Yapıştırma biliminin temel dayanaklarından biri, yapıştırıcının kendisinin kimyasıdır. Bağlantının geometrisine ve substratın yüzeyine ek olarak, yapıştırıcının kimyasal yapısı, yapıştırılmış bir düzeneğin nihai performansında büyük bir rol oynar.
Ambalaj endüstrisinde kullanılan yapıştırıcıları sentetik reçineler, nişasta kökenliler, protein kökenliler olmak üzere üç başlık içinde toplayabiliriz. Polivinil Asetat Esaslı Yapıştırıcılar : Emülsiyon , polivinil asetat ve kopolimer esaslıdır.
Hemen hemen tüm sentetik yapıştırıcılar ve bazı doğal yapıştırıcılar, dev moleküller olan polimerlerden veya monomerler olarak bilinen binlerce daha basit molekülün birleştirilmesiyle oluşturulan makromoleküllerden oluşur.
Dikenli bir bitki olan gevenin gövdesi ve kökü üzerinde açılan çiziklerden salgılanan maddeden kitre elde edilir. Bunun yanı sıra nişasta içeriği zengin patates, bakla, buğday, pirinç gibi birçok bitkiden doğal yapıştırıcı yapılabilir.
Yapıştırıcılar iki farklı yüzeyi kalıcı olarak birbirine bağlamak içi kullanılan malzemeler. Bu maddeler kimyasal bağlar ya da elektrostatik kuvvetler sayesinde iki yüzeyi bir arada tutar. Yapıştırıcıların sertleşerek son şekillerini alması kimyasal, fiziksel ve basınca duyarlı süreçlerle gerçekleşir.
İlgili 30 soru bulundu
Bağlayıcılar arasında balmumu, keten yağı, arap sakızı, kitre zamkı, metil selüloz, zamklar veya yumurta akı veya kazein gibi proteinler bulunur. Tutkal, geleneksel olarak hayvanların derileri, kemikleri veya derisinden kaynatılarak ve daha sonra sert jelatinli kalıntıya su ile karıştırılarak yapılır.
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Undan yapıştırıcı yapmak için: bir kabın içerisine 1/4 bardak soğuk su ve 1/4 bardak unu koyulur ve karışana kadar iyice çalkalanır. Kabı ocağın üzerine alınarak kaynatılır ve içine ½ çay bardağı şap ilave edilir, sonra 3/4 bardak sıcak su katılır. Orta ateşte tekrar kaynayıncaya kadar karıştırılır.
Aseton, Japon yapıştırıcısının yapısını bozarak kumaş üzerinden kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar. Ayrıca elinize bulaşan yapıştırıcı kalıntılarını da yine aseton yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz. Uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise sıcak tuzlu su karışımıdır.
Bir adet siyanoakrilat (cyanoacrylate) ve bir adet aerosol aktivatör'den oluşur. Yüksek yapışma gücüne ve hızlı ilk tutunma özelliğine sahiptir. Hızlı Yapıştırıcı tam bir `AN´ kala yardımcısıdır. Uygulandıktan sonra saniyeler içerisinde malzemeleri bir birine yapıştırır.
Tüpün iç yüzeyi tamamen nötr olduğundan biri diğerine üstün gelemez, denge halindedirler. Yapıştırıcı tüpten çıkınca havada nem stabilizer kısmının etkinliğini yok eder ve yapıştırıcı sertleşerek sürüldüğü yere yapışır.
Elinizdeki yapışkanı temizlemek için öncelikle elinize aseton dökün ve bir pamuk yardımıyla tıpkı oje siler gibi elinizi silin. Cam yüzeylerden Japon yapıştırıcısını silmek için asetonu yüzeye dökün ve cama zarar vermeden kazımaya başlayın. Asetonu dilediğiniz her doku için kullanabilirsiniz.
Kısaca ifade etmek gerekirse Japon yapıştırıcısı, siyanoakrilat isimli bir kimyasal maddeden üretilen yapıştırıcı çeşididir. Uygulandığı yüzeylerde hızlı ve dayanıklı bir yapışma sağlayan siyanoakrilat maddesi, Japon yapıştırıcısını diğer yapıştırıcı çeşitlerinden ayırmakta.
Japon yapıştırıcı ve yağlı boya gibi maddelerse, kolayca çıkarılamaz. Çıkarmak için deriyi kazımak da gerekmez. Deriyi tahriş etmeden, çıkarılabildiği kadar çıkarılır, kalan kısmı abdeste ve gusle mani olmaz.
Tavşan Tutkalı
Tavşanın derisinden veya kemikle- rinden elde edilen bu renksiz, hafif dirençli ve düşük akışkanlıktaki tutkal, uzun yıllardan beri yapıştırıcı ve sağlamlaştırıcı olarak kullanıl- maktadır.
Bu tür su bazlı yapıştırıcıları üretmek için polivinil asetat ve etilen vinil asetat polimerleri ile su karıştırılarak parlak beyaz bir sıvı karışım elde edilir. Yapıştırıcı uygulandıktan ve kurumaya bırakıldıktan sonra kağıt, ahşap ve plastik için de kullanılan şeffaf, esnek bir bağ oluşturur.
Yapıştırıcının uygulandığı yüzeyi hafifçe bastırarak birleştirmek ve hava sirkülasyonunun sağlandığı bir ortamda kurumaya bırakmak hızlı kuruma sağlayabilir. Ayrıca daha hızlı hava sirkülasyonu için saç kurutma makinesi gibi cihazlar da kullanılabilir.
BRİO Epoksi Suya Dayanıklı Yapıştırıcı, çift bileşenli yüksek yapıştırma gücüne ve suya dayanıklılığa sahip epoksi yapıştırıcıdır. Oda sıcaklığında sertleşir ve çatlama yapmaz. Su ve çeşitli kimyasallara karşı dayanıklıdır.
Sağlam yapışmalar – Hızlı yapıştırıcı kırılmaz, titreşim sönümleyici, darbeye dayanıklıdır ve dış mekanlar için de su geçirmez bir yapıştırıcı olarak uygundur.
PLUSLOK® 2480 kauçuk takviyeli siyah renkli hızlı yapıştırıcıdır şok darbelere sarsıntılara karşı diğer şeffaf yapıştırıcılara göre daha dirençli ve dayanıklıdır 120 dereceye kadar ısıya dayanır.Orta-yüksek yoğunlukta bir ürün olup 3-5 dakika içinde yapıştırma işlemini tamamlar.
Sentetik kauçuk, reçine ve sulandırıcılardan imal edilmiştir.
Epoksi yapıştırıcı çevre şartlarına karşı dayanabilen aşırı güçlü, dayanıklı ve esnek bir yapıya sahip, ısıtıldığında sertleşen (termoset) polimer plastik malzemedir. Epoksi yapıştırıcılar temel olarak epoksi reçine ve sertleştiriciden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri