık düzeyine ulaşana kadar kaynatın. Süzün ve yiyin.
Literatürde yerfıstığı yağının dumanlanma noktası 229.4°C olarak belirtilmiştir [11].
Dünyada her yıl 1 milyon ton fıstık üretiliyor. Toplamda Çin'in payı yüzde 50, ABD'nin yüzde 25, Türkiye'nin yüzde 10-15'lerde. 1 kilo kabuklu fıstıktan 550-600 gram iç fıstık çıkıyor.
Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var. Kabuklarıyla beraber tuz da yüksek ateşte kavrulan Antep fıstığı kuruyemiş olarak da tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri