Alıç sirkesinin en çok faydalanılan özelliği, idrar yolları üzerinde gösterdiği olumlu etkidir. Antioksidan etkisiyle vücuttan yabancı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan alıç sirkesi, bu sayede idrar söktürücü bir etki oluşturur.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi anti-iltihap özelliğe sahip olması yönüyle bilinmektedir. Enfeksiyonun görüldüğü bölgeyi dezenfekte etmekte etkilidir. İltihaplı diş problemi meydana geldiği takdirde kişiler tarafından en sık tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır.
Kalp ritmini düzenlemeye yardım eder. Antioksidan özelliği sayesinde oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olup, buna bağlı kronik hastalıkları engellenmeye destekcidir. Kötü huylu kolestrol (LDL) ve kanda yüksek trigliserit seviyesini azaltıp, karaciğer yağlanmasının önüne geçilmesinde yardımcıdır.
Elma sirkesi antiseptik olması nedeniyle özellikle mutfak temizliğinde ve kişisel bakımda tercih edilir. Mutfakta ayrıca meyve ve sebzelerin temizlenmesinde kullanılır. Salmonella gibi bakterilerin bulaşmasını engellemek amacıyla elma sirkesinin gıda temizliğinde kullanılması faydalı olabilir.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor.
İlgili 24 soru bulundu
Elma sirkesi, doğal sağlık için tercih edilen en popüler sirke türüdür. Birçoğu bilimsel kanıtlarla desteklenen çok sayıda faydası vardır.
Kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor. Kanın sağlıklı bir şekilde dolaşmasına yardımcı olan alıç sirkesi, bu özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarından tutun da kalp krizi gibi ani ve ciddi gelişebilen kalp ve damar rahatsızlıklarından koruyor.
Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir. Sistit ağrısı bele vurur mu? Sistit vakalarında nadir olarak bel ve sırt ağrısı, bulantı, titremelerle gelen ateş görülebilir.
Psikolojik yönden rahatlatıcı ve strest giderici özelliği vardır. İdrar ve ödem söktürücü özelliği vardır.
İdrar yolu enfeksiyonu sirkeli su ile bir ölçüde önlenebilse de mevcut enfeksiyonun sirkeli su içerek tedavi edilemeyeceği ifade edilebilir. Sirkeli suyun antibakteriyel ve antifungal etkileri olsa da idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkili olacağına dair bilimsel araştırmalar bulunmamaktadır.
Özellikle mide hassasiyeti olanlar dikkatli olmalıdır. Alıç sirkesinin en tehlikeli yan etkisi midedir. Ülser veya gastrit gibi sindirim sistemi bozuklukları olan hastalarda mide-bağırsak sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle kullanım dozunun aşılmadığından ve doğru yöntemlerle tüketildiğinden emin olmak gerekir.
Alıç sirkesi, enerji verir. Kan dolaşımını hızlandırmaya, kalp-damar, mide ve böbrek hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Alıç sirkesi güçlü bir antioksidandır.
Alıç Sirkesi Faydaları
İdrar söktürücü özelliği vardır. Mideyi rahatlatmaya yardımcı olur. Grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar ve kalp ritmini düzenler.
Elma Sirkesi: Bazı kaynaklara göre, elma sirkesi böbrek taşlarını eritebilir ve ağrıyı azaltabilir. Ancak, kullanmadan önce bir doktora danışılması önerilir.
Limon sıkılmış su, soğan suyu kürü, maydanoz, karbonat, kekik ve yeşil çay idrar yoluna iyi gelen bitkisel çözümler arasında yer almaktadır.
Bu nedenle sirkeyi günlük önerilen miktarlarda tüketmek ve su ile seyreltmek önemlidir. Seyreltilmemiş sirke sürekli olarak tüketildiğinde diş minesine zarar verebilir. Bununla birlikte asit oranı yüksek olduğundan seyreltilmeden ve fazla miktarda içilen elma sirkesi, yemek borusunu tahriş edebilir.
Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğu, antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Antibiyotikler, enfeksiyona yol açan mikropları etkisiz hale getirerek çalışır. Mesane enfeksiyonlarında genellikle 3 ila 7 gün süren antibiyotik tedavisi uygundur.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Bu nedenle, gece yatmadan önce içilen elma sirkesinin uyku kalitesini artırıcı bir etkisi olabileceği düşünülmektedir. Elma sirkesi, sindirim sistemi sağlığını destekleyebilecek asit içerir. Gece yatmadan önce içildiğinde, sindirimi rahatlatabilir ve gece boyunca sindirim sürecine yardımcı olabilir.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Sirkeyle Yıkanmak; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimizin "Sirke ne güzel katıktır. Allah'u Teâlâ sirkeye bereket versin, o, benden önceki Peygamberlerin de katığı idi. Sirke varsa, başka katığa ihtiyaç olmaz." (İ.
Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur. Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri