Madde metninden de anlaşılacağı üzere avukatın üzeri ancak ağır cezalık bir suç olduğunda ve suçüstü halinin varlığı halinde aranabilir. Bu iki unsur bir araya gelmedikçe avukatın üstü aranamaz. Bu düzenlemenin amacı avukata kişisel bir ayrıcalık tanımak değil, mesleki olarak güvenli bir ortam oluşturmaktır.
Yine görevinden doğan veya görevi sırasında işlediği suçla ilgili olup olmadığına bakılmaksızın, doğrudan veya dolaylı, yani elle veya cihazla dıştan, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üstü ve eşyası aranamaz.
Buna göre, avukatın PVSK m.9 gerekçe gösterilerek üstü veya eşyası aranamaz.
Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz.
Her ne kadar avukatlık kanunda ağır cezayı gerektiren suçüstü hali dışında avukatın üzerinin aranmayacağı hükmü bulunsa da bu arama adli aramaları kapsamakta olup avukatın göreviyle ilgili bir suç isnadı olması halinde aranamayacağını düzenlemiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Avukatın üstü ise, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali hariç, asliye ceza mahkemesinin veya sulh ceza mahkemesi- nin görev alanına girip de yargılaması ağır ceza mahkemesinde olanlar da dahil avukatın üzeri ve yanında taşıdığı eşya, otomobili ve kullandığı diğer araçlar aranamaz.
Avukatın görevinden doğan veya görevi sırasında işlediği iddia olunan suç olmasa bile, savunma makamını temsil eden avukatın bürosunun ve büro olarak da kullan- dığı evinin prensip olarak dokunulmazlığı vardır.
Avukatın sizi sık sık araması yasaktır. Aynı zamanda dosya hakkında bilgi almak için sizinle iletişime geçme gibi bir hakkı da yok.
Görev üzerinde veya görevinden doğan işlerin icra edilmesi esnasında, AVM benzeri toplu mekanlara girişte ,önleme arama kararına istinaden Avukatın doğrudan üzerinin aranması mümkün değildir.
Avukatlık Kanunu uyarınca ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatların üzeri aranamaz. Suçüstü hali olmadan müvekkili önünde kolluk kuvvetlerince üzeri aranan davacının meslek onurunun zedelendiği açıktır.
Hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise kolluk âmirinin yazılı emriyle arama yapılabilir.
Bunun yanı sıra Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesine bakıldığı zaman ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü olarak yakalanmadıkları durumda avukatların üzeri aranamamaktadır. Avukatların evleri ile ilgili olan düzenleme, Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesinde yer almaktadır.
ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur. kişiler masumdur, hangi birey olursa olsun hukuksuz yani kanuna uygun idari bir karar olmadan gbt yapilamaz.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
BM Asgari Standart Kuralları'nda tutukluların savunmalarını yapmak üzere avukatla görüşme imkanına sahip olması gerektiğinden bahsedilmiştir. 5275 sayılı CGTİK'in 59. maddesinde hükümlüler için, aynı kanunun 114. maddesinde tutuklular için avukat ile görüşme hakkı düzenlenmiştir.
Avukatın, alacaklı vekili olarak borçluyu telefon ile araması veya mesaj atması, borcunu ödemesi için ikaz etmesi veya borç hakkında bilgilendirmesi halinde avukatın borçluyu telefonla araması yasal kabul edilmektedir.
Avukatlar, mahkemelerde münhasıran vekalet görevi ifa ettikleri davalar dışında resmi kılık giyemezler.
alışveriş merkezlerinde yapılan arama adli değil önleme aramasıdır. bu sebeblede avukatlar dahil herkesin kaba üst araması yapılabilir.unutulmamalıdır ki hala ülke gündemini meşgul eden danıştay saldırısı bir avukat tarafından gerçekleştirilmiştir.
Avukatlık Kanunu madde 58'in '… Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın ve avukat stajyerinin üzeri aranamaz.
Avukatlık Kanunu 164. Maddeden çıkan sonuç her türlü hukuki danışma, hukuki iş ve işlem, takip yapmanın ücrete tabi olduğudur. Eğer avukatlık ücreti alınmadan bir iş yapılacaksa bu baroya bildirilmek zorundadır. Dolayısıyla avukatlar ücretsiz danışma hizmeti de dâhil olmak üzere karşılık olmadan görev yapamazlar.
Avukatın mesleğine ve müvekkillerine karşı bazı yükümlülükleri vardır. Bunlar mevzuatta düzenlenmiş halde bulunmaktadır. Eğer ki müvekkil, avukatının bu yükümlülüklere aykırı hareket ettiğini düşünüyorsa bu durumda avukatın bağlı bulunduğu baroya bir dilekçe ile başvurup avukatından şikayetçi olabilecektir.
Vekalette yer alan yetkilerin sonlanmasını istiyorsanız noter aracılığı ile azilname düzenlenmesi gerekmektedir. Notere azilname düzenlemesi için vekalet bilgilerinin veya avukat bilgilerinin verilmesi yeterli olacaktır. Notere bu durum için herhangi bir gerekçe bildirme zorunluluğunuz bulunmaktadır.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
- Bir avukat bu tür davaları alabilir mi, kazancı helal olur mu? Değerli kardeşimiz, İslam hukukuna göre caiz olmayan, haram olan bir menfaatin elde edilmesini sağlamak üzere açılan davanın vekili olmak caiz değildir, alınan ücret de helal olmaz.
Avukat tarafından temsil edilen kişiye “müvekkil” denir. Temsil ile vekalet ilişkisi birbirine benzerdir. Halk arasında aynı durumu ifade etmek için kullanılır. Avukatlar, hukuki konularda danışmanlık ve temsil hizmeti veren, yasal nitelikleri olan kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri