Örneğin brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirmek lazım. Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
Sebzeyi pişirirken suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmeli ve rengini koruması için limon suyu ilave etmelisiniz. Pişme suyuna atılan bir miktar tuz da C vitamini kaybını önler. Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık sık açmamalısınız. Eğer su ilave etmeniz gerekiyorsa sıcak su koymalısınız.
Pişme Sırasını Önemsememek
Her sebzenin pişme süresi farklıdır. Dolayısı ile farklı sebzelerden oluşan bir yemeğin malzemelerini pişme sırasına göre tencereye atmalısınız. Örneğin; önce havuç, sonra kabak eklemek doğru pişirme sırasına örnektir.
Havuç ve patates gibi sert sebzeler 10 dakikada haşlanırken, brokoli ve bezelye gibi daha yumuşak sebzeler ise 5 dakika içerisinde haşlanır.
Bütün hepsini yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında 35-40 dk. pişiriyoruz. Fırında pişerken ocakta domates rendesi ve rendelenmiş sarımsağı sos kıvamına getirip servis tabağına aldığımız sebzelerin üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.
İlgili 20 soru bulundu
Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
Üzerine 1/2 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Türlüyü, kapağını kapattığınız tencerede kısık ateşte 25-30 dakika kadar kontrollü olarak pişirin. Servisi esnasında tüm sebzelerin karışması için arzuya göre farklı bir kaba aktardığınız türlüyü sıcak olarak servis edin.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Havucu doğradıktan sonra: 7-9 dakika haşlayarak. 10-13 dakika buharda pişirerek. 40-45 dakika kadar 180 derecede fırınlayarak lezzete ve vitamine doyabilirsiniz.
Brokoli haşlama süresi 2 ya da 3 dakikayı geçmemelidir. Aksi halde besin değerini kaybedebilir. Haşlanmış olan brokolileri canlı yeşil renklerini kaybetmemeleri için haşlama suyundan çıkarıp buzlu su dolu bir kaba al ve 2 dakika kadar da burada bekletip şokla.
Kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirelim.
Sıvı yağda önce patatesler sonra kabaklar, patlıcanlar en son da sonra biberler ve pırasaları kızartılır. Kızaran sebzeler peçete serilmiş tabaklara alınır ve yağı emdirilir. Soğuk olarak servis tabağına alınır, ılık yada soğuk olarak servis yapılır.
Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 35 dk pişirin.
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır. Kerevizin kabukları soyulduktan sonra yarım limonla her tarafı limonlanıp daha sonra pişirilmesi, renginin koyulaşmamasına yardımcı olur.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Başak Gökçe Çöl uyardı: ''Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mikropların tamamen öldürmez. Bu yüzden tüm meyve ve sebzelerinizi akan suyun altında veya karbonatlı suda bir süre bekletin.
Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15-20 dakika idealdir. Püre için kabukları soyulan ve serbest doğranan patatesleri ise; orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirmeniz gayet uygundur.
Sarımsaklar rendelenir. Üzerine tuz, baharatlar ve yağ eklenerek karıştırılır. Suyu süzülüp, kurulanmış havuç ve patatesler bu sosla karıştırılarak yağlı kağıt üzerine dökülür. Yaklaşık 35-40 dk, patatesler pişip kızarana kadar fırınlanır.
Daha sonra soğanları atıp iyice kavurun. Soğanlar diriliğini yitirdikten sonra salçayı yada ince ince doğradığınız domatesi ekleyip 2 dk daha kavurun. Havuçları ve baharatları ekleyin. Onları da Biraz kavurduktan sonra sıcak suyu ekleyip pişmeye bırakın.
3) Lezzetini Koruma: sebzenin lezzeti pişerken oluşan asit ve kükürtlü moleküllere bağlı olarak değişir. Soğan, karnabahar, lahana gibi sebzelerde bulunan kükürtlü ögelerin lezzeti daha keskindir. Özellikle lahana ve karnabaharda pişirme süresi uzun tutulursa lezzet hoşa gitmez.
Semizotu yeşil yapraklı çok faydalı bir bitkidir. Pek çok alanda doğal olarak yetişebilen semizotunun yaprak ve sapları çiğ ya da pişmiş olarak yenilebilir. Salatasından turşusuna, çorbasından yemeğine kadar pek çok şekilde hazırlanabilir.
Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve patlıcanlar pişene dek kısık ateşte pişirin, yaklaşık 15 dakika.Sonra altını kapatın ve kapağı kapalı bir şekilde ılıklaşmasını bekleyin, ardından servis edin.
Tencerenin kabağını kapatıp, kısık ateş üzerinde sebzeleri yaklaşık 7-8 dakika pişirin. Son olarak kavrulan sebzelerin üzerine damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin. Karıştırıp, ocaktan alın. Hazırladığınız sebze soteyi sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Sıcak suyu ekledikten sonra kısık ateşte 30 dakika kadar pişirdiğiniz ıspanak yemeğini soğuduktan sonra çırpılmış yoğurtla birlikte servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri