Çoğunlukla m/s veya km/saat olarak tanımlanır. 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
Barrow Adası
Avustralya'nın kuzey batı kıyılarındaki bu küçük adada şiddetli rüzgarlara tanık olunuyor. 10 Nisan 1996'da yaşanan rüzgarın hızı saatte 408 km olmuştu. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bunu kaydedilen en şiddetli rüzgar olarak niteliyor.
Orta fırtına: Saatteki hızı 50 km.'yi bulan rüzgarlardır. Denizde durmak güçleşir, dümene hakimiyet zorlaşır. Kuvvetli rüzgar: Saatteki hızı 35-40 km.'dir. Büyükçe dalgalar meydana getirir.
Meteorolojide “kuvvetli” rüzgarlar 39 km/s ila 49 km/s arasında, yani bizim uçuş limitlerimizin dışındadır. Hatta hava tahmini raporlarını sunanların “orta kuvvette” dedikleri rüzgar (29-39 km/s) bile bizler için üst limitlerdedir.
Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir.
İlgili 16 soru bulundu
Çoğunlukla m/s veya km/saat olarak tanımlanır. 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından bugüne kadar kaydedilen en kuvvetli rüzgar 10 Nisan 1996'da saatte 408 km olarak Avustralya'nın Kuzeybatı kıyısında bulunan Borrow Adası'nda görülmüş. Bu olağanüstü rüzgarın sebebi Olivia adı verilen tropikal siklon.
Meteorolojik bilgiler ışığında uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis vb. hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutar. Güvenli ve huzurlu bir yolculuk için bu durum gereklidir.
Uçağın yan yüzeyine doğru aldığı rüzgâr ise yan rüzgâr (crosswind) olarak adlandırılır. Bunlardan tehlikeli olanı kuyruk ve yan rüzgârlardır. Yüksek şiddetlerde kafa rüzgârları da uçuşun kalkış performansını olumsuz etkileyebilir.
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, rüzgarın saatteki hızının en yüksek ölçüldüğü bölge Çatalca oldu. Meteorolojiye ait Çatalca'daki radar sahasında rüzgarın hızı saatte 105 kilometreye kadar çıktı.
Fırtına rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda fırtınamsı rüzgâr, 34 knot üzerine çıktığında, yani 8 bofor ve üzeri olduğunda rüzgâra artık fırtına denir.
Poyraz Özellikleri
Kuzeydoğudan esen, Karadeniz'in kuzey doğuya bakan kıyıları ile İstanbul Boğazı'nda hasar yaratabilecek şiddette esen soğuk rüzgar.
Rüzgârın Yol Açtığı Olaylar
Rüzgârın hayatımızda pek çok etkisi bulunur. Fırtına, kasırga, şiddetli rüzgâr sebebiyle evlerin yıkılması rüzgârın yol açtığı olaylar arasındadır. Aynı zamanda ağaçların zarar görmesi ve hortumların meydana gelmesi, rüzgârın olumsuz etkileri arasındadır.
Ülkemizde rüzgar santrallerinin birçoğu Balıkesir ve İzmir illerinde bulunmaktadır. Özellikle Urla, Demircili, Karaburun bölgelerinin çok fazla rüzgar alması sebebiyle rüzgar santralleri bulunmaktadır.
Öte yandan kalkış gerçekleştikten, uçak gerekli yüksekliğe ulaştıktan sonra yaşanan rüzgar koşulları tüm uçağı sarsabilir. Rüzgarın yönü ve hızındaki değişiklikler kanatların üzerinden akan hava akımının değişken olmasına yol açar. Biz de bunu türbülans olarak hissederiz.
Her türlü hava aracı inişte ve kalkışta rüzgârı önden alır. Arka rüzgârda yapılacak iniş-kalkışların ise limitleri vardır. Bu havayolu uçakları için en çok saatte 10 knot yani 18.5 kilometredir. Aynı şekilde havalimanlarının da limitleri vardır.
Aslında Lodos, sanılanın aksine uçuş emniyeti konusunda diğer rüzgarlara göre daha tehlikeli değil! Lodos, Güney Batı yönünden esiyor. Bu da havalimanlarındaki pistlerin konumu göz önüne alındığında, uçakların hiç sevmediği yan rüzgarlara neden oluyor.
Meteorolojik bilgilerden faydalanılarak uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis, yağmur gibi hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutmaktadır.
Bir uçak uçarken havanın bu hareketliliğinden faydalanır. Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli olması gerekir. Bazı hava olayları sonucunda bu hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilir. Bu durumlarda da türbülans yaşanabilir.
Uçuş fobisini yenmek için, bazı durumlarda uzman yardımı almak gerekebilir. Hava yolu şirketleri tarafından zaman zaman düzenlenen bu kurslar da çeşitli uzmanlar ve pilotlardan uçuş korkusunu yenmeye dair eğitimler alabilirsin. Uçuş korkun varsa ilk yolculuğunun mümkün olduğu kadar kısa olması tavsiye edilir.
Hava kütlelerinin bir dağ yamacını aşarak öbür yamaçta alçalması sonucu oluşan sıcak ve kurak rüzgârlardır. Türkiye'de Akdeniz-Karadeniz kıyıları ile Konya çevresinde görülür.
Türkiye'de Rüzgarın En Etkili Olduğu Yer Hangisidir? Cevap: İç Anadolu'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri