Çorba, pilav ve makarnalarda yumuşak kase margarin, sabah kahvaltısında 1 bıçak ucu kadar tereyağı, yemeklerde ayçiçek mısırözü veya soya yağı, salatalarınızda ve zeytinyağlı yemeklerinizde ise zeytinyağı kullanabilirsiniz. Tereyağı hayvansal bir yağ olduğundan kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksektir.
Gün içerisinde tükettiğiniz hayvansal besinleri göz önünde bulundurarak sadece besinlerden aldığınız doymuş yağlar ile günlük öneriyi oldukça karşılayacağınız için, yemek hazırlarken doymamış yağlara yönelmenizi öneririz. Tekli doymamış yağ asitleri içeren zeytinyağı en sağlıklı yağların başında gelir.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Ayçiçeği yağı genellikle yemeklerde tercih edilir. Et ve sebze yemeklerinde rahatlıkla kullanılır. Salata ve salata soslarında da hafif olması sebebiyle tüketilir. Çorbalarınızı lezzetlerinden çorba sosları için de uygundur.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
İlgili 31 soru bulundu
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz. Hatta zeytinyağı daha çok ısıya dayanıyor.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Bir ya da iki küp buzu bir kağıt havluya sarın ve bu havluyu tencerenin üzerinde dolaştırın. Buz yağları mıknatıs gibi bir noktaya toplayacaktır. Ardından biriken bu fazla yağları kaşık yardımıyla tencerenin içinden alabilirsiniz.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir.
Yemeklerinizde tercih edeceğiniz ayçiçeği yağının mutlaka hafif ve açık sarı renkte olması gerekir. "Ayçiçeği yağı faydaları nelerdir?" derseniz kalp sağlığı için faydalı, kolesterol azaltıcı etkiye sahip, enerji veren, bağışıklığa ve cilde de iyi gelen bitkisel bir yağ olduğunu söyleyebiliriz.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Yumuşacık dokulu, daha tok kıvamlı kekler, poğaçalar, kurabiyeler ve tatlılar yapmak istiyorsanız eliniz zeytinyağına gitsin. Daha sünger gibi, hafif lezzetli bir kekin ya da poğaçanın sırrı zeytinyağından geçiyor.
Makarna malzemeler:
Yarım fincandan biraz fazla sıvı yağ (En sağlıklısı zeytinyağıdır ama bazıları makarnada kokusunu sevmez, tadını sevdiğiniz başka bir sıvı yağ da kullanabilirsiniz.)
Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Kanola yağı
Kanolayı, ısıya dayanıklılığı sayesinde yemek pişirirken de kullanabilirsiniz. Bunun yanında hamur işi ve kek tariflerinde de iyi bir alternatif olabilir. Kanola ayrıca kalp sağlığına dost omega-3 yağ asitleri bakımından zengin birkaç bitkisel yağdan biridir.
Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor. Her birinin kek harçlarına verdikleri kıvam başka başka oluyor.
Peki yağların vücudumuzdaki görevleri nelerdir? Büyüme, gelişme için gerekli olan ve vücutta sentezlenemeyen elzem yağ asitlerinin alınması için gereklidirler. Yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin emilimini sağlarlar. Deri altı yağ tabakası vücut ısısını dengeler ve organları çevreleyerek dış etkenlerden korur.
Yağsız yemek seçenekleri arasında kızartma yapmak yerine fırınlamak veya haşlamak gibi yöntemlere başvuruluyor. Bir başka yöntem ise yağsız et yemeği yapılacaksa etin yağsız yerinin seçilmesi! Tavuk göğüs eti ve hindi bu anlamda çok sağlıklı. Balık yaparken ise yine fırınlama ve buğulama yöntemi seçilebilir.
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ konup pişirilmesi önerilen bir yemeğe yağı mutlaka ölçerek koyun. 1 kilo sebze yemeği pişirmek için önerdiğim yağ miktarı da 2-3 yemek kaşığıdır.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
Öncelikle kızartma yaparken hem kızartmanızın lezzetini hem de nasıl pişeceğini belirleyen şeyin seçtiğiniz yağ olduğunu anlatarak başlayalım. Kızartma yağı olarak genellikle ayçiçek yağı, mısır özü yağı gibi yağlar tercih ediliyor. Bu yağların ısıya daha dayanıklı yağlar olduğu düşünülüyor.
Patateslerimizi yıkayıp elma dilimi doğrayalım isterseniz parmak patates de yapabilirsiniz. Tenceremize tereyağımızı alalım, kızartalım. Kızarınca sıvı yağı ilave edelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri