Bazıları, LED ampullerde beyaz ışığın daha parlak olduğunu daha fazla aydınlatma sağladığını belirtiyor. Bu düşünce yanlış değil, çünkü LED'lerde beyaz ışık, mavi renkli LED çipinin sarı renkte bir fosfor ile kaplanması sayesinde ortaya çıkıyor.
Lümen değeri daha büyük olan lamba daha her zaman daha parlak yanacaktır. Resim açıklaması: Şeffaf lambanın watt değeri LED lambadan daha büyüktür (60W>9W); ancak LED lambanın parlaklığı daha fazladır (806 lumen> 710 lumen) . Sonuçta LED lamba daha fazla ve parlak ışık verir.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Doğal beyaz ışık (4000-4500 Kelvin)
Kişilerde ve çalışanlarda enerjik ve ferahlatıcı bir ruh hali yarattığı için ofis ve ev-ofislerde tercih edilir. Aynı zamanda, 4000 – 4500 Kelvin renk sıcaklığındaki ışık detay görmemizi destekler ve nesnelerdeki kusurları daha kolay görmemizi sağlar.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
İlgili 43 soru bulundu
Gözü dinlendiren renk alternatifleri; gri, beyaz, açık mavi ve mor tonları olabilir. Bu soğuk renk tonları gözünüzde dinlendirici bir etki yaratır. Göz dinlendirici renkler olarak açık ve soğuk tonları düşünebilirsiniz. Pudra pembesi gibi açık renk tonları da gözünüzün yorulmasını engeller.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Yemek alanı aydınlatması
Salon için önerilen aydınlatma beyaz ışıktır.
Daha sonra LED'ler ve enerji tasarruflu ampuller yaygınlaştıkça Kelvin kavramı bilinir olmaya başlamıştır. Aydınlatma ürünlerinin hangi renk sıcaklığı verdiği genellikle belirtilmektedir. Aydınlatma ürünlerinde 2700-3200K aralığı sıcak renkleri,5000 K gün ışığını,6500K ise soğuk beyaz bir ışığı vermektedir.
Beyaz ışığa yüksek miktarda ve uzun süreli maruz kalmak, retinada toksik strese neden olarak görme performansını olumsuz etkiler. Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar.
Mutfakta LED şerit ışıklar için nötr beyazı seçebilirsiniz. Gün ışığına uyar ve uyum sağlar. Mutfak dolapları için renk sıcaklığı 3000-4000 K arasında olan ışıklar en iyisidir. Ancak 4000 K'nin altında tutmalısınız.
Oturma odasında doğrudan gözünüze gelen aydınlatmayı seçmekten kaçının. Yapabiliyorsanız, dolaylı aydınlatma kullanımı tercih etmeniz, göz sağlığınız için daha doğru olacaktır . Spot ışıkları veya gömme tavan lambaları, oturma odalarınızın daha şık ve modern görünmesini sağlar.
Durağan aydınlatma olmalı.
Işık kaynağının verdiği ışık sabit olmalıdır yani titreşim yapmamalıdır. Zamana bağlı olarak ışık kaynağındaki ani değişimler titreşim olarak tanımlanır. Titreşen bir ışık kaynağı ile aydınlatılmış bir alanda çalışmak gözlerin çabuk yorulmasına neden olur.
1 lumen= 0.00146 W dır. Aydınlık şiddeti E, düşen ışıksal akının aydınlatılacak yüzeye olan oranını bildirir. Aydınlık şiddeti, 1 Lm değerindeki ışık akısının 1 m² yüzeye eşit yayılmış şekilde düştüğü durumda 1 lx değerindedir. Birimi lux (lx) tür.
Uygun aydınlatma sağlamak için metrekare başına 100 lümen alır. Dolayısıyla 40 m2 bir salon için 4000 lümen aydınlatmaya ihtiyacınız var. LED ampullerde lümen değeri tipik olarak belirtilir. Ancak daha fazla bilgi gerekirse 18-23 W LED ampullerin kabaca 1600 lümen değerinde olduğunu söyleyebiliriz.
Yeterli aydınlatma için metrekare başına düşen lümen değeri 100'dür. Yani eğer 40 m² bir salona sahipseniz 4000 lümen aydınlatmaya ihtiyacınız vardır. Lümen değeri genellikle LED ampullerin üzerinde belirtilir.
Işığın renk sıcaklığını ifade eden Kelvin değerine bakarak banyoda istediğiniz etkiyi yakalayabilirsiniz. 3500-4000 Kelvin (K) değerine sahip bir ampul kullanarak parlak ışık elde edebilirsiniz. Gün ışığı için 4000-6500 K, soğuk beyaz ışık 3100-4500 K, sıcak beyaz ışık ise 2000-3000 K değerine sahip.
Renk sıcaklığının fiziksel ısı ile ilgili bulunmamaktadır. Güneşin parlak mavi ışıklarının etkili olduğu yaz zamanlarında gün ışığının renk sıcaklığı soğuk beyaz olarak tanımlanır.
Işık Çıkışı: 4W enerji harcamasıyla (250 lümen) 30W'a tekabül ışık verir.
Mutfakta kullanılacak aydınlatma, beyaz olmalıdır. Bu alanda doğrama, yemek tarifi okuma, pişen yemeği kontrol etme gibi durumlar yaşandığı için, net ışık gereklidir. Loş ışık, bunları kısıtlar. Bu yüzden mutfağın aydınlık olması sağlanmalı, beyaz ışık tercih edilmelidir.
Sarı ve beyaz ışıkta asla makyaj yapılmaz. Loş ışıkta da yapılmaz. Makyajın en doğru ışığı güneş ışığına yakın gün ışığıdır. Makyajın renklerini net görürsünüz.
2000K'dan 3000K'ya kadar üretilen ışık "sıcak beyaz" olarak adlandırılır ve turuncu ile sarı-beyaz arasında değişir. 3100K - 4500K arasındaki renk sıcaklıkları "soğuk beyaz" veya "parlak beyaz" olarak adlandırılır.
Meyve ve sebzelerin tazeliğini korumaya yardımcı olan mavi ışık teknolojisi, farklı alanlarda kullanılıyor. Mavi ışık teknolojisi ne işe yarar sorusunun cevabı ise meyve ve sebzelerin ilk günkü tazeliğini korumasını sağlayan teknoloji oluyor. Bu teknoloji sayesinde ürünler fotosenteze devam ediyor.
Sıcak beyaz ışık (2500-3300 Kelvin)
Kırmızı, turuncu, sarı ve kahverengi genellikle evlerde kullanılan toprak tonu renklerdir, bu mekanlar için sıcak ışık renkleri uygundur. Sıcak ışık genellikle parlak soğuk ışığa göre daha yumuşak, iyi bir görüş ve rahat bir atmosfer sağlar.
"Mavi, yeşil ve morun tonları, uykusuzluktan şikayet edenlerin yardımına koşuyor." Yatak odanızın duvarlarının, çamaşırlarınızın ya da panjurların rengini yeşil, mavi veya mor tonlarına değiştirerek özlemini çektiğiniz deliksiz uykuya kavuşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri