Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Kırmızı cilt
Sertleşmiş, kırmızı bir cilt ve kolda sivilceler, B vitaminleri ile E vitaminin azlığına işaret ediyor.
Akne tedavisinde kullanılan yöntemlerin C vitaminiyle takviyesi, sorunla baş etmeyi kolaylaştırıyor. Çünkü askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, akne gibi cilt sorunlarında iyileştirici etki yapıyor.
C vitamini, partinin en güçlü süper kahramanıdır. Sivilcelerden koyu lekelere kadar, bu güç dolu besinin, çeşitli cilt sorunlarını azaltmada olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir.
Ciltteki lekeler bazen canımızı sıkabiliyor. UV kaynaklı lekeler ve geçen sivilcelerin geride bıraktığı koyu izleri gidermek için kullanabileceğine en iyi içeriklerden biri de C vitamini. C vitamini içeren serumlar, leke giderme konusunda gerçekten de çok başarılılar.
İlgili 23 soru bulundu
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
D vitamini eksikliği;
Artan iltihaplanma; sivilce, egzama gibi durumları kötüleştirebilir.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Akne tedavisinde de etkili olan A vitamini cilde faydalarını yağ ve sebum üretimini dengeleme konusunda da gösterir. Peeling etkisi yaratan bu madde, gözeneklerin iyileşmesine yardımcı olur. Akne ve sivilce problemleri konusundaki olumlu etkilerinden biri de cilt tonunu eşitlemesidir.
Gıda Takviyeleri ve Vitaminler
Bazı vitaminlerin fazla kullanımı ile akne arasında bağlantı vardır. Özellikle B12 vitamin takviyesi ve B6 vitamin takviyesi akne oluşumunu artırabilmektedir.
Cilt sağlığının korunmasında da negatif bir etki gösteren B12 vitamini fazlalığı yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde sivilce oluşumlarını tetikleyebilmektedir. Genelde vücutta meydana gelen B12 vitamini fazlalığı idrar yoluyla atılarak uzun süreli seyir sağlamaz.
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur. A ve E vitaminler, yağda çözünen antioksidanlar arasındadır. Eksiklikleri, çeşitli hastalıklara neden olur.
B12 vitamini fazlalığı aşağıdaki sorunlara yol açabilir: Ciltte sivilce ve döküntüler. Anksiyete ve panik atak.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Yanakta ortaya çıkan kırmızı sivilceler geçmesi için yöntemlerden biri buz kullanmaktır. Bir peçete ya da bezin içerisine buz koymak suretiyle ilgili bölgeye uygulamak etkili olabilir. Eğer bu uygulama yaklaşık olarak 1 hafta boyunca gerçekleşirse, yanaktaki kırmızı sivilcelerin önemli oranda azaldığını görünebilir.
Kör sivilce baş verene kadar günde üç defa ılık kompres uygulanmalıdır. Bazı durumlarda buz kompresi de yapılabilir. Kör sivilceler doğal yöntemlerle de kurutulabilir. Uzun süre geçmeyen kör sivilceler için mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.
Magnezyum cilt için doğal temizleyicidir. Özellikle de fazla yağlardan cildin arındırılmasını sağlar. Yağlı ciltlerin en büyük sorunları arasında akne, sivilce ve siyah nokta oluşumu vardır. Magnezyum sayesinde ciltteki yağ oranı dengeleneceği için bu tarz sorunlar da ortadan kalkmış olur.
Yanaklarında sivilceler varsa, bunun nedenleri alerji, kir ve yağ kalıntıları, ölü cilt hücrelerinin birikmesi olabilir. Ciltteki fazla yağı kontrol etmek ve cildin yüzeyini ölü cilt hücrelerinden, sivilceye neden olabilecek diğer kirlerden arındırmaya yardımcı olmak için düzenli olarak cilt temizliği yapmak şart.
B12 vitamini (kobalamin), vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutma, DNA yapımına yardımcı olma, kemik yanı sıra saç, cilt ve tırnak sağlığını destekleme ve yorgun ya da zayıf hissetmeye neden olan megaloblastik aneminin önlenmesine yardımcı olur.
Yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış gözenekler. Sivilce sıkma, tahriş Kirlilik (bakteri oluşumuna ortam hazırlar) Sigara kullanımı akne oluşumunu tetikler.
Kör sivilce için krem uygulaması yapmak iltihaplanmayı ve şişliği azaltabilir. Aynı zamanda sivilcenin ucunun çıkmasına yardımcı olarak iltihabı vücuttan dışarı atılmasını destekleyebilir. Sivilce kremleri genellikle salisilik asit, benzoil peroksit,kükürt, alfa hidroksi asit, retinoid gibi bileşenler içerir.
Geceleri her zaman makyajı yıkadıktan sonra uyumak, cilt tipine uygun olan nemlendiriciyi bulup kullanmak ve elleri yüzden uzak tutmak oldukça etkili önlemlerdir. Nokta tedavisi ise bu önlemler kadar etkili olabilecek bir başka sivilce (akne) engelleyici yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri