En azından kahvaltıda bir bardak süt içmek, bir adet portakal, domates, salatalık ve benzeri bir sebze ya da meyve tüketmek güne dinamik ve sağlıklı başlamak açısından atılabilecek en önemli adımdır. Meyve ya da meyve suyu her kahvaltıda bulunması gereken gıda maddeleri arasında yer almaktadır.
Kahvaltıda domates tüketmek, güne sağlıklı bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur ve metabolizmanızın düzenli çalışmasına katkı sağlar. Ayrıca, domates lif açısından da zengin olduğundan, tokluk hissi vererek gün boyunca aşırı yeme isteğini önlemeye yardımcı olabilir.
(Özellikle K vitamini içeriği nedeniyle) 1 kupa çiğ domates tüketmek kemik sağlığı için önemlidir. Kansızlık ve demir eksikliği için düzenli domates tüketmek destek sağlıyor. Domateste bulunan C vitamini, demir emilimini destekliyor, kansızlığa karşı vücudu korumaya yardımcı oluyor.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
İlgili 35 soru bulundu
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN
Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı vücudu korur. Sonuç olarak, domates suyu antioksidanlarla dolu, kalp sağlığını destekleyen, sindirimi düzenleyen, cilt ve göz sağlığını koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve birçok önemli besin içeren bir içecektir.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
İçeriğinde bol miktarda C ve E vitamini olmasından dolayı cilde de oldukça faydalı etkisi bulunmaktadır. Domatesin Cilde Faydaları; Günlük olarak düzenli domates tüketilmesi vücutta likopen oluşmasını sağlamaktadır. Bu durum cildin parlak ve canlı görünmesini sağlar.
1 adet küçük boy (85 gr) domates 14 kcal. 1 adet orta boy (110 gr) domates 19 kcal. 1 yarım (55 gr) domates 9 kcal.
Önder Türkmen, domatesin bağırsak hareketi ve safra kesesinin çalışmasına olumlu etki yaptığını söyledi. "Domates idrar söktürür, böbrekleri çalıştırır.
Domates, son derece düşük kalorili bir besin olduğu için, diyet yaparken gönül rahatlığıyla tüketilebilir. 1 orta boy domates, ortalama 18 kalori içerir. Sabah kahvaltılarında, öğle/akşam yemeklerinde, salatalarda ve diğer pek çok tarife rahatlıkla dahil edilebilir.
Hemen her mevsimde yenen kahvaltı ürünleri olan domates ve salatalık birlikte tüketilmemeli. Uyumlu gibi görünseler de sindirimden bağışıklığa kadar sağlıklı yaşamınız etkilenebilir.
Domates: Yüksek oranda C vitamini ve likopen (anti-kanser) içeren domates, vücudun yağ yakma işlemini hızlandıran karnitin isimli amino asit üretimini uyararak kilo vermeye yardımcı oluyor.
Çiğ ve pişmiş domatesin gaz yapıp yapmadığı araştırıldığında herhangi bir sorun oluşturmadığı görülür. Fakat çok fazla domates tüketmek mide va bağırsaklarda sorun yaratabilmektedir. Özellikle domates alerjisi olanlar ve çok domates tüketen kişilerde gaz ve şişkinlik gibi semptomların görüldüğü bilinmektedir.
Sindirimi düzenler, kabızlığa iyi gelir
Domates müshil meyvesi olarak da tanımlanır. Bileşiminde su içeriği ve lif miktarı yüksektir. Domatesin faydaları nelerdir denildiğinde, öncelikle normal bağırsak çalışmasını destekleyici etkisi sayılmalıdır.
Kansızlığa İyi Gelir
Domatesin içeriğindeki C vitamini, vücuttaki demirin emilmesini sağlamada oldukça etkilidir. Bu nedenle günde yeterli miktarda domates tükettiğinizde kansızlığı önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Domates ürünleri ile ilgili yapılan klinik çalışmalar, iltihaplanma ve oksidatif stresin belirtilerine karşı yararlarını göstermektedir.
1) Domates
Ülkemizde çeşit çeşit yetiştirilen domatesler, çekirdek kurutma usulü ile de toprakta can bulur. Söz çekirdekten açılmışsa eğer; domates meyve mi sebze mi sorunuza burada çözüm bulalım. Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Pişirilmiş domates, toksinlerden arınmak için tüketilmesi gereken doğru besin seçeneklerinden biridir. organların temizlenmesine yardımcı olur. birçok kanser çeşidine karşı korunmamıza yardımcı olur.
Her kavanoza 1 tatlı kaşığı toz şeker koyuyoruz sebebi derseniz domatesin asidini alıyor.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri