Koşulsuz sevgi gerçektir, bunu biliyoruz. Ancak, sevginizi ilişkinize uyacak şekilde dikkatlice şekillendirmeniz gerekir. Muhtemelen kişisel deneyimlerinizden bildiğiniz gibi, romantik ilişkilerde önemli olan tek şey aşk değildir. Eşinizle iyi bir iletişiminiz yoksa birbirinizi ne kadar çok sevdiğiniz önemli değildir.
Bir bireyi, varlığına saygı duyarak, değiştirmeden, eleştirmeden, hor görmeden, olduğu gibi kabul etmektir. Koşulsuz kabul, sevginin ilk şartıdır. Koşulsuz kabulü içinde barındırmayan sevgi, sevgi değildir. Sevginin insan ruhu için iyileştirici olmasının en önemli yanı, koşulsuz kabülü içinde barındırıyor olmasıdır.
“Koşulsuz sevgi” kavramını, her insanı biricik ve doğuştan iyi olarak kabul eden Hümanistik psikoloji anlayışının içinde sıkça duyarız. Carl Rogers karşımızdakini sahip olduğu her şeyle, tüm yaptıkları ile sevmek ve ona saygı duymak anlamında “koşulsuz kabul” kavramını kullanmıştır.
Birini gerçekten sevdiğimizde koşullara bağlı veya kendi ihtiyaçlarımıza bağlı bir sevgi değildir bu… Koşulsuzdur gerçek sevgi… Sadece ihtiyaçlarımızı karşıladığı veya istediklerimizi yerine getirdiği için birini sevmek değildir, “sadece sevdiğimiz” için birine ihtiyaç duymaktır gerçek sevgi…
Buna karşılık koşullu sevgi, çocuklara “ebeveynlerinin sevgisini kazanmaları gerektiği” mesajını verir. Bu nedenle koşullu sevilen çocuklar, ebeveynlerinden sevgi görmek ve onların onayını alabilmek için “ebeveynlerinin beklentilerini yerine getirmeleri gerektiğini” hissederler.
İlgili 44 soru bulundu
İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır.
Karşılıksız aşk, bir tarafın diğer taraftan arzuladığı karşılığı göremediği aşk türüdür. Bu durum insanda genellikle kederli ve kaygılı bir ruh haline yol açmakla birlikte, depresyon ve öfori arasında ani duygusal kaymalara da sebep olabilir.
Sevgi, olduğu gibi kabul etmeyi, onun gereksinimlerini-isteklerini anlamayı, bunları karşılamak için sorumluluk duymayı, ona ilgi göstermeyi, ona bağlanmayı, düşüncelerine ve duygularına saygı duymayı kapsar. Sevgi, sevilen kişide anlaşıldığı, benimsendiği, önemsendiği duygusu yaratır, değerlilik duygusu verir.
Sevgi emek ister, sevgi sabır ister, sevgi bilgi ister, sevgi özgürlüktür, şefkattir, yapıcıdır, birleştiricidir, anlayıştır, saygıdır, seven insan şöyle yapmalı, seven insan böyle yapmalı, aramalı, sormalı, ilgilenmeli, kıskanmalı, tamamlamalı, aynı şeylerden zevk almalı. Sevginin hiç bir tanımı yoktur.
Sevgi, insanları birbirine yaklaştıran ve içsel olarak bağlayan doğal bir ruhsal eğilim, etkin bir güçtür. Güven, dostluk, bağlanma, sempati, şefkat gibi duygu ve eğilimlerin temelinde de sevginin büyük katkısı vardır. Sevginin zıddı nefrettir.
Sağlıklı bir ilişki, iki kişi arasında saygı, güven ve karşılıklı destek içeren bir ilişkidir. İki kişi arasında sağlıklı bir ilişki, şunları içerebilir: İletişim: Sağlıklı bir ilişki, açık, dürüst ve saygılı iletişim yoluyla kurulur.
Sevmek demek, çok güvenilir bir dostluk ve arkadaşlık kurmuş olmak, koşulsuz güveniyor olmak, onunla birlikte kendini güvende hissediyor olmak demektir. Sevmek demek, sizi olduğunuz gibi kabul ettiğini bildiğiniz özel birinin varlığını biliyor olmak demektir.
Peki nedir bu özsevmek? Özsevmek; kişinin kendisini her anlamda mükemmel bularak, kendisinin her anlamda özellikle de fiziksel olarak mükemmel ve diğer insanlardan üstün olduğunu düşünmesi sonucu ortaya çıkan psikolojik bir durumdur.
Bireyin kendini affetmesi ve sevip yaşamına böyle devam etmesi gerekir. Sevgiyi karşıdaki insanın hak edip etmediğini düşünmeden, karşıdaki kişinin de sevip sevmediğini düşünmeden vermek koşulsuz sevgidir. Mutlu ve başarılı insanlar aileleri tarafından sevilen insanlardır.
Koşulsuz kabul diğerini kabul etmek için hiçbir şartın olmadığı durumdur (Standal, 1954). Çocuğa 'olduğum halimle de sevilmeye değerim, annemin/babamın beni sevmesi başarılı olmama uslu olmama vs. bağlı değil hissi' veren şey ona gösterdiğimiz koşulsuz kabuldur.
koşulsuz ne demek? Şartsız. Hiç bir koşula bağlı olmayan; kesin olarak geçerli olan.
Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Sevgi bizlere sosyal başarı kazandırır. İçimizdeki sevgi dışımıza saygı, empati, güleryüz gibi tavırlarla yansıyınca, huzurlu ilişkiler ile bütünleşince sosyal başarı kaçınılmazdır. Öte yandan sevgi bedenimizi, ruhumuzu hoşnut kılar, rahatlatır, kasları gevşetir, canlı ve sempatik bir görüntü vermemize etken olur.
Sevgi belli temel öğeler ile ortaya çıkar. Bunlar; ilgi, sorumluluk, saygı ve empatik anlamadır. İlgiyi en güzel annenin çocuğuna olan ilgisinde görebiliriz. Sorumluluk ise saygı ile birlikte olduğunda tam anlamını taşır, yoksa müdahaleye girebilir.
aşk 1. Bir kimse veya bir şeye karşı duyulan çok kuvvetli sevgi ve bağlılık, aşırı muhabbet.
Aşk, sevginin tutkulu ve derinlikli biçimidir. Aşkı sevgiden ayıran en önemli üç özellik, sadakat, bağlılık ve şefkattir. Sevdiğine delice bir tutkuyla bağlanan âşık onun için kendi çıkarını terk eden kişidir. Aşık olan kişide muhakeme ikinci plana düşmüş, öncelik duyguların olmuştur.
Bazen bir kişiye karşı çok güçlü romantik bir yakınlık hissederiz. Ancak bu duygu bizde böylesine güçlüyken karşımızdaki kişi bizimle aynı şekilde hissetmez. Bu durum, karşılıksız aşk olarak adlandırılır. Tek yönlü bu deneyim, aşık olan kişi için sadece üzüntü verici bir durum değildir.
Günümüzde sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte platonik aşk kavramı da yaygınlaşmıştır. Platonik aşk ne demek sorusunu soran kişiler için duyulan masum ve tamamen karşılıksız, tek taraflı yaşanılan aşk şeklinde yorumlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri