Norveç Somonu, ilk olarak 1980 yılında Japonya'ya ihraç edilir. O sırada Japonya'da yaklaşık olarak bir milyon
Çiğ tüketime uygun değildir.
Hayır asla yapmayın. Çiğ suşiler çok taze balıktan yapılmalıdır nerdeyse canlı balığı keserler diyeyim. Ki bu durumda bile risk mevcuttur.
Norveç somonu tüketmek ile diğer balık türlerini tüketmek arasında sağlık açısından bir fark yoktur. Yanlış: Dünya Sağlık Örgütü ve Norveç Sağlık Kurumu'nun tavsiyelerine göre, haftada iki ila üç öğün balık tüketmeliyiz ve bunların en az yarısı, Norveç somonu gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin türler olmalıdır.
Temizlenen balık bir süre derin dondurucuda bekletilir. Donan balık dondurucudan çıkarılır ve ince dilimler halinde kesilir. Kesilen ince balık dilimleri düz bir tabağa dizilir ve dilimlerin üzerine wasabi parçaları eklenir. Soya sosu da gezdirildiğinde sashimi hazırdır!
İlgili 32 soru bulundu
Çiğ et veya balık yenmesi tıpla alakalı bir konudur. Bu da şu anlama gelir: Eğer balığın veya etin çiğ yenmesi sağlık açısından sakıncalı ise bu sakıncaya göre bir hüküm belirlenir. Mesela hastahaneye kaldırılmayı gerektirecek bir hastalık nedeni oluyorsa 'çiğ balık yenmesi haramdır' denir.
polinezya usülü balık diye de geçer. melanur, sardalya, palamut, orkinos, lambuka, hamsi gibi balıklarla yapılabilir. büyük balıkların dersi yüzülür, ince ince şerit halinde dilimlenir. sardalya, hamsi kılçıkları çıkarılarak yaprak haline getirilir.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Midye, kılıç balığı ve köpek balığı yüksek oranda cıva içerir. Sardalya, hamsi, istavrit, somon, dil balığı, ahtapot, kalamar, karides, palamut ve uskumru cıva oranı çok az olan deniz ürünleri olduğu için güvenle tüketilebilir.
Ürün kılçık içerebilir. Çiğ tüketime uygun değildir.
Efsane: Somonu pişirmek besin öğelerini yok eder, çiğ tüketilmesi daha iyi. Gerçek: Çiğ balıklar, enerji üretimi ve sinir sistemi için önemli tiamini, yok edici enzim içeriyor.
Hemen içinizi rahatlatalım, sushi'deki tüm balık ve deniz mahsulleri için çiğ demek doğru olmaz. Sushi'nin çok fazla çeşidi var ve her birinde farklı kesim ve pişirme teknikleri kullanılıyor. Çiğ olarak tek başına servis edilen çeşitlerine de sashimi adı veriliyor.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
Üstelik Norveç somonu yalnızca omega-3 yağ asitleri sağlamakla kalmayıp iyot, selenyum ve diğer önemli vitaminler için de mükemmel bir kaynaktır. Çiftliklerde yetişen Norveç somonu sağlıklı değildir. Yanlış: Norveç'in soğuk ve temiz sularında yetişen Norveç somonu güvenli ve sağlıklıdır.
Balık yetiştiriciliğinde kullanılan zararlı kimyasallar, arsenik ve cıva gibi ağır metaller yağda daha fazla birikme özelliği gösterir. Bu yüzden çiftlik somonları sağlıklı değil aksine sağlığımız için zarar teşkil ederler.
Karadeniz somonunun besin değerlerinin korunması için haşlama ve buğulama olarak tüketilmesi önemli. Çocuklarda beyin gelişimi, kronik hastalıkların iyileşmesi, Alzheimer, kalp ve damar hastalıklarının iyileşmesinde ve genel olarak bireylerin sağlıklı olmasında önemli bir besin kaynağıdır.
Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı. Bunları hiç tüketmemek ya da yılda bir kere nefsi köreltmek için tüketmek gerekir.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Peki, 'Karadeniz Alası' veya 'Türk Somonu' nasıl bir balıktır. Ülkemizin endemik türlerinden biri olan 'Karadeniz Alası' ya da Som balığı (Salmo trutta labrax), Salmonidae familyasından olup Doğu Karadeniz bölümünde görülen bir alabalık alt türüdür.
Carrefour'da Dardanel'in kendi dolaplarında satılan, %15 glazeli hali ve orta kemiği varken 500gr "dilim somon" diye sattıkları ürün Norveç deniz alasıdır, yani aslında bizim bildiğimiz gökkuşağı alabalığının (oncorhynchus mykiss) denizde yerleştirilmiş versiyonu, somon (salmo salar) değil.
Bilimsel adı Oncorhyncus mykiss olan Gökkuşağı alabalıkları Salmonidae familyasında olup barajlarda, göllerde, denizlerde istenilen boy ve kilolarda yetiştirilebilmektedir. Bu balıklar anadrom balıklardır, yani göçmenlerdir. Tatlısuda doğup hayatının birçoğunu denizlerde geçirmektedirler.
Genellikle kalamar, yılan balığı, sarıkuyruk, somon, ton balığı veya yengeç çubuğu gibi deniz ürünleri ile hazırlanır. Birçok suşi türü vejeteryandır. Genellikle gari, wasabi ve soya sosu ile servis edilir.
Yanlış: Lakerda, çiroz ve marinat çiğ olduğu için sağlık açısından zararlıdır. Doğrusu: Bu ürünlerde pişirme işlemi yapılmamakta fakat pastırma veya turşuda olduğu gibi tuzlama, salamura ya da kurutma işlemi sayesinde bu ürünler de tüketime hazır hale getirilmektedir.
Sushi (sashimi) kalitesinde çiğ balığı rahatlıkla yiyebilirim. Yanlış: Sushi severler için (ben dahil) kötü haber ama çiğ ürünlerde her zaman hastalık geçme riski vardır. “Sushi kalitesinde çiğ balık” çok taze balık anlamında kullanılır ama ticari bir terimdir. Mikroorganizmaların olmadığı anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri