Küçükbaş hayvancılık da yetiştirilebilecek hayvan türleri koyun ve keçidir. Koyun ve keçinin et ve sütünden yararlanabilirken küçükbaş hayvancılık da birde kürk hayvancılığı yapabilirsiniz. Büyükbaş hayvancılık en karlı hayvancılık faaliyetlerinden biridir.
Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır.
Ülkemizin her köşesinde küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Ülkemizde koyun ırkları birbirinden farklılık gösterir. Orta Anadolu ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde de küçükbaş hayvancılık türlerini farklılıklar görülmektedir.
Bu nedenle çiftlik hayvanlarına yatırım yapmak akıllı bir yatırımdır. Doğal besinlerle beslenen, en iyi bakım ve sağlık kontrolünden geçen hayvanların olduğu çiftlikler değerlenmeye devam eder. Bu nedenle tarım ve hayvancılık çiftlik yatırımları her zaman ekonomik durgunluklara karşı stabildir.
Devlet kurum ve kuruluşlarının gerek ekonomik gerekse çeşitli hibe ve teşviklerle desteklenen Büyükbaş Hayvan Besiciliği şimdi de Ziraat Bankası Genç Çiftçi ve Kadın Çiftçi destekleriyle finanse edilmektedir. Her ineğin değerlendirilebilir et oranı artıkça doğru orantılı olarak elde edilen karda artmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
bu çiftliğin web sitesini ve sosyal medyasını. ben yönetiyorum. maliyetleri değişiyor. eğer yarın 10 inekle sıcağın içine girerseniz. aylık net 38,000 TL kazanıyorsunuz.
Küçükbaş hayvancılık da yetiştirilebilecek hayvan türleri koyun ve keçidir. Koyun ve keçinin et ve sütünden yararlanabilirken küçükbaş hayvancılık da birde kürk hayvancılığı yapabilirsiniz. Büyükbaş hayvancılık en karlı hayvancılık faaliyetlerinden biridir.
Bu nedenle üretim aşamasının denetlenebildiği, ekonomisinin kontrol edilebildiği, karlılık oranı yüksek olan kapalı sistem koyunculuk tüm Dünya'da yaygınlaşmaktadır. Normal olarak koyunlar yılda bir defa doğum yapar ve bir koyundan mera sisteminde bir kuzu elde edilir.
Genel olarak ahırlar 5 b. baş hayvan için (5x10)= 50 m2, 10 b. baş hayvan için (9x12)=108 m2 olarak plan- lanır. Ahırlar 10 dan az hayvan için tek sıralı, fazla ise iki sıralı olarak yapılırlar. İki sıralı ahırlarda hayvanların başları içe dönük veya dışa dönük olabilir.
Büyükbaş hayvancılıkta Fransa, AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Bu ülkenin büyükbaş hayvan varlığı geçen yıl 16 milyon 986 olarak hesaplandı.
Büyükbaş hayvan mevcudu az olmasına rağmen küçükbaş hay van mevcuduna yakın değerde büyükbaş hayvanı bulunan illerimiz: Bolu, Sinop, Tokat ve İstanbul'dur. Bu illerimizdeki büyükbaş hay van mevcudunun oranı % 40-43 arasında değişmektedir.
Besi Hayvancılığı
İlk önce yetiştirilecek hayvanları tanımak gerekir. Sonrasında büyükbaş hayvancılık yapılacak olan tesisin kurulması ve faaliyete hazır hala getirilmesi önemlidir. Tesisiniz hazır olduktan sonra veya önce besicilik projeniz hazır olmalıdır.
Koyun yetiştirmede gelir elde edilir mi? Tabii ki koyun yetiştiriciliği de kazançlı olabilir, ancak orta ila büyük ölçekte. Dünyanın dört bir yanındaki yüzbinlerce insan geçimini koyun yetiştiriciliğinden önemli bir miktarda kazanç elde ederek sağlıyor.
Koyun ve Keçi
Koyun ve keçiler için her birine 25 TL verilmektedir. 15-120 aylığa kadar destek verilmektedir. Başvurular İl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerinden yapılabilmektedir.
Çiftlik kurmak için kaç dönüm? Bu nedenle kurulacak veya kurulu hayvancılık işletmesinin kaba yem üretimi yapabileceği hayvan başına en az 2,5 dönüm sulu veya 5 dönüm kuru arazisi olmalıdır.
olarak ortalama bir hesap ile 100 başlık bir canlı hayvan alım size ahırın maliyeti 1.050.000 TL yani bir milyon elli bin TL mahal olacaktır. Bu maliyet oranı ise 50 baş için 500 bin TL kadar düşecektir.
Ahır zemini nisbeten yüksek olmalı, bataklık ve su basma olanağı olan ırmak kenarlarında olmamalıdır. Zemin kuru olmalı, yağmur yağdığında yer altı suları yükselmemelidir.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Alman Siyah Başlılar X Kıvırcık F1 melezleri kasaplık kuzu temininde kullanılmıştır. Benzeri F1 melezlemesi Hampshire X Kıvırcık ile de yapılmıştır. F1 için Siyah Başlı Alman Koyunu ırkı Türk Merinosu ile melezlenerek kesimlik kuzular elde edilmiştir.
Bu hayvancılık dalı genellikle Karadeniz ve iç Anadolu bölgelerinde yapılır. Bu bölgelerin bitki örtüsü küçükbaş havya yetiştiriciliği için oldukça uygundur.
Ağıllarda her koç için 1.5 - 2.0 metrekare, her koyun için kuzusu da dikkate alınarak 1.25 - 1.5 metre kare taban alanı gereklidir. Her hayvan için 3 ve 4 metre küp hava hesap edilmelidir.
Bu nedenle kurulacak veya kurulu hayvancılık işletmesinin kaba yem üretimi yapabileceği hayvan başına en az 2,5 dönüm sulu veya 5 dönüm kuru arazisi olmalıdır. büyükbaş hayvancılıkta sürdürülebilir kârlılık; ancak hayvan, yem bitkisi ve toprak döngüsünün doğru kurulmasıyla mümkün olabilmektedir.
Türkiye'de besicilik maaşları genellikle 17.000 TL ile 30.000 TL arasında değişebilir. Kendi işletmesini kuran besiciler ise, hayvan sayısı, üretim kapasitesi ve pazardaki talebe bağlı olarak daha yüksek gelir elde edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri