İdrarda protein kaçağı olması, genellikle böbreklerin fonksiyonları ile ilgili sorunlara işaret eden, ciddi bir durumdur. Her insanın idrarında bir miktar protein görülür. Ancak proteinin fazla olması, nefroloji alanında incelenmesi gereken bir sorundur.
Nefroloji bölümü, böbrek hastalıkları ile ilgilenir. Aynı zamanda iç hastalıklarının da bir yan dalıdır. Bu bölümde kistik böbrek hastalıkları, akut böbrek yetmezliği, hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, idrarda protein kaybı ve idrarda kan gibi rahatsızlıkları tedavisi gerçekleştirilir.
İdrarda Protein Kaçağı Nasıl Tedavi Edilir? Farklı tanılara göre farklı tedavi yöntemleri uygulansa da ilk yaklaşım diyet, protein kısıtlaması, tansiyonun kontrol altına alınmasıdır. Ayrıca eşlik eden hastalığa yönelik spesifik tedaviler de uygulanmaktadır.
Cevap: İdrarda protein kaçağı belirtileri arasında bulanık veya köpüklü idrar, sık idrara çıkma, idrarda renk değişikliği, ödem (şişlik), yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Soru 3: İdrarda protein kaçağı nasıl teşhis edilir? Cevap: İdrarda protein kaçağı teşhisi idrar testleriyle yapılır.
Geçici ve ortostatik proteinüri genellikle tedavi gerektirmez. Hafif dereceli proteinüri de ciddi sorun yaratmaz ve bazı ilaçlar ile protein kaçağı azaltılabilir. Düzenli izlem önemlidir. Ciddi protein kaçağına yol açan durumlar mutlaka tedavi edilmeli ve yakın izlenmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
Genel itibariyle eğer hastalığın şiddeti ve biyopsi sonucu hafifse protein kaçağını azaltıcı bazı tansiyon ilaçları öncelikli tedavi olarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte hastaya tuz kısıtlaması gerekirse sıvı kısıtlaması yapılmaktadır.
Normal bir idrar örneğinde protein değerleri negatif olmalıdır yani bulunmamalıdır. 24 saatlik idrarda ise 1-150 mg arası protein miktarı çıkması normal karşılanır ve bunun üstünde yer alan değerler laboratuvar incelemesi gerektirir.
Böbrekler, kanda bulunan zararlı maddeleri filtre ederek idrar yoluyla atarken, proteinlerin idrara geçmesine izin vermez. Bununla birlikte, ateş, hipertansiyon, diyabet ve en sıklıkla da böbrek bozuklukları gibi bazı durumlarda, böbrek etkili bir şekilde çalışamaz. Bu, proteinlerin idrara kaçmasına neden olur.
Basit bir idrar testi ile kanda protein varlığı araştırılabilir.
İdrarda protein kaçağına yol açan birçok durum, yüksek tansiyon ile ilişkilendirilebilir. Bazı böbrek hastalıkları, iştah kaybı ve kilo kaybına neden olabilir.
Özellikle 1gm ve üstünde günlük proteinüri ile seyrettiği taktirde- erken ve aktif dönemde ve daha böbrek yetmezliği gelişmeden bir nefroloji kliniğinde böbrek biyopsisi yapılmalıdır.
Sağlıklı insanlarda idrarda şeker ve yağ bulunmazken az miktarda protein vardır. 24 saat boyunca idrarla kaybedilen protein miktarı 150 mg'ın altındadır. Günlük 150 mg'dan daha fazla protein kaybı olması böbrek hastalıklarını gösterir.
Nefroloji ve üroloji arasındaki fark
Ürolojinin alanı vücut açısından çok daha geniş bir alanı kapsadığı gibi hem medikal hem cerrahi tedavi prensiplerini içermektedir. Nefroloji ise böbrek hastalıklarıyla ilgili olup böbrek yetmezlikleri ana konusudur. Nefroloji alanının üroloji gibi cerrahi çalışma alanı yoktur.
Nefrolojik ürolojik teşhis amacıyla; ayrıntılı böbrek ve idrar kesesi ultrasonografisi, sistosentez, idrar numunelerinin makroskopik ve mikroskopik muayeneleri ve biyopsi prosedürleri Anabilim Dalı Kliniklerinde gerçekleştirilmektedir.
Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.
Ödem ve idrardaki protein 1-4 hafta içinde ortadan kalkar (proteinsiz idrar, remisyon olarak nitelendirilir).
Bu test, böbrek fonksiyonlarını, idrar yolu enfeksiyonlarını, diyabeti ve diğer çeşitli sağlık durumlarını değerlendirmek için kullanılabilir.
Protein/Kreatinin oranı, idrar laboratuvar testi sonuçlarından elde edilen bir değerdir. Bu oran, idrardaki protein miktarını kreatinin miktarına göre normalize etmeye yardımcı olur. Bu sayede böbrek fonksiyonlarının incelenmesinde, özellikle böbrek yetmezliği gibi durumların değerlendirilmesinde kullanılır.
Protein yüksekliği; sıvı kaybından, diyabet, ishal, aşırı terleme, idrar söktürücü ilaçların alınması gibi durumlarda yükselebilir. Ayrıca şeker hastalığında bazı durumda yükselebilir bazı durumlarda düşebiliyor. Sebebi ise; kontrol altına alınamayan diyabetin dışarıya çok fazla sıvı atmasından kaynaklıdır.
Hastaya doğru tarif yapılarak hatalar azaltılabilir. Örneğin hasta uyandığında sabah 7 de ilk idrarını tuvalete yapmalı, daha sonra gün boyunca ve ertesi sabaha değin gece boyunca olan tüm idrarını ve ertesi sabah ilk idrarını en az 2,5 litrelik bir idrar kabında toplamalıdır.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok!
Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri