Eğer vaktini kaçırır da güneş doğduktan sonraya kalırsa, Duhâ (
Dinen güneşin doğuşunun ve batışının yaşandığı vakitlerde ibadet etmek yasaktır. Bu yasağın asıl sebebi ise güneşe tapanlardan olmamak içindir. Toplam üç kerahat vakti vardır. Bunlardan ilki güneşin doğuşu, ikincisi güneşin batışı ve üçüncüsü ise güneşin en tepede olduğu zamanlardır.
Zikrullah için zaman ve mekân söz konusu değildir. Kur'an-ı Kerim özelde gece vaktini tavsiye etmekte sabahın erken saatleri ve akşam vakti; Zikrullah için uygun zaman dilimleri olarak gösterilmektedir.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Sabah zikirleri, güneşin doğmasıyla sınırlı değildir. Zirâ sabah kelimesi, Arapça'da fecir vakti için söylendiği gibi, gündüzün ilk vakitleri için de söylenir. (Bkz: el-Kâmusu'l-Muhît"; s: 291. "(Ey Peygamber!
İlgili 35 soru bulundu
İkindi namazından sonra her namazdan sonra olduğu gibi tesbihat yapılır.
Her gece yatarken yüz defa (Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber) okuyan kimse, yüz defa tesbih, tahmid ve tekbir söylemiş olur. Böylece, muhasebe yapmış, kendini hesaba çekmiş sayılır.
Güzel proğramları izlerken tesbih çekmekte bir sakınca yoktur.
Cünüpken, dua, zikir ve tesbih edilebileceği gibi, tövbe ve istiğfar da yapılabilir. Hatta dua niyetiyle, Kur'an'daki dua ayetlerini de ezberinden okuyabilir.
Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur.
Kimisi sabah zikirlerinin vaktinin, duhâ (kuşluk) vaktinin bitmesiyle sona erdiği görüşündedir. Fakat zikir için tercih edilen vakit, fecrin doğuşundan güneşin yükselmesine kadardır. Akşam zikirlerine gelince, âlimlerden kimisi, ikindi vaktinden itibaren başladığı ve güneşin batışıyla sona erdiği görüşündedir.
Gece yarısı yapılan birçok ibadetin sevabı olduğu gibi namazdan sonra dua ederek zikir okumanın da bir çok sevabı bulunmaktadır. La ilahe illallahu vahdehu la şeriyke leh lehül mülkü ve Lehül hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir okumak.
Zikir saati ise Müşteri' dir. Yani, sabah erken saatlerde, ikindi namazı sonrasında ve gece okuması, teheccüd namazı sonrasındadır. Es- Semi esması zikir saatinde ve zikir zamanlarında “Ya Semi” şeklinde zikredilmelidir.
En faziletli zikir, 'Lâ ilâhe İllallah (Allah'tan başka ilah yoktur.) ' demek; en faziletli duâ ise, 'Elhamdülillâh (her türlü övgü Allah'a mahsustur.) ' demektir.
İslam dininde zikir çekmenin önemi çok büyüktür. İmanın kalpte kalması ve Allah ile sürekli bağlantı içinde olmak isteyen her Müslüman için zikir çekmek çok mühim bir ibadet olarak bilinmektedir. Namazlardan sonra zikir çekilebildiği gibi önemli gün ve gecelerde de zikir çekmek çok sevap kabul edilmektedir.
O halde şunu söyleyebiliriz ki; Allah'ı zikretmek hem ayet hem hadislerle sabittir. Ve bunların hiçbirinde Allah'ın bir isminin tek başına zikredilmeyeceğine dair bir emir yoktur.
Zikir çekmenin maddi ve manevi birçok faydaları bulunmaktadır. Örneğin Allahu Tealanın en çok sevdiği zikirlerden olan Subhanallahi ve bihamdihi zikri kişinin maddi manevi genişlemesine vesile olan günahlardan alıkoyan bir zikir olmaktadır. Hadisi şeriflerde sevabının çok olacağı da belirtilmektedir.
Yürürken, koşarken, spor yaparken, bisiklete binerken tefekkür etmekte, Allah'ı zikretmekte, dua etmekte, istiğfar etmekte ve salavat çekmekte dinen sakınca yoktur.
Tesbih çekmek için başı örtmek gerekmez. Kadınlar dinen kendilerine yabancı olan erkeklerin yanına çıkarken ve namaz kılacakları zaman başlarını örtmek zorundadırlar. Kur'an okumak için dahi başın örtülmesi şart değildir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
Sabah ve ikindi vakitlerinde okunabilir. Günlük zikir sayısı 298'dir. Ayrıca farz namazlarından sonra 100 adet çekilirse Allah'ın rızası kazanıldığı gibi nimetler sunulur.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri