Eğer inşaat halinde bir daireyi konut kredisi kullanarak almak istiyorsanız, konut kredisi kullanırken kat irtifakı tapusunu almak zorundasınız çünkü bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı tapusu, tapu dairesinden alınıyor.
Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz. Alınacak evin belediye tarafından onaylanmış olan plan ve projeye uygun şartlarda olması gerekir.
Konut kredisinin onaylanma olasılığı ise kredi puanınıza, kredi tutarına ve alacağınız evin tapu çeşidine bağlıdır. Kat mülkiyeti tapusu, alım satım işlemlerinde konut kredisi kullanacaklar için en uygun çeşittir.
İpotek karşılığı kredi çekmek için öncelikle bankaya gelir beyanı sunmanız gerekiyor. Eğer çalışmıyorsanız ancak kira geliriniz varsa bunu da belirtmelisiniz. Daha sonra gelir beyanınız, gayrimenkulünüzün tapusu ya da taşıtınızın sahiplik belgesiyle bankaya giderek başvuru yapabilirsiniz.
KAT İRTİFAKI TAPUSUNA KREDİ VERİLİYOR MU? Kat irtifakı tapusu bulunmayan ve daha tamamlanmamış evlere banka kredisi verilmiyor.
İlgili 42 soru bulundu
Krediye uygunluk için borç-gelir oranınızı kontrol edin. Bu oran, aylık gelirinize göre ödeme yapmanız gereken mevcut borç miktarınızı belirtir. Bankalar genellikle bu oranın belirli bir düzeyin altında olmasını bekler. Borç-gelir oranınız uygunsa, kredi başvurunuzun onaylanma olasılığı artar.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
Bu işlem oldukça kolaydır. Gayrimenkulün sahibi, internet yolu ile ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine gitmeli, ilgili belgeyi talep etmelidir. İnternetten sorgulama yapmak adına e-devlet uygulamasına giriş yapılmalıdır. Tapu üstündeki ipotek ve borç bilgisi 3. Şahıslar tarafından öğrenilemez.
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL arası krediler için 24 aya kadar ve 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
Sadece tamamlanmış konutlar için Konut kredisi kullandırılmaktadır. Bununla beraber eksper raporunda inşaat seviyesi %70'in üzerinde(konutun kaba inşaatının yanı sıra dış cephesinin tamamen bitmiş olması gerekmektedir) olarak belirtilen kat irtifak tapusu oluşmuş konutlar için kredi değerlendirmeye alınmaktadır.
Evlerin tapusunda 'kat irtifakı' ya da 'kat mülkiyeti' gibi ifadeler yer alıyor. Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor ama bu ifadeler iskanla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
Ayrıca yıkım kararı sebebiyle tahliye edilen ev sahipleri için kredi desteği de bulunuyor. Bu destek devlet bankaları ve özel bankalardan düşük faizli veya faizsiz olarak kentsel dönüşüm konut kredisi şeklinde veriliyor. Bu faiz destekli kredi tutarı 100.000 TL ile 625.000 TL arasında değişiklik gösterebiliyor.
Konut kredisi çekebilmek için alınacak konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekir. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapulara konut kredisi verilmez. Alacağınız ev kanun ve yönetmeliklere uygun yapılmadıysa konut kredisi çekemezsiniz. Kat mülkiyetine sahip olmak bu sebeple önemlidir.
Satın alınacak evin tapusu üzerinde hali hazırda başka bir ipotek, şerh veya haciz durumu varsa banka konut kredisi kullandırmayacaktır.
İnternetten sorgulama yapmak için ise e-devlet uygulamasına girmek yeterlidir. Tapu üzerindeki borç ve ipotek bilgisini üçüncü şahısların öğrenmesi mümkün değildir. Bu nedenle satın alım söz konusu ise mülkün sahibinden ilgili mülk hakkında “borcu yoktur” ifadesi bulunan belgelerin talep edilmesi gerekmektedir.
e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için taşınmaz sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi bilgileri ile giriş yaparak tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir.
İpotekli eve ikinci bir şerh uygulanması ile de kredi alınabilir. Borçlu olunan ve yeniden kredi talebinde bulunulacak banka aynı ise bu işlemler hızla gerçekleşir. Fakat bankalar farklı ise süreç yazışmalarla ilerler bu nedenle de uzun sürer. Kredi talebi onaylandığı zaman konutun incelenmesi için eksper gönderilir.
Bazı bankalar, geri kalan tutarı ihtiyaç kredilerinden tahsis ederek size bir teklif sunabilir. Konut alacağınız projenin de eksik kısmı tamamlayacak kredi kampanyası bulunabilir. Banka tarafından konut kredisine uygun görülmek için satın alacağınız konutun kat mülkiyeti ya da kat irtifaki tapusunun bulunması gerekir.
Tapusunu daha önce devraldığınız bir konut için konut kredisi kullandırımı mümkün değildir. Bu sebeple, konut kredisi başvuruları mutlaka tapu devrinden önce yapılmalıdır. Yasal kısıtlar sebebiyle, krediyle satın alınacak konutların tapusu kredi kullanan kişi adına kayıt edilmelidir.
KÖK TAPU/0.99 ORANIYLA İSTEDİĞİNİZ KADAR KREDİ KULLANABİLİRSİNİZ.
Pembe renkte olan senet; söz konusu mülkün inşaat ruhsatı sonrası bağımsız bölümlerini gösteren projesinin onaylandığını, mülkiyetin kullanım alanları ve bu alanların hisselerinin belirli olduğunu simgeler. Mavi renkte olan senet; mülkün herhangi bir kat mülkiyetine geçmediğini, arsa tapusu olduğunu simgeler.
Mavi renkli tapu belgesi, mülkün arsa olduğunu, üzerinde henüz yapı bulunmadığını ya da yapının inşaatına yeni başlandığını simgeleyen tapu belgesi olarak bilinir. Mavi renkli tapu belgesine sahip olan arsalar henüz kat mülkiyetine geçilmediğini gösterir.
Tapu çeşitlerinden biri olan kat mülkiyetli tapu, iskânlı gayrimenkuller için geçerlidir. Kat mülkiyeti tapusunda, söz konusu gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm detaylar yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri