Uzmanlar, akşamüstü ya da sabahın erken saatlerinde yürümeyi daha çok tavsiye ediyorlar. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında daha etkin rol oynadığı bilindiğinden özellikle yağ yakmak için yürüyorsanız sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Yürüyüş yapmak her yaş grubuna uygun fiziksel aktivitelerden biri. Özellikle sabah saatlerinde yürüyüş yapmak daha fazla kalori yakılmasını sağlıyor. Sabah yürüyüşü faydaları içerisinde kalp ritminin doğru çalışması yer alıyor.
-Sabah yapılan yürüyüş metabolizmanın hızlanması ve gün boyu da daha aktif olması için oldukça işlevseldir. Aynı zamanda aktif metabolizma beraberinde daha çok yağ yakımı getirecektir. Yani sabah yürüyüş yaparak daha kolay kilo verebilirsiniz.
Bir “alışkanlık” haline getirilerek her gün düzenli yapılan yürüyüşle ömrünüze ömür katmanız ve yaşlanmayı geciktirmeniz mümkün. Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını kanıtlamıştır. Kalbinizi ve akciğerlerinizi korur.
06.00 ve 09.00 saatleri arasında yürüyüş yapmak, gün içerisinde daha zinde olunmasını destekleyebilir. Kilo vermek ve yağ yakmak amacıyla uygulanan spor egzersizleri, kortizon seviyesi yükseldiği için sabah uyanıldıktan sonra 45 içerisinde yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Uzmanlar, akşamüstü ya da sabahın erken saatlerinde yürümeyi daha çok tavsiye ediyorlar. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında daha etkin rol oynadığı bilindiğinden özellikle yağ yakmak için yürüyorsanız sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır. Sabah sporunda ciğerler normalden daha fazla solunum yapar.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir. Günlük olarak yapılan 1 saat yürüyüş kalori harcamasını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur.
Genellikle günde minimum 30 dakika yürüyüş yapılması tavsiye edilir. Tek seferde 30 dakika yürümek sizi zorluyorsa, günde 3 defa 10'ar dakikalık yürüyüşlerle başlayıp zamanla süreyi artırabilirsiniz. Amacınız yürüyüş ile kilo kaybetmek ise günde 30 dakikadan daha fazla hareket etmeniz gerekir.
Yürüyüş önemli bir egzersiz öyle ki, 45 dakika süren tempolu yürüyüşün olumlu etkisi 48 saat sürüyor.” Günde 45 dakika yürüyen kişilerin insülin direncine karşı önemli bir avantaj elde ettiğini belirten Dr. Arıkan, yürüyüş yapmak için sağlık sorunu olmaması gerektiğini vurguluyor.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Paten kaymak hem size antrenman yaptığınızı unutturacak kadar eğlenceli, hem de yağ ve kalori eritme bakımından listede birinci sırada. Dahası, bütün bu faydaları sağlarken dizlerinize ve diğer eklemlerinize çok fazla yük bindirmezsiniz. Güçlü, sabit bir tempoda paten yapın.
Yürüyüşlerinizde daha dayanıklıysanız ve 30 dakikadan fazla yürürseniz, vücut enerjisini sağlamak için yakıt olarak yağları kullanır. 30 dakika tempolu yürürseniz yaklaşık 100 ila 300 kalori yakarsınız. Bir saatlik yürüyüşte 200 ila 600 kalori yakarsınız.
Kahvaltı yapıp spor yapmak da bir tercihtir. Kişisel yaşama uygun şekilde düzenlenen sabah sporunuzu isterseniz aç ya da tok karnına yapabilirsiniz. Tok karnına spor yapmak isteyenler sabah sporu öncesi beslenme anında ağır yiyecekler tüketmekten kaçınmalıdır.
Yemekten önce egzersiz yapmak vücudunuzun metabolizmasını güçlendirir ve bu da yemeğimizi tüketip sindirdiğimizde kalorilerin daha iyi yanmasına neden olur. Yemeklerden sonra yürüyüş yapmak da faydalı! Yemek yedikten sonra yürümek sindiriminizi iyileştirir.
Yürüyüş öncesi yemek yemeyin
Yemeğinizi yürüyüşten en az 2 saat önce bitirmiş olmalısınız. Aksi halde sindirim işlemi devam ettiği için vücut daha fazla zorlanıyor ve zarar görme riski artıyor. Sabah erken saatte yapılan yürüyüş öncesi şeker içeren meyve gibi hafif bir atıştırma almanızda da fayda var.
Yapılan araştırmalar haftada 5 gün 30-45 dakika arası yapılan tempolu yürüyüşlerin fazla kilolar ile mücadelede büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Vücutta kan dolaşımına iyi gelen yürüyüş kalp- damar ve beyin- damar hastalıkları ile ilgili de riskleri azaltıyor.
Yürüyüş, kilo kontrolü için mükemmel bir egzersiz türüdür. Düzenli olarak yürüyüş yapmak metabolizmayı dinç tutarak yağ yakımını artırır; fazla kalorilerin yakılmasını sağlar. Günde 30 dakika yürüyüş ile bacaklar sıkılaşır ve güçlenir. Bacaklar ile birlikte kalça ve karın bölgesi de bu durumdan etkilenir.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz.
Orta tempolu bir yürüyüş dakikada 100 adım atmak anlamına gelir. 1 saatlik yürüyüş yaptığınızda ortalama 6000 adım atmış olursunuz ve 1 saatlik yürüyüşle yaklaşık 300 kalori yakarsınız. Her gün 1 saat yürüdüğünüzde hiç diyet yapmasanız bile yaklaşık 1,5 - 2 kilo verebilirsiniz.
1 Saatlik Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Yavaş tempo ve 60 kilogram ağırlığındaki bir kişi için 1 saat yürüyüş kaç kalori yakar hesaplama işleminin sonucu, 150'dir. Aynı sürede ve ağırlıkta bir kişi orta tempoda yürüdüğü takdirde 180 kalori yakabilir.
Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız.
Düzenli olarak yapılan 30 dakikalık yürüyüş işe kişinin kardiyovasküler zindeliği artar, vücuttaki yağlanma azalır, kas gücü artar ve kemik sağlığı güçlenir. Bunun yanında tip 2 diyabet, osteoporoz, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerinin yaşanma riski de azaltılır. Üstelik her gün 45 dakika yürümek yeterlidir.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Büyüme hormonu gece uykuda salınır. Anabolizan bir hormondur. Gece açlığı ile vücut yağları yakılırken salınan büyüme hormonu ile kasların güçlenmesi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri