(2) Tek parselde bir bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 m2 yi geçmeyen yapıların, yapı müteahhitliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen bütün sorumluluklar yapı sahibince üstlenmek kaydıyla, ayrıca müteahhit ve şantiye şefi bulunması şartı aranmaz.
(3) 5 inci maddenin ikinci fıkrasındaki yapılar hariç, yapı ruhsatına tabi tüm yapılarda şantiye şefi bulundurulması zorunludur. (4) Yapı müteahhidi, bu maddedeki şartları haiz olması halinde şantiye şefliğini üstlenebilir.
Şantiye şefi olmak için genellikle inşaat mühendisliği, mimarlık veya ilgili bir alanda lisans derecesine sahip olmak gerekir. Ayrıca, inşaat sektöründe tecrübe edinmek de bu meslek için önemlidir. İlk adımda lisans eğitimini tamamlayarak ilgili alanda bir diploma almış olmanız gerekir.
Şantiye şefi, şantiyelerin denetlenmesinden ve inşaat projelerinin yürütülmesinden sorumludur. Günlük olarak inşaat operasyonlarını denetler, işin zamanında, bütçe dahilinde ve doğru kalite standartlarında, güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar.
Bu sorumluluğun süresi; yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren, yapının taşıyıcı sisteminden dolayı on beş yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlarda ise iki yıldır [6].
İlgili 43 soru bulundu
4708 sayılı Kanun kapsamında, yüklenici ve onu temsilen görevlendirilen şantiye şefi, yapım işlerindeki kusur ve hasardan dolayı müteselsilen sorumludurlar.
Şantiye Şefi, Yapı Denetim Kanununa tabi bir yapıda görev üstlenmiş ve yapıda ruhsata aykırılık söz konusu ise, memur gibi kabul edilerek görevi kötüye kullanma suçundan yargılanarak ceza alabilecektir. Aksi takdirde, TCK 184.maddesi gereğince imar kirliliğine neden olma suçu isnadıyla yargılanacaktır.
3194 sayılı İmar Kanununun 28. Maddesi uyarınca, yapım işlerinde şantiye şefi bulundurulması zorunludur. Şantiye şefliği, hukuki, idari, cezai ve mesleki yetki ve sorumlulukları haiz, kimi sorumlulukların yapının tamamlanmasından sonraki 15 yıl süre ile devam edeceği, son derece ağır ve riskli bir görevdir.
eleman.net verilerine göre, Şantiye Şefi 2023 yılında ortalama 37.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Şantiye Şefi , Ocak 2023 yılında ortalama 30.360 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 18.744 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yapılan son değişiklikle, şantiye şefinin görevden ayrılmak istemesi halinde istifasını, aynı gün içerisinde ilgili idaresine yazılı olarak; yapı müteahhidine ise noter aracılığıyla veya müteahhidin tebligata elverişli elektronik adresine bildirmesi gerekir.
MADDE 9- (1) a) Şantiye şefinin işin gerektirdiği uygun meslek grubunda olup olmadığını kontrol eder. f) Görevden ayrılan şantiye şeflerini e-Şantiye Şefi sistemine işler, bu yapılarda yeni şantiye şefi görevlendirilinceye kadar yapının devamına müsaade etmez.
tşkler.. Cevap : SGK da fiili çalışma karşılığı sigortalı olma esası vardır. Kişi Şantiye şefliği yapıyorsa 4a sigortalısı olmalıdır.
c) Projelerin ilgili idarece onaylanmasından sonra, yapı ruhsatının yapı denetim kuruluşu ile ilgili bölümünün, kuruluşu temsilen, ortakları veya kuruluşça yetkili kılınmış inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi veya mimar olan personeli tarafından imzalanmasını sağlar.
Ağu 08, 2017, 10:04 öö Temmuz 2017 itibarı ile, Yapı müteahhidi ile Santiye şeflerinin Ruhsata ve iskan belgesine imza atma zorunluluğu kaldırıldı. Yapı müteahhitleri ve şantiye şefleri bundan boyle yapı ruhsatlarına ve yapi kullanma izin belgelerine imza atmayacak...
c) Serbest olarak çalışmakta olan proje müellifi mimar ve mühendisler müteahhit ve şantiye şefi olarak görev üstlenebilirler.
YAPI SAHİBİ
İlk düzenlenen yapı ruhsat belgesinde ada/parsel, müteahhit firma, proje müellifi, şantiye şefi ve yapı denetim firması değişmesi durumunda isim değişikliği ruhsatı düzenlenir.
Şantiye şeflerinin statülerine göre sigortalılık durumları şöyledir; Gelir vergisi mükellefiyeti ya da şirket ortağı olan mimar ve mühendislerin şantiye şefi olması halinde ayrıca hizmet akdine (5510 – 4/a) tabi sigortalılık aranmaz.
Şantiye Mühendisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Şantiye Mühendisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 26.400 TL civarındadır.
TMMOB Yönetim Kurulu tarafından, ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2023 yılı asgari brüt ücreti 17.500 TL olarak belirlendi.
Yargıtay, inşaattan düşerek hayatını kaybeden işçinin ölümünden, inşaat şirketi sahibinin değil, koruyucu malzemelerin kullanılmasının sağlanmasının, denetlenmesinin ve bu hususta işçilerin bilgilendirilmesinden şantiye şefinin sorumluluğu olduğuna hükmetti.
Buna göre; yapı inşaat alanı 1.500 metrekareyi geçmeyen en fazla 4 iş, 4 bin 500 metrekareyi geçmeyen 3 iş ve 7 bin 500 metrekareyi geçmeyen 2 iş aynı anda üstlenilebilecek.
e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Şantiye Şefi Yapı Ruhsatı Bilgileri Sorgulama sekmesi altından sorgulama ekranına ulaşılabilmektedir.
Müteahhit firma, serbest meslek faaliyeti yürüten bir mühendisten şantiye şefliği hizmeti alabilir. Veya bu konuda uzmanlaşmış bir firmadan da aynı hizmeti alabilir. Bu durumda, serbest meslek faaliyeti yürüten mühendis fatura keser ve müteahhit firmada bunun karşılığını öder. Olay tamamen bir ticari faaliyettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri