En yüksek oran esrar kullanımına bağlı gelişen psikoz için saptanmış olup, esrar kullanımına bağlı gelişen psikozun en fazla şizofreniye dönüşüm gösterdiği saptanmıştır (%41.2). Risk faktörleri incelendiğinde erken yaşın (özellikle 16-25 yaş aralığı) şizofreni gelişimi açısından risk faktörü olarak bulunmuştur.
Dünyanın en itibarlı bilim dergisi Lancet'te yayınlanan bir araştırmada esrar içen bireylerde şizofreni riskinin %40'lara yükselebileceği bildirildi. Amerika'da yapılan bir başka araştırmada da esrarın şizofreni riskini en az 7 kat artırdığı ortaya kondu.
Doç. Dr. Onur Noyan, “Madde kullanımıyla diğer psikiyatrik hastalıklar çok sıklıkla birlikte görülüyor. Madde kullanan kişilerin % 60'ında bir kaygı bozukluğu, -45 arasında depresyon, %40 oranında da bir psikotik bozukluk ya da şizofreni dediğimiz bir hastalık madde kullanımına eşlik etmektedir” dedi.
Metamfetamin beyni hızla yeniden yeniden yapılandırarak güçlü bağımlılıkla sonuçlanıyor. Amerikan Bağımlılık Merkezleri'ne göre metamfetamin kullanımı birçok yan etkiye yol açıyor. Bunlardan birkaçı: Paranoya.
Şizofreni hastalarında beynin bazı bölgelerinde daha az ya da daha fazla aktivite görülebilir. Şizofreniyi tetikleyen başlıca nedenler çoğunlukla sevilen birinin kaybedilmesi, iş ya da evi kaybetmek, boşanma ya da bir ilişkinin sona ermesi, fiziksel, cinsel, duygusal ya da ırksal suistimal gibi stresli olaylardır.
İlgili 29 soru bulundu
MS, Şizofreni ve Otizmde D Vitamini Eksikliği.
Esrar kullanımının kalıcı ruhsal hastalıkları tetiklediği bilinmektedir. Örneğin esrar kullananlarda kullanmayanlara göre şizofreni görülme riski 7 kat daha fazladır. Düzenli olarak esrar kullanan kişilerde, öksürük, sık ve ani göğüs ağrıları ve yüksek akciğer enfeksiyonlarına rastlanır.
Esrarın sağlık raporu
Araştırmaya göre, dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddesi -kısaca meth olarak da bilinen- metamfetamin ya da amfetamin. Kullanıcıların hastaneye başvurma oranı göz önüne alınarak hazırlanan raporda, meth kullanan kişilerin yüzde 4,8'inin hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
Alkol kullanımı geçici bir rahatlama sağlasa da sık ve sürekli alkol almak şizofreninin alevlenmesine yol açacaktır. Ayrıca alkol, tedavi için kullanılan ilaçların yan etkilerini de artırmaktadır.
Şizofreni nedir, pozitif belirtiler; normalde bireyde görünmeyen fakat hastalık nedeniyle ortaya çıkan gerçekle bağlantısı olmayan psikotik durumlardır. Burada kullanılan pozitif kelimesi olumlu ya da iyi anlamına gelmemektedir. Pozitif belirtiler hezeyanlar, halüsinasyonlar ve düşünce ve davranış bozukluklarıdır.
Teşhisin netleştirilmesi için hastalara fiziksel muayene ve testler, psikiyatrik değerlendirme testleri, kan testleri ve tıbbi görüntüleme yöntemleri uygulanabilir. Tüm bu uygulamalar sonucunda şizofreni hastalığı teşhisi koyular bireyler için hastalığın şiddeti de göz önünde bulundurularak tedavi süreci planlanır.
Yoksunluk belirtileri (Depresyon, intihar düşünceleri, kaygı hali, halsizlik, yorgunluk, kabuslar, terleme, mide krampları, açlık hissi, iştahta artma, aşırı uyku ya da uykusuzluk ve çökkünlük).
“Metamfetamin, uyarıcı özelliği olan, halüsinasyon gördürücü uyuşturucu bir maddedir.
Flufenazin, haloperidol, risperidon, perfenazin, aripiprazol, klozapin ve olanzapin stabil dönem şizofreni tedavisinde sıklıkla tercih edilen ilaçlardır.
Yapılan araştırmalar esrar kullanımının şizofreni riskini 7 kat artırdığını göstermektedir. Alkol ve madde kullanımı sinir hücreleri arasındaki iletişimi bozduğu için beynin çalışmasını yavaşlatır. Kişi yeni şeyler öğrenmekte ve sorun çözmekte zorlanır.
Adrenochrome, milyarlarca dolar değerinde dünyanın en güçlü uyuşturucusu ve adrenalin türevi bir ilaç olarak anlatılıyor.
Depresif semptomlar metamfetamin yoksunluğunda görülen en belirgin semptomlardır ve 2 haftalık ayıklık döneminden sonra da devam edebilir. Yoksunluk döneminde görülen bu semptomlar intihar düşüncelerine neden olabilir.
Yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Kişi ile iletişime geçerken samimi, empatik ve gerçekçi olunmalıdır. Yaralayıcı mesaj vermeden zor bir süreç olduğu vurgulanmalıdır.
Esrar gibi etkili bir uyuşturucu madde vücutta 30 gün içerisinde atılır. Bu süre içinde uyuşturucu testi yapıldığında idrar, kan ve tükürük numunelerinde çıkar. Sentetik madde olarak bilinen bonzai uyuşturucu madde ise idrardan 72 saat, saçtan 90 saat, kandan ve tükürükten ise 48 saat sonra atılır.
Esrar alındıktan sonra bedende yağ dokusunda birikir ve otuz gün süreyle bu dokularda kalmaktadır. Bedensel işlevleri bozarak kalp krizi, bronşit, kanser ve bilişsel işlevleri bozarak öğrenme, bellek ve dikkat gibi işlevleri zayıflatmaktadır. Ayrıca esrar kullananlarda şizofreni görülme riski 7 kat daha fazladır.
Esrar: Kannabis, marihuana, haşhaş, kendir, yabani ot
Esrar bu bitkinin çiçek veren tomurcuklu bölgelerinden, yaprak ve sapından, toz ve sıvı şekilde hazırlanabiliyor. Bu madde kullanıcısında sarhoşluk ve keyif hissi oluşturuyor.
Hasta sosyal ortamlara katılmaya teşvik edilmeli, hastanın, diğer insanlarla iletişim içinde olmasına izin verilmelidir. Şizofreni hastası kişiye, birlikte aktivite yapmak önerilebilir. Örneğin birlikte televizyon izlemek, müzik dinlemek, kart oyunları oynamak ya da kitap okumak hastaya iyi gelecektir.
Ne yazık ki şizofreniyi bütünüyle önlemenin kesin bir yolu yoktur. Sadece, tedavi planına bağlı kalmak görülen semptomların tekrarlamasını veya daha ağırlaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri