Çok soğuk olduğu zaman havada dikine gelişen bulutlar oluşuyor. Bu ilkbaharda yaşanan doğa olayının bir benzeri. Bu nedenle de tıpkı ilkbahardaki gibi gök gürültüsü oluşuyor. Kar yağarken şimşek çakmaz diye bilimsel bir kural yok.
Son yıllarda küresel ısınma nedeniyle tropikal iklimde görülen doğa olaylarının yaşandığı ülkemizde, kar yağarken gök gürültüsünün duyulması ve şimşek çakması yurttaşları tedirgin etti. Uzmanlara göreyse bu doğa olayları oldukça normal bir durum.
Karın Oluşumu
Bulutun yüksekliğindeki hava, sıfır derecenin altına düştüğünde toz parçacıklarının çevresinde yoğunlaşmış damlacıklar donarak kristalleşir. Oluşan minik buz kristalleri zamanla birleşir, büyür ve ağırlaşır. Bulutta tutunamayacak kadar ağırlaştıklarında da birer kar tanesi olarak yeryüzüne düşerler.
Genellikle kıyı bölgelerde yaşanan kar yağarken gök gürültüsü olayı doluların bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçmesi ile meydana geliyor. Her kar yağdığında gök gürültüsü ya da şimşek olayı gerçekleşmezken sıcak deniz üzerinden buharlaşan havanın bu duruma neden olduğu biliniyor.
Her kar yağdığında gök gürültüsü ya da şimşek olayı gerçekleşmez.
İlgili 34 soru bulundu
Şurada Paylaş! ŞİMŞEKKAR YAĞARKEN ÇAKAR MI? Genellikle denize kıyısı olan bölgelerde yaşanan kar yağarken şimşek çakmasının nedeni deniz üzerinde aşırı soğuk havanın olması. Sıcak deniz üzerinden buharlaşan hava üzerindeki soğuk hava içerisinde hızla yükselmesi ile bulut içerisinde küçük dolu taneleri oluşuyor.
Elektrik yükünün hava direncini kıracak kadar çok olması gerekir. Şimşek ve yıldırım sadece kümülonimbüs bulutlarında görülür. Diğer bulutlarda sadece enerji akımı sayesinde görülebilir.
Evde telefon yıldırım çeker mi? Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez. Tabi, kablo ile prize bağlı olmaması gerekir.
Ancak olması da gayet normaldir, kışın Şimşek çakmasında ve gök gürlemesinde panik yaratacak bir durum yoktur” şeklinde konuştu. Cephesel orajın 1990'lı ve 2000'li yılların başında da görüldüğünü anlatan Okan Bozyurt, "Kar yağışı esnasında gök gürültüsü ve şimşek çakması nadir bir olaydır.
Yıldırım demetlerini çevreleyen bölgede oluşan bu ani sıcaklık ve basınç değişimi sebebiyle hava çok hızlı bir şekilde genleşir. Genleşme sırasında sonik adı verilen ses dalgaları oluşur. İşte bu dalgalar gökyüzünde gürültü meydana getirir. Bu gürültüye de gök gürültüsü adı verilir.
Stratus. Genellikle gri renkte, düzgün görünüme sahip bulutlardır. Stratus'lerden çisenti, buz prizmaları ve kar grenleri yağışı meydana gelir. Güneş bu bulutlardan görüldüğü zaman, bulutun sınırları kolayca teşhis edilebilir.
Latince yayılmış, ince serpilmiş anlamına gelen Cirrostratus bulutları, yüksek miktarda su damlacığından oluşması sebebiyle tüm gökyüzünü bir örtü gibi kaplayan ince, beyaz bulutlardır. En çok kışın görülen bu bulut türü, içerdiği yüksek nem miktarı sebebiyle yağmur veya kar habercisi olarak da bilinirler.
Atmosferdeki bizim göremediğimiz çok sayıda parçacık yüksek oranda mavi ışık saçmaktadır. Bulutlar da ince katmana sahip oldukları için ışığın tüm renklerini yansıtırlar. Bu iki husus bir araya gelince bulutların rengi de genel olarak karşımıza beyaz renk olarak ortaya çıkmaktadır.
Karın yağış zamanı çok önemli
Yüzeydeki su kristalleri eriyip tekrar donduğunda kar taneleri daha sert ve pürüzsüz hale gelir ve böylece ses dalgalarını daha kolay yansıtır. Bu koşullarda ses dalgaları daha hızlı hareket eder ve ses daha net duyulur.
Gök gürültüsü halk arasında korku ve endişe olmasına, yağmurla beraber gök gürlemesi rahata, asayişe, hayır ve berekete, şiddetli gök gürültüsü haksızlığın ve zulmün artmasına işaret eder. Rüyada görülen gök gürlemesi, mevsiminde olursa, yani rüyada mevsiminde göğün gürlediğini görmek, müjdeli bir habere işaret eder.
Çapları 2-4 mm, ağırlıkları ise yaklaşık 0,005 gram olan kar tanecikleri havanın gösterdiği direnç sebebiyle süzülerek (limit hızla) yere inerler. Bu inme sırasında tanecikler birbirlerini ittiklerinden yapışmazlar. Özelliklerini koruyarak yere inerler. Bu yüzden birbirine değmezler.
Gök gürlemesinin işitilmesiyle yapılacak en iyi tedbirin güvenli bir binaya girilmek olduğuna dikkat çeken meteoroloji uzmanları, "Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın.
Ses hızı, ışık hızından çok küçük olduğundan, gök gürültüsü daima şimşek görüldükten sonra duyulur.
Çok sık olmasa da bazen yıldırım düşmesi veya fırtına olayları esnasında elektrik çarpması gibi olaylar insanların hayatına mal olabilir. Bu durumlardan ötürü insanlar arasında gök gürültüsü ve fırtına gibi olaylardan korkulması yaygındır.
Bina içinde:
Pencere ve kapıları kapat, yıldırım sizi açık pencereden girerek de çarpabilir. Kapatılamayan kapı ve pencerelerden, soba, ocak ve şöminelerden, radyatörlerden, metal borulardan, lavabo ve küvetten, fişi prize takılı elektrikli ev aletlerinden ve kablolu telefonlardan uzak dur.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Bir yılda içinde bir insana yıldırım düşmesi olasılığı 300.000'de 1'dir. Bu duruma maruz kalan kişilerin yaklaşık %90'ı hayatta kalsa da, elektrik akımı Lichtenberg figürü olarak bilinen dövme benzeri izler bırakır.
Sitemizden Okumak İçin: http://www.evrimagaci. Yıldırım, her yere düşebilir. Buna sular da dahildir.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker. Tepe noktadaki altın kütlesine şimdiye kadar kaç defa yıldırım düştü bilinmez.
Yıldırım kalp krizinin yanısıra, nöbetlere veya solunum durmasına da yol açabilir. Eğer elektrik akımı kemiklerinize girdiyse, gerçekten beyninizi pişirmiş olabilir. Bu durum ise büyük beyin hasarlarına ya da komaya girmenize neden olabilir. Çarpılma aynı zamanda geçici ya da kalıcı felçlere de sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri