Çoğu elektif kardiyoversiyon, kalbin üst odacıklarında (kulakçık) bir ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyonu tedavi etmek için yapılır.
Kardiyoversiyon genellikle atriyal fibrilasyon, atriyal flutter veya ventriküler taşikardi gibi düzensiz kalp ritimlerinde kullanılır.
Şok verme işleminden önce çoğu kez sizi uyutacak ilaç verileceğinden ağrı duymazsınız. Tanısal amaçla yapıIan elektrofizyolojik incelemeler 30-60 dakika kadar sürer. Eğer tedavi edici bir girişim gerekirse bu 1-4 saat kadar sürebilecek bir işlemdir.
Kalp ritim bozukluğu şüphesi olduğunda ilk alarak tıbbi öykü öğrenilir. Kullanılan ilaçlar, bilinen mevcut hastalıklar ve şikayetler hekim ile paylaşılmalıdır. Teşhis için kullanılan yöntemlerden en sık başvurulanlar ise EKG (Elektrokardiogram), EKO (Ekokardiyografi) ve EPS (Electro Physiological Study)'dir.
Elektriksel kardiyoversiyon, belirli kalp ritim bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür. Kalbin düzenli ritmini yeniden sağlamak için kontrollü bir şekilde elektrik şokları kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Çoğu elektif kardiyoversiyon, kalbin üst odacıklarında (kulakçık) bir ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyonu tedavi etmek için yapılır. Atriyal fibrilasyon genellikle yaşamı tehdit etmez, ancak kalbin daha az kan pompalamasına ve düzensiz veya hızlı kalp atışına neden olabilir.
Önceden antikoagülan tedavi almayan hastalarda, özellikle 48 saatten daha uzun süreli AF'da kardiyoversiyon sırasında tromboemboli riski yüksektir(20). Kardiyoversiyonda tromboemboli riski yönünden farmakolojik ve elektriksel yöntemler arasında herhangi bir farklılık bulunmamaktadır.
Erişkin birinin kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Bu sayı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi dediğimiz durum, yani kalbin yavaş atması söz konusudur. Eğer nabız hızı 40'ın altına düşerse ortada tehlikeli bir durum var demektir.
Dört ana tip vardır. Bunlar atriyal fibrilasyon, paroksismal supraventriküler taşikardi (PSVT), atriyal flutter ve Wolff-Parkinson-White sendromu şekilde sıralanabilir.
Kalbin yapısını ve işlevini kontrol eden bir ultrason testi olan ekokardiyografi pek çok kalp hastalığının teşhisinde kullanılır. Kalp odacıkları ve kapakçıklarının detaylı şekilde incelenmesine imkân veren net görüntüler elde edilmesini sağlar.
İntihar riskinin yüksek olduğu, psikotik tablonun ağır olduğu, manik epizodun kontrol altına alınamadığı ya da hızlı yanıt istenen durumlarda, ağır depresif tablolarda, “nöroleptik malign sendrom” denilen medikal tablo ve pek çok ruhsal bozuklukta kullanılabilmektedir. Bu durumlarda EKT en hızlı ve etkili yöntemdir.
Ritim bozukluğunda yüzde 99 oranında kalıcı tedavi sağlanabildiğini vurgulayan uzmanımız, gençlerde görülen ve hayati risk taşımayan ritim bozukluklarının Kateter Ablasyon yöntemiyle tedavi edilebildiğini anlatan Prof. Dr.
Ritim bozukluklarının bir kısmı,-özellikle süt çocukluğu döneminde ortaya çıkan ritim bozuklukları- zamanla düzelme eğilimi vardır. İlaçlar sadece ritim bozukluğunu baskılar, kesin çözüm değildir. Ayrıca uzun vade kullanımla da birçok yan etki görülebilmektedir.
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Elektroşok, özellikle ventriküler fibrilasyon (VF) veya ventriküler taşikardi (VT) gibi hayati tehlike oluşturan ritim bozukluklarını düzeltebilmek için kullanılır. Ventriküler Fibrilasyon (VF): VF, kalbin düzensiz ve koordinasyonsuz bir şekilde titrediği bir kalp ritim bozukluğudur.
Kardiyoversiyonda elektrik akımı hastanın QRS'i (R dalgası) ile senkron (aynı anda) verilir. Düzenli bir taşikardiye defibrilasyon yaparsanız ve verdiğiniz enerji T dalgası üzerindeki hassas döneme denk gelirse, hastayı ventrikül fibrilasyonuna sokabilir. Defibrilasyon, sadece ventrikül fibrilasyonunda uygulanır.
Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin düzenlediği bir konferansta paylaşılan sonuçlar, ekmek, makarna ve patates gibi içinde lif bulunan karbonhidratlı gıdalardan uzak durdukları için aldıkları enerji miktarı azalan insanlarda kalp ritim bozukluğu riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Yani ritim bozukluğunun ortaya çıkması 20'li, 30'lu, hatta daha ilerleyen yaşlarda olabiliyor. Sonradan oluşan, ritim bozuklukları ise çoğunlukla kalp krizi, kalp yetmezliği yapısal kalp hastalığı zemininde gelişiyor.
Ritim bozuklukları, bayılmalar, geçici görme kaybı, baş dönmesi, kalbin yerinden çıkacakmış hissi gibi yakınmalarla birlikte seyrediyorsa , bu çok tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilir. Bu tür yakınmalarda zaman kaybetmeden mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşır diyen Prof.Dr.
Kalp ritim bozukluğu ne zaman tehlikelidir? Kalp ritim bozukluğunda belirtiler hissedilmeye özellikle kalbin çok hızlı veya yavaş attığını hissetme, bayılma, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi şikayetler yaşanıyorsa hayati tehlikenin taşıyabileceğinden acilen uzmana başvurulması gerekir.
Panik atak sırasında nefes darlığı, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, göğüs ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Ritim bozukluğunda ise kalp çarpıntısı, düzensiz kalp atışları, bayılma hissi gibi belirtiler gözlenebilir.
Genelde yetişkin ve sağlıklı kişilerde ortalama nabız sayısı 60 ile 100 arasında olmaktadır. Atriyal fibrilasyonda ise atriumlarda dakikada 350-600 arasında uyarı olur, karıncığa geçen iletim durumuna göre kalp atımı ise 60-200 arası olabilmektedir.
İlaç tedavisi her ne kadar temel tedavi yaklaşımı olsa da bazı kişilerde farklı tedavi girişimleri gerekli olabilir. Elektriksel kardiyoversiyon, kateter ablasyon, cerrahi ablasyon ve kalp pili yerleştirilmesi gibi uygulamalar, atriyal fibrilasyon hastalarında başvurulan ilaç dışı tedavi yöntemler arasında yer alır.
propofol, midazolam, etomidat, ketamin, fentanil, remifentanil gibi analjezik ve sedatif etkileri olan ilaçlar tercih edilmektedir [4-6] . Propofol etkisi hızlı başlayan, kısa derlenme süresi, antiemetik etkileri ile hasta uyumu sağlayan bir hip- notik sedatif ajan olduğu için çok kullanılmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri