Buna göre, mükellef tarafından ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergilerle bunlara ilişkin vergi ziyaı cezaları ile 6.800 TL'yi aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uzlaşma kapsamında olup uzlaşma talebi vergi ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde yapılır.
Uzlaşmanın Konusu ve Kapsamı
İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergiler ile (kaçakçılık suçu gibi birtakım istisnalar hariç olmak üzere) bunlara ilişkin cezaların tahakkukunda vergi ziyaına sebebiyet verilmesi halinde uzlaşma yolu gündeme gelebilecektir.
Yapılan düzenlemelere göre; 5.000 Türk lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uzlaşma kapsamına girmektedir. Uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı, her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak belirlenmekte olup 2022 için tutar 6.800 liradır.
5000 TL'yi aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları tarhiyat sonrası uzlaşma kapsamına alınmıştır. Uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı, her yıl yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle belirlenmekte olup, 2022 için geçerli tutar 6.800 TL'dir.
- VUK'nun 116, 117 ve 118. maddelerinde yazılı vergi hataları ile bunun dışında her türlü maddi hata bulunduğunun, - Yargı kararları ile idarenin ihtilaf konusu olayda görüş farklılığı olduğunun ileri sürülmesi halinde, VUK'un ilgili hükümleri gereğince vergi idaresi ile yükümlüler uzlaşma yoluna başvurabilmektedirler.
İlgili 16 soru bulundu
Tarhiyat sonrası uzlaşma talebi, yetkili uzlaşma komisyonuna veya mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine dilekçe ile yapılır. Uzlaşma talebine ilişkin dilekçenin İnteraktif Vergi Dairesi kanalıyla veya taahhütlü posta ile gönderilmesi de mümkündür.
Ceza muhakemesi kanunun 253. maddesinde, uzlaşmaya tabi suçlar düzenlenmiştir. Bu suçlar arasında, hırsızlık, dolandırıcılık, yaralama, hakaret, tehdit gibi suçlar yer alır. Uzlaşmaya tabi suçlar kapsamında, suçun mağduru tarafından şikayet edilmesi gerekmektedir.
Kesinleşmiş kararlar açısından -infaz edilmiş olsalar bile- uzlaştırma mümkündür. Uzlaştırma, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 253. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
Devlet ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen suçlar uzlaşma kapsamına dahil değildir. Ayrıca, ön ödemeye tabi suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile etkin pişmanlık hükümlerine yer veren suçlar uzlaşma kapsamı dışında tutulmuştur.
Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir. Ama yukarıda değinildiği gibi karşı taraf sizden uzlaşmak için bir para talep edebilir. Bu parayı da ileride mağduriyetler yaşamamk için mutlaka büro aracılığıyla ödeyiniz.
Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde yer alan “kaçakçılık suçları ve cezaları” ile ilgili olarak “üç kat” olarak kesilen “vergi ziyaı cezaları” ve bununla ilgili vergilerde, “uzlaşma yoluyla indirimli ödeme” kolaylığından yararlandırılabilecektir.
Uzlaşmanın Sonuçları Nelerdir? ve ilgili vergi daireleri tarafından gerekli işlemlere hemen başlanır. hakkında dava açılamaz ve hiçbir merciye şikâyette bulunulamaz.
Madde 9- (Değişik:RG-24/08/1999-23796) Uzlaşma talebinin vergi ve ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ tarihini takip eden günden itibaren 30 gün içinde yapılması şarttır.
Uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ile vergi cezalarının %75'i ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i, indirilir.
Ayrıca uzlaşma teklifini kabul etmek suçu kabul etmek anlamına gelmez. Serbest iradenizle karşı tarafın teklifini kabul etmezseniz süreç sona erer. Uzlaşma sonucunda varılan anlaşma yerine getirilmeden soruşturma dosyası kapatılmaz.
Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, anlaşmanın tarafların özgür iradelerine dayandığını ve hukuka uygun olduğunu tespit eder ve uzlaşma konusu yükümlülükler de yerine getirilirse, ceza davasının düşmesine karar verir.
Kural olarak soruşturma(savcılık) aşamasında uzlaştırma kapsamına giren suçlar için uzlaştırma yoluna gidilmesi zorunludur. Uzlaştırmaya tabi bir suç için uzlaştırma yolu denenmeden kamu davası açılamaz.
(3) Uzlaştırmanın gerçekleşmemesi hâlinde uzlaştırmacı ücreti ve diğer uzlaştırma giderleri hakkında Kanunun yargılama giderlerine ilişkin hükümleri uygulanır. (4) Uzlaşmanın gerçekleşmesi hâlinde uzlaştırmacı ücreti ve diğer uzlaştırma giderleri Devlet Hazinesi tarafından karşılanır.
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Taraflar uzlaşma sağlanana kadar bu yöndeki iradelerinden her zaman vazgeçebilirler. Uzlaştırma süreci ne kadar sürer? Uzlaştırmacının, dosya içindeki belgelerin birer örneğinin kendisine verilmesinden itibaren en geç otuz gün içinde uzlaştırma işlemlerini sonuçlandırması gerekmektedir.
Takibi şikâyete bağlı suçlara; basit kasten yaralama, taksirle yaralama, hakaret, dolandırıcılık, mala zarar verme, cinsel saldırı, tehdit, konut dokunulmazlığının ihlali, açığa imzanın kötüye kullanılması, hileli iflas gibi suçlar örnek gösterilebilir.
MADDE 254.- (1) Kamu davasının açılması halinde, uzlaşmaya tâbi bir suç söz konusu ise, uzlaştırma işlemleri 253 üncü maddede belirtilen usule göre, mahkeme tarafından da yapılır. (2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir.
Ceza yargılamasına geçebilmek için yeterli şüpheye ulaşan savcı uzlaştırmaya tabi bir suç söz konusu ise dosyayı uzlaştırma bürosuna gönderir. Büro o olaya ilişkin bir uzlaştırmacı görevlendirir. Uzlaştırmacı da şüpheli ve mağdura veya suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri