Karalahana Salamurası Tarifi Nasıl Yapılır? Lahanayı yıkayıp ince ince dilimlenir derin bir kaba alınır ardından su, tuz, limon tuzu, ilave edilir, en az bir gün bekletilmesi gerekir daha sonra ne zaman kullanmak isterseniz tercih ettiğiniz yemeklerle yenilir.
Karalahanaların yapraklarını sirkeli su ile iki kere yıkadıktan sonra suyunu salması bekleyin. Çiğ olarak Koroplast Kilitli Poşetlere, tek seferde pişirilecek şekilde ayırın. Daha sonra koroplast Kilitli poşetlerine koyulan karalahanalar üstlerine hafifçe bastırarak preslenip dondurucuya koyun.
Lahananınızı haşlarken suyun içerisine hiçbir şekilde tuz ilave etmeyin. Lahananınızı bütün bir şekilde en kolay tüm şekilde bu yöntemle haşlayabilirsiniz.
Sarmalık olan yaprakları istediğiniz miktarda dizin ve poşetlere yerleştirin bir tutam kadarda haşlanmış saplarından koyun. Yemeklik lahanayı da istediğiniz miktarda poşetlere yerleştirin. Poşetlerin havasını alıp sıkıca bağlayın ve derin dondurucuya kaldırın. Kışın gerektiği zaman çıkarıp tazesi gibi kullanıyorum.
İlgili 15 soru bulundu
Lahanaları önce 3 dakika kaynar su içinde bekletin, ardından 3 dakika boyunca ise buzlu soğuk su içerisinde bekletin. Lahanayı kurutun, Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ardından derin dondurucuya koyun. Lahananız 12 ay süresince tazeliğini kaybetmeyecektir.
Lahanayı ince dilimleyin ve üzerine tuz dökerek elinizle ovun. Ovduğunuzda lahanaların suyu çıkacaktır. Bu suyu iyice süzdürün. Lahanaların üzerine zeytinyağı ve sirke dökün ve ağzı sıkıca kapanan cam bir kapta buzdolabında saklayın.
Kaynayan suya tüm lahanaları tek tek bırakıyoruz. Ara ara üzerine bastırıyoruz. 3-4 dakika kaynayan lahanaları soğuk suya alıyoruz soğumaya bırakıyoruz. Süzgeçle süzdükten sonra sarma büyüklüğünü ayarlayarak kesip dolap poşetlerine bırakıyoruz.
Lahana yaprakları bir tencerede su ile beraber 5 ila 6 dakika kaynatılmaktadır. Kaynayan lahanalar süzülerek lahana suyu elde edilir. Kokusundan dolayı içmekte zorlanılıyorsa içerisine limon suyu eklemek mümkündür. Lahana suyu kullanımında günde 3 kez içilmesi önerilmektedir.
Sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp, önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Pişirme süresinin sonunda bir çatalla kontrol edin ve yapraklar yumuşadıysa tencerenin altını kapatın.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Önce lahanaları güzelce ince doğrayın sonra bol suda yıkayıp süzün. Geniş bir tencereye yeterince su doldurup kaynatın içine bir çay kaşığı karbonat atın. Sonra lahanaları içine döküp sapları yumuşayana kadar haşlayın.
Yüksek lif değer ile sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir. Astım, romatizma, safra kesesi gibi hastalıklara fayda sağlar. Stresi azaltır ve depresyona fayda sağlar.
Kara lahananın mevsimi ve saklanması
Kara lahana, kasım ve aralık ayına kadar tarlada ve bahçede büyüyebilen bir sebzedir. İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır.
Lahana ilk önce dış kirli kabukları soyulur. Daha sonra ters çevrilip tam ortasından SAP kısmı bıçakla bir güzel resimde görüldüğü gibi çıkartılır. Daha sonra lahanayı alabilecek bir tencereye kaynayan suyun içine lahanayı koyup kapağını kapatırız. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır.
Lahananın derin dondurucu içerisinde taze kalma süresi ortalama 8-10 ay arasındadır. Her poşete ya da kaba olabildiğince az miktarda lahana koyun. Çünkü bir kere dondurucudan çıkarılan sebzenin çözülme gerçekleştikten sonra tekrar dondurulmaması gerekir. Bu durum sağlık açısından oldukça önemlidir.
Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun. Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir.
Karabiber ve kuru naneyi de ekleyince sarma içiniz hazır demektir. Uygun şekilde keserek parçalara ayırdığınız lahana yaprağını tezgaha alarak bir kenarına iç koyun.
Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak. Onlarsız olmaz. Bu aşamada dilerseniz limon tuzu ya da şeker ilavesi de yapabilirsiniz.
Sos için; sarmısakları tuz ve şekerle birlikte dövün. Sirke (limon suyu ya da nar ekşisi de kullanabilirsiniz) ve zeytinyağını katıp karıştırın. Lahana henüz ılık haldeyken sosunu aktarıp karıştırın ki iyice çeksin.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
Derin bir yoğurma kabına alın lahanaları. Üzerine tuzu atın ve iyice yoğurun 3 4 dakika yoğurun. Limon suyu ve sirkeyide ilave edip iyice karıştırın ve kavanoza koyup altta kalan suyu da üstüne ilave edip kapağını kapatın. Buzdolabına kaldırıp istediğiniz zaman hatta akşama yemeğin yanına çıkarıp yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri