İlk olarak, Fethiye'nin lezzetli meyveleri arasında ön planda olan Mangostan meyvesine göz atalım. Bu egzotik meyve, dünyanın en lezzetli ve nadir bulunan meyvelerinden biridir. Fethiye'de yetişen meyvelerde Mangostan'ın kabuğu mor renkte ve içerisindeki beyaz eti tatlı ve sulu bir lezzete sahiptir.
Tarla Ziraatı olarak; Pamuk, buğday, mısır, bakla, yer fıstığı, susam, ağaç üretimi olarak; zeytin, narenciye (portakal, limon, mandalina ve turunç), armut, nar, ayva, kayısı, şeftali, erik, incir, ceviz, üzüm yetiştirilir, Sera üretimi olarak; domates, patlıcan, bamya, kabak, marul, salatalık, taze soğan, sarımsak... ...
Kaya'nın yanı sıra Fethiye ve Seydikemer'in pek çok mahallesinde yetişen kıymetli bir meyve Kaya inciri.
Sarı Ot Kavurması
Ot yemekleriyle meşhur olan Fethiye'nin en meşhur ot yemekleri arasında Sarı Ot Kavurması bulunur. Sarı ot olarak adlandırılan bu otun saplarının sarı renkli olmaması, epey dikkat çeker. Haşlama sırasında suya sarı renk verdiği için bu ot, sarı ot olarak adlandırılır.
İlgili 20 soru bulundu
İlçemizde pamuk,tütün Şeker pancarı anason,susam yer fıstığı ve patates gibi sanayi bitkileri yoğun üretilmektedir. Bu sanayi bitkileri içerisinde en önemli yeri 41.000 dekarla pamuk tarımı tutmaktadır.Pamuk üretimi daha ziyade Eşen çayı kıyı şeridinde yapılmaktadır.
Hediyelik eşya tercih ederken el dokuması halı ve kilimler, çuvallar, heybeler, örtüler, şifalı otlar, şaraplar, şekerler gibi bir çok çeşitin yanında buzdolabı magnetleri, anahtarlıklar, çaylar, peştamal, keşan, çay kolonyası, fındık, hasır iskemle ve bal çeşitleri de mevcuttur.
Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Muğla İline bağlanan ilçenin ismi 1934 yılında;1913 yılında Şam'dan havalanarak bir süre sonra Teberiye yakınlarında uçağı düşürülerek şehit olan ilk pilotlarımızdan Fethi Bey'in ismi anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.
Hemen cevap vermek gerekirse Fethiye'de hayat tahmin ettiğiniz kadar da pahalı değildir. Diğer turizm bölgelerinden Bodrum yada Marmaris ile kıyaslandığı zaman ise çokta uygun kalmaktadır. Ayrıca Fethiye'de kışın ne yapılır gibi bir soru hiç aklınıza takılmasın. Çünkü kışın da bu ilçede hayat durmuyor, devam ediyor.
Fethiye Ölüdeniz'in Neyi Meşhurdur? Rafting, yamaç paraşütü ve tekne turu aktiviteleri ile meşhur olan Ölüdeniz, et kapama, tuzda levrek, otlu gözleme ve leğen böreği lezzetleriyle de turistlerin damak zevklerini şenlendirmeyi başarıyor.
Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Muğla Usulü Saraylı Tatlısı (Bayramların Vazgeçilmezi)
MUĞLA İLİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Sırada yer almaktadır. Tarımsal üretimde yıllara göre değişiklikler meydana gelmekle birlikte zeytin, örtüaltı domates, narenciye, çam salgı balı, badem, nar ve su ürünleri İlin önemli tarımsal ürünleridir.
Ama yine az bilinen bir şey daha varsa o da bu meyvelerin uzun süredir Türkiye'de de üretildiği. Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor.
Kış aylarında bile denize girilebilen Fethiye'de sakin ve huzurlu bir tatil için ilkbahar ve sonbahar dönemlerini tavsiye ederiz. İlçe en çok Aralık-Ocak-Şubat döneminde yağış alıyor, Temmuz-Ağustos döneminde ise en yükse sıcaklıklarına ulaşıyor.
Fethiye, Akdeniz Bölgesi'nin batısında, Muğla iline bağlı bir ilçedir. Yüzölçümü 3.059 km²'dir. Muğla ili de dahil en geniş yüzölçümüne sahiptir. Doğu ve güneydoğusu Antalya ili, güneyi, güneybatısı ve batısı Akdeniz, kuzeybatısı Dalaman ilçesi, kuzeyi Denizli ve Burdur illeriyle çevrilidir.
Muğla'ya bağlı bir ilçe olan Fethiye, Muğla'nın en büyük ilçesidir diyebiliriz. Akdeniz iklimi etkisi görülmekle birlikte yaz mevsimi oldukça sıcak, kış mevsimi ise ılık bir havayla ve yağışlık geçmektedir. Aralık Ocak ve Şubat ayları bölgenin en fazla yağış aldığı zamanlardır.
Zamanla Meğri'ye dönüşen adı, 1914'te uçağı düşen ilk hava şehitlerinden Fethi Bey'in anısına Fethiye olarak değiştirildi. 19. yüzyıl sonlarında Aydın vilayetinin Menteşe Sancağı'na bağlı bir kaza merkezi olan Fethiye, 11 Mayıs 1919 ile 20 Haziran 1920 tarihleri arasında İtalyan işgali altında kaldı.
Fethiye ismi fethetme anlamına gelmektedir. Aynı zamanda ele geçirme ya da bir bölgeye hükmetme olarak da bilinmektedir. Fethiye ismi fetihten gelmektedir.
Kayaköy ve çevresinde sırasıyla Likyalılar, Büyük İskender, Romalılar, Rumlar yaşamıştır. 1284 yılında Menteşe oğullarının eline geçen yöre, 1424 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır (Akşit, 1967). Kayaköy'ün en fazla nüfusa sahip olduğu dönem 19. yüzyılın sonlarıdır.
Fethiye tatilinizde tercih edebileceğiniz plajlar; Ölüdeniz Plajı, Çalış Plajı, Belcekız Plajı, Kumburnu Plajı, İnlice Halk Plajı, Kabak Koyu, Günlüklü Koyu ve Gemiler Adası Koyu olarak sıralanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri