Kollajen sentezinde rol oynayan C vitamini eksikliği yara iyileşmesini ve yara kontraksiyonunu olumsuz etkileyecektir. Yara iyileşmesi için gerekli C vitamini alımı 1gr/gün'dür. Çinko, Bakır, Mg eksikliği durumlarında ise; yara epitelizasyonu kötüdür. Kronik iyileşmeyen yaralar gelişir.
Yaraların iyileşmesi için, yara bölgesine iyi kan akışına ve yara bölgesinden uzaklaşan iyi kan akışına ihtiyaçları vardır. Arteriyel yetmezlik ile, yara bölgesine yetersiz oksijen ve besin açısından zenginleştirilmiş kan akışı olur ve bu da iyileşmenin gecikmesine neden olur.
A vitamini önemli antioksidanlardan biridir. Vücut, yara iyileşmesi için A vitamini takviyesi ihtiyacı duyar. A vitamini, enfeksiyonla mücadeleye ve inflamatuvar yanıtı kontrol etmeye yardımcı olur.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
A vitamini ayrıca, karaciğer, havuç, tatlı patates ve kantalup kavunlarında bulunur. Kolajen seviyesinin artmasına katkı sağlayan A vitamini, bağışıklık sistemini tetikleyip, yara izlerinin hızla iyileşmesine de önayak olur. Bu nedenle bu süreçte beslenme listenizde mutlaka suretle bu gıdalara yer vermelisiniz.
İlgili 17 soru bulundu
VİTAMİN B2(RİBOFLAVİN) EKSİKLİĞİNDE İZLENEN DERİ PROBLEMLERİ
VİTAMİN B6 en çok havuç, et, yumurta, balık ve karaciğerde bulunur. VİTAMİN B6 eksikliğinde dudaklarda çatlama, yara (keilitis), dilde yara ve kızarıklıklar (glossit) ve ekzema görülür.
Bazı yara izlerinin altına PRP yapılabilir. Eğer iz çökükse izin altına yağ enjeksiyonu yapılabilir. Yine rahatsız edici izlerde dermabrazyon peeling denilen işlemler tercih edilebilir.
Protein, yara iyileşmesinin her aşamasında kullanıldığı için yara iyileşmesi üzerinde en fazla durulan makro besin ögesidir.
Enflamasyon (inflamasyon), vücudun bağışıklık sistemini harekete geçiren tahriş edici virüs ve bakterilere karşı hücreler gönderilmesi durumuyla ortaya çıkar. Hücreler virüs ve bakterilere saldırarak hasarlı olan dokunun iyileşmesine yardımcı olur.
Yarayı temizledikten ve vazelin veya benzeri bir merhem sürdükten sonra cildi bir bandajla örtün. Büyük sıyrıklar, yaralar, yanıklar veya inatçı kızarıklık için hidrojel veya silikon jel tabakaları kullanmak faydalı olabilir. İyileşirken yarayı temiz tutmak için bandajınızı günlük olarak değiştirin.
Çevreye bağlı faktörler dışında yara iyileşmesinde beslenmenin önemine değinen Yahcı, özellikle protein, arjinin ve glutaminin yanı sıra çinko, bakır, A vitamini ve C vitamininin yara iyileşmesinde etkin olan besin öğeleri olduğunu belirtiyor.
Yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olur
Cilt, kas ve diğer dokularda bulunan C vitamini, vücudun kolajen üretmesine yardımcı olur. C vitamini eksikliği olan kişilerin vücutları daha az kolajen üretebileceğinden yara iyileşmesi daha yavaş olabilir.
Bazı bulaşıcı hastalıklar, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, sistemik hastalıklar, uzun süre devam eden allerjik durumlar, güneş hassasiyetine bağlı bazı hastalıklar, iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.
Kronik Yara bakımında günlük pansuman ve debritmana ek olarak vakum tedavisi, hiperbarik O2 tedavisi gibi ek tedavileruygulanır. Hastaların damar yapısı gerekli tetkiklerle USG, BT, anjiyografi gibi girişimler yapılıp araştırmalıdır.Bu konuda girişimsel radyolog işlem yapar.
Kronik yara, geç ya da güç iyileşen ya da iyileşmeyen tüm yaralara verilen isimdir. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa bu ismi alır.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
İltihaplanma ağrı, kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bununla birlikte, bazı durumlarda iltihaplanma süreci kontrolsüz hale gelebilir ve kronik rahatsızlıklara yol açabilir.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Yara iyileşmesinde demir kollagen sentezindeki lıidroksilasyon için gereklidir. bakırın arttırılması ile emilimin azaldığı görülür. Aşırı demir de çinko eksikliğine neden olabilir.
Yara iyileşmesinde çeşitli sitokinler ve büyüme faktörleri rol oynar. Sitokinler vücutta hücreler arası iletişimi sağlayan, hücre gelişimini, olgunlaşmasını ve fonksiyonlarını etkileyen protein yapısında moleküller olup büyüme faktörleri sitokinlerin alt grubunu oluşturur.
Temiz koşullarda oluşmuş, sadece cilt dokusunu etkileyen kesici alet yarası ile, toz toprak içinde kalmış, ezilmiş, cilt yanında cilt altı dokuları da etkileyen yaralar farklı iz bırakır. Geniş doku ezilmesi ve doku kaybı olan alanda kan dolaşımı ve doku iyileşmesi daha zordur.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri