Plaka değiştirme ücreti 2023 yılı için noter araç devri ile 932,65 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılı plaka yenileme için noter ücreti 36 Türk lirasıdır. Plaka basım ücreti ise tek plaka için 37,5 Türk lirası, iki plaka için 75 Türk lirasıdır.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Noter plaka değişikliği ücreti 2023 yılına göre 932,65 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek basım ücreti ise 80 TL, çifti 160 TL'dir.
Noterde plaka değişikliği için nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsatın fotokopisi gerekir. Ayrıca eski plaka da noter tarafından alınır. Noterden yeni plakanın yazılı olduğu belgeyi aldıktan sonra plaka basımı için Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı bir odaya gitmek yeterlidir.
2.el araç alırken alım işlemleri sırasında noterde plaka değişikliği yapmak istediğinizi de belirtmeniz gerekiyor. Satış alım gününden itibaren bir aylık süre içerisinde de trafik tecil birimine başvurmalısınız. Buradan alacağınız belge ile Şoförler Odası'na giderek yeni plakanızı alabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Sıfır bir araç alıyorsanız işiniz çok kolay. Trafik müşavirleri ya da aracınızı aldığınız bayi sistemden plaka sorgulayarak, hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Daha sonra araç sahibi olarak sistemden plakayı ayırtıyorsunuz ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyorsunuz.
Plaka basım ücreti ise tek plaka için 37,5 Türk lirası, iki plaka için 75 Türk lirasıdır. Plaka yenileme ücreti 2023 yılı için tek plakanın basımı ücreti 80 TL, çift plaka için ise 160 TL ücret alınmaktadır ve plaka değişkliği ücretinin Şoförler Odası'na ödenmesi gerekmektedir.
Belirlenen süre içinde değiştirilmeyip sonradan plaka değiştirilmek istenen durumda noter ücreti ve plaka basım ücreti olmak üzere iki ayrı ücret vardır. Plaka değiştirme noter ücreti 290TL, plaka basım ücreti 80x2 = 160 TL'dir.
Noterdeki işlemleriniz bittikten sonra ise Şoförler Odası resmi plaka basım merkezine giderek plakanızı bastırabilir ve alabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken, plaka ücretini ödemeniz sonrası, en fazla 15-20 dakika gibi bir sürede tüm işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
Plaka Kaybolduğunda Neler Yapılmalıdır? Plakanızın kaybolduğundan ya da çalındığından emin olunduğu taktirde yapılması gereken ilk iş, aracın kayıtlı olduğu ya da araç sahibinin ikametinin bulunduğu Trafik Şube Müdürlüğü'ne başvuru yapmaktır. Plakanın kaybolduğuna dair dilekçe doldurularak kayıp ilanı oluşturulmalıdır.
Plaka değiştirme işlemlerinin tamamlanması için tanınan resmi süre 30 gün yani 1 aydır. Bu süre boyunca işlemlerin tamamlanıp ilgili yerlere iletilmesi gerekir.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
06 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" gereğince %18 ibaresi %20 şeklinde değiştirildiğinden özel plaka ücreti 61.175.52TL olarak yeniden hesaplanmıştır.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
İl plaka numaraları 84 taneden oluşur. 83 Kıbrıs olurken, 84 ise ülkenin resmi kodu olan Türkiye'yi temsil eder. İl plaka kodları her araçta bulunan kodlar arasında bulunuyor.
Belgelerin yetkili memur ve amiri tarafından imzalanmasıyla aracın tescil işlemleri son bulur. NOT: Yeni uygulamayla sıfır kilometre araçların tescili emniyet değil acenteler tarafından bilgisayar ağı ile gerçekleştirilecek. Ruhsat araç sahibine 1 hafta içinde posta ile gönderilecek.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
Sıfır araç için özel plaka alabilirsiniz. Ancak bunun için de bazı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemleri şu şekilde ifade edebiliriz: Araç alırken, noterde istediğiniz plakanın müsait olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.
Yani aracın şase numarası üzerinden hasar kaydı kayıt işlemi yapılır ve sorgulama işlemi yine şase numarası üzerinden yapılabilir. Bu nedenle plaka değiştiğinde hasar kaydının silinmesi mümkün değildir.
İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemine geçilir. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız. Baskı işlemleri ise Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından yapılır. Baskı süreci tamamlandıktan sonra plakanızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Almak istediğiniz plaka, başkasının üzerinde olabilir.
Plaka değişimi başvurusu yapacağınız Trafik Tescil Müdürlüğü'nün ikamet ettiğiniz şehir sınırları içinde olması gerekmektedir. Büyük şehirlerde genellikle bu birim randevu sistemiyle çalışır ancak bazı illerde randevu almanıza gerek olmadan aynı gün içinde işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri