Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz. Tencerenin her yerine yeterli miktarda ısı geldiğinden de emin olun mutlaka.
Süt kaynatmak için en çok tercih edilen tencerelerden biri de çelik tenceredir. Tabanının diğer kısımlarından daha yüksek ısıda olması sebebi ile aslında bu tencere tipi aynı zamanda sütün dibini tutturan en büyük sebeplerden de biridir.
Tencerenin ağzına tereyağı sürmek:
Taşmayı önlemek amacıyla sütü tencereye koyduktan sonra tencerenin ağzını tereyağı ile yağlayın. Bunu yaptığınzda kaynayan partiküller tencerenin ağzına ulaştıklarında kendilerinden daha yoğun bir tabakayla karşılaşır ve taşmadan dururlar.
Pişirdiğiniz sütü içine herhangi bir bakteri veya toz girmemesi için tencerenin kapağını kapatıp, mümkün olduğunca serin bir ortamda saklayın.. Sütün taşmasını önlemek için üzerine tahta kaşık kapatabilirsiniz. .
1-Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Tahta Kaşık Kullanın
önüne geçecek, sütün taşmasını önleyebileceksiniz.
Uzmanlarca sütün ideal kaynama zamanı 10 dakika olarak tavsiye edilmektedir.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
3. Tencerenin içine porselen/cam malzeme koymak
Tencereye sütü ilave ettikten sonra porselen bir bardak, ısıya dayanıklı cam bardak veya süt taşırmaz taşlarından eklemek taşmayı dolaylı yoldan önlemenize yardımcı olacaktır.
Yoğurdun kıvamını ve kalitesini ayarlayacak en önemli etken yoğurdun mayasıdır. Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Sütü taşırmadan, tam kıvamında ve yakmadan kaynatmak isteyenlere süt taşırmaz taş kullanımını önereceğiz. Süt kaynatmak için kullanılan süt taşırmayan taş sayesinde ne tencere kirlenecek ne de ocak. Çünkü bu taşın öyle bir sihirli etkisi var ki; sütün kaynarken taşmasına engel oluyor.
Süt 90 °C ısıtılmadığı için proteinler parçalanmamış ve ağ tabakası oluşmamıştır. Bu nedenle sütte bulunan bileşenler ( su,yağ, laktoz,protein, mineraller ) birleşemez. Aksine ayrışmaya başlar.
anadolu'da bakır tencereler kalaylandığında, kalaylanma işlemi sırasında kullanılan nişadır'in zehirleyici etkisini yok etmek için, kalaylanma sonrası ve ilk kullanımdan önce tencerenin süt ile yıkanması salık verilir. başlangıçta bakır tencerelere özgü sütle yıkama geleneğinin, (bakırı kullanılmaz olsa da) günümüzde ...
2- Sütü Kaynatmak
Emaye tencere veya toprak çömlekleri yoğurt yapımında kullanmanız için tavsiye ederim. Bir kilo sütü önce yüksek ateşte kabarmaya başlayana kadar kaynatın. Sonra orta ateşe alıp köpürmesi iyice sönene kadar tahta kaşıkla karıştırın. Süt sakinleyecek ve koyulaşacak.
- Teflon tencere veya tavanın üzerinde bir miktar süt kaynatmanız teflonun zehrinin arındırılmasına fayda sağlayacaktır.
10 dk sonra tencerenin altını iyice kısıp sütü kendi halinde 20 dk boyunca kaynatın. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ocağın ateşini sütün kaynaması durmayacak şekilde kısmaktır. Bu ayrıntı yoğurdun sert olmasını sağlar.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Bebeğin memeden alacağı ilk besine “ilk süt”, “ağız sütü” ya da “kolostrum” denir. “İlk süt” ün görüntüsü anneden anneye değişir, ancak genellikle sarı renkte ve kıvamlıdır.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
Derin bir tencereye 5 kilo süt koyulur. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 40 dakika daha kaynatılır. 40 dakikanın sonunda sütün altı kapatılır.
Çiğ süt, işlem görmemesi nedeniyle birçok fayda barındırsa da bu özelliği nedeniyle bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor. Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor.
Cevap: Hayır. Yalnızca süt değil, hiçbir yiyecek kaynama noktasındayken buzdolabına koyulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri