Himalaya Ve Kaya Tuzu Daha Yararlı Özellikle son yıllarda adı sıklıkla duyulan ve sağlıklı olduğu belirtilen “himalaya ve kaya tuzu” nun da sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığına dikkat çeken Uzmanlar. “Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur.
Karatay, asırlar boyunca kaya tuzunun tüketildiğini, yiyecekleri saklamak için de yine kaya tuzunun tercih edildiğini söylüyor. Yapılan araştırmalarında gösterdiği gibi kristal kaya tuzu, temiz içeriği ve yüksek mineralli yapısı sayesinde vücudumuzun ihtiyacını karşılamada en doğru seçenek olarak görülüyor.
-Kaya Tuzu
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir.
İyotlu tuz mu iyotsuz tuz mu sorusu birçok kişinin aklını kurcalıyor. Uzmanlara göre beslenmede temel iyot kaynağı tuzdur. İyot eksikliğini gidermek için iyotlu sofra tuzu kullanılması gerekir. Salatalarda yeterli miktarda iyotlu tuzun kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Sağlık faydası ya da zararı bakımından bu ikisi arasında da ciddi bir fark yok. Pembesi biraz daha zor bulunuyor, belki biraz daha pahalı hepsi o kadar. Kaya ve deniz tuzunun rafine tuza oranla daha fazla mineral zenginliği içerdiğini, yapısının daha doğal olduğunu bir kez daha hatırlatalım.
İlgili 40 soru bulundu
Rafine ve sofra tuzunun tehlikeli olduğunu, kaya tuzunun ise faydalı olduğunu açıkladı.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Canan Karatay, sofra tuzu yerine kristal kaya tuzu kullanmamız gerektiğini belirtiyor ve ekliyor... "Kristal kaya tuzu böbreğin çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Türkiye, kristal kaya tuzunun cennetidir.
Gördüğünüz gibi Himalaya tuzu diğerlerinden bir adım önde. Çünkü daha fazla mineral içeriyor, daha az sodyuma sahip ve daha doğal. Sofra tuzu ise kimyasal olarak tüketilmeye hiç uygun değil.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
TANSİYONU YÜKSELTEN ŞEKERDİR TUZ DEĞİLDİR Kaya tuzunun önemine değinen Karatay, "Kaya tuzu sağlık kaynağıdır. Asırlardan beri insanların kullandığı kristal kaya tuzu sağlıklıdır. Sofra tuzu ise tehlikelidir. Fabrikalarda endüstrinin kullanımı için yapılmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük tuz tüketimini yetişkinler için 5 gramın altında tutmayı önermektedir. Ancak birçok kişi bu öneriyi aşarak daha fazla tuz tüketmektedir. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hamileler, büyüme çağındaki çocuklar, tiroid ile ilgili herhangi bir sorunu olmayan (semptom yok ancak sadece laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinde bile tanımlanmış sapmalar varsa, tiroid bezinde gizli sorun var demektir) hemen herkes mutlaka iyotlu tuz kullanmalı.
Endokrin Cerrahisi Uzmanı Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek "Çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur" dedi.
Hangi tuzu tercih edelim? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır. Ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
En çok merak edilen ve türlü türlü kullanımı olan himalaya tuzu bizim de favori tuzlarımızdan! Neden mi? Şöyle anlatalım: Himalaya tuzu, Himalaya Dağı'nın tuz yataklarından çıkartılan oldukça değerli ve lezzetli bir tuz türü. Bünyesinde 60'tan fazla mineral bulunduran bu tuzun ne yazık ki birçok kopyası da mevcut.
Bazı durumlarda böbreklerden idrar yoluyla tuz kaybı olduğunda gıdaların tuz içerikleri yetersiz kalabilir ancak bunun dışında gıdaların doğal haliyle tuz konmadan tüketilmesi yeterlidir. Fazladan tuz eklemeye gerek yoktur. Bizde sıklıkla yemeklere sonradan damak zevkine uygun olsun diye tuz eklenir.
Bitmez ve tükenmez tuz kaynağı olan denizler dünyamızın en büyük tuz rezervlerini oluşturmaktadır. Denizlerdeki tuzluluk derecesi, tatlı su alıp almadıklarına, coğrafik durumlarına ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Yeraltında az veya çok derinlerden katı halde elde edilen tuz kaya tuzu olarak tanımlanır.
Himalaya tuzunun sağlık için sunduğu birçok fayda bulunuyor. Öncelikle, Himalaya tuzu besin değeri oldukça yüksek. İçerisinde demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi birçok önemli mineral barındırıyor. Bu mineraller, vücudun çeşitli fonksiyonlarını destekleyerek sağlığınıza katkı sağlıyor.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aralarında ciddi bir 'sağlık faydası farkı' söz konusu değil.
Kolesterol damarları tıkamaz
Karatay, sözlerini şöyle noktaladı: “Damarları tıkayarak, kalp krizine ve inmeye neden kolesterol değil kan pıhtısıdır. Kanın pıhtılaşmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi ise insülin hormonudur.
Epsom tuzu, bilinen diğer adıyla “İngiliz tuzu”, aslında magnezyum sülfat denilen bir inorganik tuz. Görüntüsü kaya tuzunu anımsatıyor. Ancak içinde magnezyum yer alıyor, sodyum değil.
Kaya tuzu ise rafine edilmiş mutfak tuzlarının aksine oldukça yararlıdır. Kaya tuzu adeta mineral deposudur. İnsan vücudunda bulunan 94 mineralden 84 tanesi kaya tuzunda bulunmaktadır. Selenyum,çinko, bakır, magnezyum,potasyum açısından oldukça zengindir.
Endüstriyel adıyla 'halite' olarak da bilinen kaya tuzu, sofra tuzu olarak tüketilen tuzun rafine edilmemiş, mineral bir sodyum klorür formudur. Okyanuslar veya göller gibi geniş tuzlu su birikintilerinin buharlaşması sonucu kaya tuzu madenleri oluşmuştur.
Mayi Tuz Doğal Tuzdur!
Oysa Mayi tuz %100 doğal kaynak tuzu olarak E-530, E-533, E-550 gibi hiçbir kimyasal içermiyor. 84 mineral içeriği, hiçbir tuzda olmayan demir, lityum ve vanadyum bakımından zenginliği ile vücudun ihtiyacı olan tüm minerallere sahip bir tuz olarak diğer tuzlardan ayrılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri