İKİNDİ VE AKŞAM ARASI UYUMAK NEDEN İYİ DEĞİLDİR? Hadis-i Şerif ile de buyrulduğu üzere, uyku bir dinlenme aracıdır. Ancak dinimizde kerahat vakti olan ikindi ile akşam arası uykunun insan için verimli olmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle de ikindi kerahati uyku dinen hoş karşılanmamıştır.
İkindi Namazı vakti girdikten sonra, akşam ezanına 45 dakika kalan sürede kerahat vakti girmektedir. Bu nedenle bu süre içerisinde uyunmasının önerilmediği belirtilir. Feylule vekti olan bu vakitte uyunmaması gerektiği belirtilir. Bu vakit, ikindi namazından sonra başlar, akşam namazına kadar devam eder.
O günkü yapılan işlerin sonucunu görmek genellikle o vakitte olacağı için, o esnada uyuyan kimse, sanki o günü yaşamamış ve o günün manevî neticesini görmemiş gibi olur. Bu sebeple, bu uyku da hadiste mekruh sayılmıştır.
İkindiden sonra uyumak günah değildir; fakat bu saatlerde uyumak hoş karşılanmamıştır. İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, keza birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır.
Saat 22:00'de tansiyon ve kalp atım sayıları düşer, saat 04:00'ten sonra tansiyon ve kalp atışlarında yükselme başlar. 15:00 ve 18:00 saatleri arasında da en üst seviyeye ulaşır. Dolayısıyla tansiyon ve kalp atımının yüksek olduğu ve hücrelerin en üst derecede çalıştığı ikindi vaktinde uyunmamalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Araştırmalar gündüz kestirmek için en ideal saatlerin öğleden sonra 2 ile 4 arasında olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle, sabah uyandıktan 6-8 saat sonrası kestirmek için en uygun zaman olarak görülüyor.
Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
dakikalık zaman diliminde uyunulan uykuya deniliyor.
Ancak bu vakitlerde uyuyan kimse, bu sevaptan ve bereketten mahrum kalsa bile günah işlemiş olmaz. “Sabah namazından sonra uyumak rızka manidir.” Bunun manası şu olabilir: Her günkü çalışma saatlerin sabah erkenden başlar.
Gece uykunun verimliliği konusunda uzmanlar pek çok araştırma yapmıştır. Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur.
Kerahat Vakti Uyku Uyunur mu? Kerahat vakti dini olarak işlerin kabul edildiği ve bir düzen içinde belirlendiği bir vakit olduğu için uyumak da mekruh sayılmaktadır. Günün manevi olarak faziletine varabilmek için gün içerisinde özellikle kerahat vakitlerinde uyku uyumak mekruh sayılmaktadır.
Arapça'da “öğle uykusu” anlamına gelen kaylule uykusu, aslında öğle sıcağının çok fazla arttığı gün ortasında uyuma" anlamına gelir. Genellikle öğle yemeğinden hemen önce, 12:30 civarı veya öğle yemeğinden sonra 14:00 civarında yapılır.
Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-.
Ancak dinimizde kerahat vakti olan ikindi ile akşam arası uykunun insan için verimli olmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle de ikindi kerahati uyku dinen hoş karşılanmamıştır. İkindi vakti, ticari hayatın yoğun geçtiği, günlük mahsulatın kaldırıldığı, dar ama çok verimli bir zaman dilimidir.
Bilindiği üzere, birçok iş kolunda sabahın erken saatlerinde işe başlamak rızkın bolluğuna ve berekete sebeptir. Kaylule uykusu olan kuşluk vaktinden öğle sonrası vakte kadar güneşin en hararetli olduğu zaman dilimi içinde yarım saat kadar uyumak ise sünnette tavsiye edilmiştir.
Uyku, Non-REM ve REM uykusu diye ikiye ayrılır. Non-REM uykusu da kendi içerisinde üç evreden oluşur. Non-REM uyku, önce kısa süreli geçiş evresi olan ve sadece yüzde 5'lik bölümü kapsayan Evre 1, ardından motor belleğin, hareket ve davranışla öğrenilen bilgilerin belleğe aktarıldığı Evre 2 gelir.
Siesta, öğle arasında dik güneş ışınlarının sıcaklığınından veya öğle yemeği sonrası metabolizma faaliyetlerinin hızlanması sebebiyle vücudun anlık mayışma durumunun, kısa süreli uyku ile hissedilen dinlenme ihtiyacına siesta denir.
Kaylule uykusu genellikle saat 11.00 ile 13.00 saatleri arasındadır. Güneşin en tepede olduğu saatlerde yapılan şekerlemelerin süresi ise kişiden kişiye değişir. En kısa kaylule 29 - 30 dakika, en uzunu ise bir buçuk saattir.
Dr. Akkoyunlu, uyku hijyeninin nasıl olması gerektiğini ise şu şekilde değerlendirdi: “Uyku hastalıklarından korunmak için en geç saat 22.00-23.00 gibi yatağa geçmeliyiz. Genel itibariyle 8 ila 8.5 saatlik bir uyku öneriyoruz.
Gece 22.00 ile 03.00 arası bu işlev için en ideal ortamdır.
14 -17 yaş aralığındaki çocukların ise tıpkı bir üst grupta olduğu gibi en az 7 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor. Araştırma sonuçlarının en çok eleştirildiği 18 – 65 yaş aralığında ise asgari 7, azami 11 saat uyku süresi yeterli görülüyor.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri