Yani B vitaminlerinin eksikliği homosisteinemiye, dolayısıyla damar sertliğine neden olur! Araştırmacılar, B vitaminlerinin eksikliğinin kesinlikle suçlu olup olmadığı konusunda bir sonuca varamadıklarını eklerken, vitamin eksikliği, çalışmadaki riski “önemli ölçüde” artırdı.
B 12 vitamini eksikliğinin cinsel istek ve cinsel fonksiyon üzerine etkili olabileceğine dair çeşitli yayınlar bulunmaktadır.
[18–20] Bu nedenlere bağlı olarak D vitamini eksikliğinin diyabet ve hipertansiyon ile ilişkili olduğu bildirilmektedir. erektil disfonksiyon açısından risk faktörü olması, D vita- mini eksikliğinin dolaylı olarak da olsa erektil disfonksiyona yol açabileceği düşünülmektedir.
Kimi zaman evli çiftlerin en büyük kabusu haline gelen cinsel isteksizliğin ardında, çiftlerin birbirlerinden uzaklaşmalarından ziyade farklı sağlık sorunları bulunabiliyor. Bunlardan biri de B12 ve D vitamini eksikliği. İki vitaminin eksikliği de cinsel isteksizliğe neden oluyor.
Erkeklerde cinselliği etkileyen bitkisel destekler arasında L-Arginin, L-Citrulline, Panax Ginseng, Çinko, Omega-3, Ginkgo Biloba gibi ürünler yer alıyor. Kadınlarda cinselliği etkileyen bitkisel desteklerde ise Evening Primrose Oil, menopozda Soya Lavonları, Black Cohosh gibi cinsel gücü artıran bitkiler yer alıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Avokado; B6 vitamini aracılığı ile testosteron düzeyini artırır. Ayrıca folik asit içeriği sayesinde enerji kaynağı olarak da rol oynar. Karpuz; Sitrülin amino asidi sayesinde kan damarlarında genişleme yaparak penis kanlanmasını artırır.
Her gün minimum 100 mg ve üzerinde magnezyum alınması gerekir. Çünkü magnezyum erkeklerde sertleşme ve boşalmadan sorumlu aşk kaslarının gevşemesine ve kasılmalarının düzenlenmesine yardımcı olur.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Konuyla ilgili yapılan birçok sayıda çalışma, düşük D vitamini seviyelerinin, atardamarların sertleşmesi ve endotel disfonksiyonu ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
E vitamini damar yüzeyini temiz tutmaktadır. Böylece kan dolaşımı düzelmekte ve artmaktadır. Bu etkisi cinsel organlara kan akışını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca kadınlarda vajina kuruluğunu önlemekte ve libidoyu güçlendirmektedir.
Merkezi sinir sisteminin sağlığını iyileştiren, DNA sentezinde görev yapan, bağışıklık sistemini güçlendirip kansızlığı önleyen B12 vitamini, sperm sağlığında da önemli bir rol oynar. Araştırmalar B12 vitamininin sperm hareketliliğini ve sayısını arttırıp sperm DNA hasarı riskini azalttığını gösterir.
Gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Cilt, saç, kas sağlığı, beyin fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde ayakta yanma hissi, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kalp atış hızlanması, ödem, bulantı, yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
Erkek cinsel fonksiyon bozukluğu olan iktidarsızlık; libido kaybı olarak bilinen cinsel istek yokluğu, boşalma sorunları, orgazm yokluğu, penis kısalığı, peniste eğrilik gibi farklı sorunları kapsamaktadır.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler. Bunun dışında kendini zorlayanlar, nefes darlığı, kalp çarpıntısı problemleri ile karşılaşabilir.
Ginseng, rezene, karanfil, polen, zencefil, tarçın, hardal, meyan kökü, vanilya, roka, maydanoz, kekik, arı sütü gibi bitkilerle, çilek, istridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu, kakao yağı gibi yiyecekler hormon ve öncü maddelerini tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır.
Nitrattan zengin olan ıspanak nitrik oksiti arttırarak ereksiyona fayda sağlar. Yine kırmızı pancar, turp, marul ve roka da nitrattan zengin besinlerdir. Flavonoidler kan akımını arttırıp, kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Yine nitrik oksit (NO) yapımını arttırarak sertleşmenin sağlanmasına katkı sağlarlar.
Bu durum çoğunlukla stres, alkol kullanımı gibi nedenlerden ötürü ortaya çıksa da kalp ve damar hastalıkları gibi çok daha ciddi sağlık problemlerinden de kaynaklanabilir. Diyabet, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tiroit problemleri ve ilaç kullanımı gibi nedenler erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilir.
İstanbul Medipol Üniversitesi'nden bilim insanları, ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanılan aspirinin cinsel gücü arttırabileceğini ve ereksiyon olamama sorununu tedavide kullanılabileceğini belirtti.
Cinsel gücü artırmasıyla ön plana çıkan besinler bireyler tarafından sık sık tercih edilir. Cinsel gücü önemli düzeyde artırmasıyla bilinen tahin pekmez, bu konuda adeta baş tacıdır. Pekmezde yer alan demir, kalsiyum ve potasyum tahinle birleştiğinde etkili sonuçlar ortaya çıkarır.
Fosfor ve potasyum açısından zengin sayılan kaju, aynı zamanda içeriğindeki yoğun çinko ile depresyon ve stres seviyelerini azaltıcı bir etkiye de sahiptir. Ceviz: Sevilen ve sık tüketilen kuruyemişler arasında yer alan ceviz, afrodizyak etkisiyle de cinsel gücü ve isteği artırmaktadır.
Sağlıklı beslenme: Dengeli bir beslenme düzeni, sertleşme sorununu azaltabilir. Özellikle lifli gıdalar, meyve, sebze, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve az miktarda kırmızı et içeren bir diyet önerilir. Sigara ve alkol tüketimini sınırlamak: Sigara içmek ve aşırı alkol tüketmek sertleşme sorununu kötüleştirebilir.
Magnezyum vücudu ve beyni rahatlatır
Magnezyum parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek sakinleşme ve rahatlama sağlar. Ayrıca uyku-uyanma döngülerini yönlendiren melatonin hormonunu düzenler. Magnezyum, gama-aminobüritik asit(GABA) reseptörlerine bağlanır.
K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır. Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri