Uykuya etkileri üzerinde tartışılan mavi ışığın sağlık için gerekli olduğunu ancak geceleri mavi ışığa maruz kalındığı durumda vücut saatinin bozulduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Nöroloji uzmanı, özellikle gelişme çağındaki çocukların gece mavi ışığa maruz kalmamaları gerektiğini söyledi.
Bebeklerdeki büyüme hormonu salınımını artıran melatonin hormonu, gece uykusunda daha fazla salgılanıyor. Buna engel olmamak için bebeklerde gece lambası kullanımı pek önerilen bir şey değil. Bebek odasında gece lambasını yakmamalı ve bebeğinin karanlıkta uyumasını sağlamalısın.
Evin her alanında olduğu gibi bebek odalarında da sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmaların kullanılması önerilmektedir.
Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Oda ısısının 21-25 derece arasında olması yeterlidir ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz.
Işık direkt olarak kesinlikle bebeğe gelmemelidir. Direkt ışık teması yerine ışığın önünde plastik ya da buzlu cam gibi bir nesne bulunmalıdır. LED lamba türündeki aydınlatmalar bebek odası aydınlatması için önerilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Gece mavi ışığa maruz kalındığı zaman, yetişkinler gibi çocuklarında uykuları bozulacaktır. Güzel uyuyamayan hiç bir çocuk istediği kadar yoğun çalışsın, gündüz aldığı bilgileri beynine kalıcı olarak yerleştiremeyecektir.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
"Melatonin denilen bir hormon var, biyoritmi belirler, gece salgılanır. Bu melatonin hormonunun salınımının olması için uyuduğunuz ortamın tamamen karanlık olması gerekir. Ufak bir aydınlık, güneş ışığı melatonin salınımını baskılar ve uykuyu sürdüremeyiz, uyanık yaşarız.
Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir. Buna rağmen kuruluk nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanırsa, serum fizyolojikli damlalarla burun temizliği yapılabilir.
Gece ışığa maruz kalırsanız melatonin üretiminiz baskılanır ve kan basıncınız yükselir. Bu dalgalanmalar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Geceleri maruz kalınan yapay ışık metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.
Gündüzleri aydınlıkta uyutma, yalnızca yenidoğan dönemindeki bebekler için geçerlidir. Bu dönemde bebekler gece ile gündüz arasındaki farkı öğrenmeye başlar. Yenidoğan bebekleri aydınlıkta uyutarak onların gece ve gündüz ayrımını öğrenmeleri noktasında destek olabilirsiniz.
Oda aydınlatması için mavi ve beyaz tonlarındaki LED ışıktan sakınmakta fayda var. Gece lambası için bu seçim çok daha önemli. Kırmızı ve turuncu tonları gözlerimizi rahatlatır, gece lambası kullanmak istiyorsanız kırmız tonlarını kullanmak ideal olacaktır.
Bir bebeğin gözleri ışığa karşı yüksek oranda hassastır. Bu nedenle bebek parlak ışığa maruz kaldığında göz bebekleri küçülür. Ayrıca parlak ışık duyularını uyararak bebeğin daha da hareketlenmesine yol açar. Bebeğin merkezi görme yeteneği gelişme aşamasındadır.
Karanlık en iyisi
Melatonin hormonu, karanlığı çok seven bir hormon :) Bu nedenle, bebeğinizin özellikle gündüz uykularında odanın oldukça karanlık olması uykuya geçişini ve uykuda kalmasını kolaylaştıracaktır. Gece de mümkün olduğu kadar ışık kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Anne karnındaki bebeğin ışığı algılamasının tam görme olarak değerlendirilemeyeceğini söyleyen Doç. Dr. Sevil Karaman, bebeğin doğar doğmaz aydınlığı ve karanlığı ayırt edebileceğini ancak tüm görmenin netleşmeyeceğinin bilgisini verdi.
Karanlıkta salgılanan melatonin hormonu, ekranlardan yayılan mavi ışık nedeniyle baskılanır. Melatonin baskılanmasına bağlı olarak ciddi uyku sorunları, insomnia ve stres bozuklukları yaşanabilir.
Akşam güneşi daha sıcak bir tonda ışıklar verir, mavi ışıklar azalmış aksine kırmızı ışıklar artmıştır. Kırmızı ışıklar sakinleşmenize yardımcı olur ve sizi yaklaşan uyku aşamasına hazırlar.
Yapılan bir araştırmaya göre mavi ışığa maruz kalmak, uyku hormonu olan melatonin üretimini diğer bütün ışık türlerinden daha fazla azaltıyor. Floresan lambalar ve ışık yayan diyotlar (LED'ler) daha tasarruflu oldukları ve daha fazla aydınlatma sağladıkları için artık klasik elektrik ampullerine tercih ediliyor.
Uyku düzenini tersine çeviren ve insan doğasını alt üst eden mavi ışık, yorgunluk ve huzursuzluk sorunlarına yol açar. Gözleri çok etkileyen mavi ışık, göz kuruluğuna yol açar. Doğrudan retinaya etki eden mavi ışık aynı zamanda ilerde ciddi göz problemlerine de yol açabilir.
Dalga boyu yüksek olan ışık, daha çok ısıl enerji taşır. her renk, kendi renği ve yakınındaki renkleri yansıtıp diğerlerini soğurur. Siyah ve beyaz cisimlerde ise siyah tümünü soğururken, beyaz tümünü yansıtır.
Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar. Bu mavi ışık gözlerimizin kısa sürede yorulmasına, kamaşmasına sebebiyet verdiği için gözlerimiz zarar görmektedir.
Mavi; yapılan araştırmalar da göstermiştir ki en rahatlatıcı renklerin başında geliyor. Rengin su, deniz ve gökyüzü ile olan ilişkisi doğanın bize verdiği rahatlatıcı hissi hatırlatıyor ve sakin huzurlu bir uyku yaşamamızı sağlıyor.
Mavi ışık teknolojisi ne işe yarar sorusunun cevabı ise meyve ve sebzelerin ilk günkü tazeliğini korumasını sağlayan teknoloji oluyor. Bu teknoloji sayesinde ürünler fotosenteze devam ediyor. Bireylerin mavi ışık kullanılan buzdolabı seçmeleri durumunda, meyve ve sebzeler uzun süre taze kalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri