Pilav ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu koyarak demlendirilmedir. Bu işlem hem pilavın tane tane olmasını, hem de hem de lezzetlerin iyice pirince işlemesini sağlar.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz. Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
Pirinçler suyla birleştikten sonra, bütün pirinçlerin su içinde olduğuna emin olmak için sadece 1 veya 2 kere karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur.
Pilavın yavaş yavaş pişirilmesi püf noktalardan biridir. Tanelerin birbirine yapışmaması için pilavın yavaş yavaş pişirilmesi ve karıştırılması gerekir. Ayrıca, pilavın pişirdiği tencerenin de uygun boyutta olması pilavın düzgün ve güzel pişmesine katkı sağlar. Son olarak pilavın dinlendirilmesi de oldukça önemlidir.
İlgili 18 soru bulundu
Soğuk su, pirinç tanelerinin daha iyi şişmesine ve pilavın taneli olmasına yardımcı olur. Sıcak su ise pirinç tanelerinin yapısını bozabilir ve pilavın kıvamının istenilen gibi olmamasına neden olabilir. Bu nedenle, pirinci ıslatmak için soğuk su kullanmak daha uygun bir seçenektir.
Pilav piştikten sonra sulu olduysa içerisine 4lu şeklinde rulo peçete koyup kapağı kapatılır. Bu şekilde fazla suyunu çekmiş olacak ve pilavınız tane tane olacaktır.
Suyun az konulması pirinçlerin çiğ ve diri kalmasına, çok konulması ise pilavın lapa olmasına sebep olur. Bu yüzden pilav yapımında her zaman 1'e 1,5 ölçüsü kullanılmalıdır. Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
7. Pilavın suyunu çektikten sonra, tencerenin kapağını açmadan 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. 8. Pilavın üstüne kağıt havlu veya temiz bir bez kapatın ve tencerenin kapağını kapatın. Bu, pilavın buharının kağıt havlu veya bez tarafından emilmesini sağlar ve daha tane tane bir pilav elde etmenizi sağlar.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün. Pirinçleri saydamlaşana kadar kavurup suyunu ilave ederek pilavı pişirebilirsiniz. Burada en önemli püf noktası çok iyi kavurmak ve nişastasının açığa çıkmasını sağlamak.
Su pirinçin üzerine tamamen kapatsın. 1 kaşık tereyağı ve yaklaşık 2 tatlı kaşığı tuzu (isteğe göre) koyup karıştıralım ve 1-2 dk ağzı açık şekilde kısık ateşte kaynatalım sonra tencerenin kapağını kapatıp en kısık ateşte suyunu çekmesini bekleyelim.
Demleme Pilav Nasıl Yapılır? Demleme pilav yapmak için şu malzemeler kullanılabilir: 1 su bardağı pirinç, 1,5 su bardağı su veya et suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı), sebzeler (soğan, domates, biber, havuç) (isteğe bağlı), et veya tavuk (isteğe bağlı), baharatlar.
4 kişilik pilav yapmak isterseniz 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız.
Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
Az yağlı pilav için 1 kaşık tereyağı yeterli, siz daha yağlı seviyorsanız iki kaşık tereyağı veya sıvı yağ kullanabilirsiniz. Bir su bardağı pirince yaklaşık bir buçuk su bardağı su ilave etmeniz gerekecek.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir. - Güzel bir pilav yapmak için pirinçleri suda beyazlık kalmayacak şekilde yıkamanız çok önemlidir.
Artık artan pilavlarınız restoranları aratmayacak! Pirinç pilavını ısıtmadan önce, pilavın tam ortasına bir buz parçası yerleştirerek buharlaşan buz küpü sayesinde pirincin nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde pirinçleri eşit olarak ıslatıyor ve pirinçlerin kurumasını engellemiş oluyorsunuz.
Yıkamazsak ne olur? Pirinçleri yıkamamızdaki esas amaç ne? Pirinçleri yıkamamızın en temel sebebi, pirinç granüllerindeki ekstra nişastadan kurtulabilmek. Yıkanmayan pirinçler tane tane değil topak topak olur, birbirlerine yapışmaya başlarlar.
Pirinçleri pembeleşene kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. Üzerine birkaç damla limon suyu sıkıp kavurmaya devam edin. Bulyonu pilavın kaynamış suyunda eritin ve tencereye dökün, tuzunu da ekleyip iyice karıştırın. Tencerenin ağzını kapatın, kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri