Soğuk havalarda motor yağı kalınlaşır ve kalınlaşan motor yağı yüzünden aracın birçok aksanının çalışmasına engel olur. Soğuk havada aracın çalışmamasının bir diğer sebebi ise aküdür. Aküden elde edilen elektriğin marş motoruna iletilmesi soğuk havalarda biraz daha zorlaşıyor.
Soğuk havalarda marşa basıldığında motor, kalınlaşmış motor yağının direnciyle karşılaşır. Bu yüzden motor hemen çalışmaz. Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun diğer bir yanıtı akü olabilir. Araba aküleri, kimyasal reaksiyonun soğuk havalarda daha yavaş olması nedeniyle daha az elektrik akımı üretir.
Soğuk hava motor yağının kalınlaşmasına sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda da yağın motor bloğundan pompalanması daha fazla çaba gerektirir. Yağı pompalamak için yapılan bu ekstra çaba aynı zamanda aküyü zorlayarak optimum seviyelerde çalışmasını engeller. Sonuç olarak, arabanız çalışmaz.
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
Marş motorunun sorunlu olması ya da gücünü kaybetmesi motora ilk hareketini vermekte zorlanmasına sebep olur. Ayrıca bir diğer sebep ise, aküdür. Akünün voltaj değerleri düştü ise, ya da ömrünü tamamlıyor ise, marj motoruna yeterli gücü veremediğinden aracınızı çalıştırmanız zorlanacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Marş basıyor ama araba çalışmıyor
Anahtarı döndürdüğünüzde marş motoru dönüyor ama araba çalışmıyorsa, yakıtınız bitmiş, bujiler bozuk veya motorda sıkıştırma olabilir. Motor yakıta, ateşlemeye ve sıkıştırmaya gereksinim duyar. Yakıt basıncı, motorun çalışması için önemlidir.
Marşa basma süresi kısa (10–15 saniye) olmalıdır. 10–15 saniyeden fazla mar- şa basılır ise akümülatör (deşarj olur) boşalır. Motor çalışırken marşa basılırsa marş dişlisi zarar görür.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
Bir araba kullanılmıyorsa , özellikle soğuk havalarda yavaş yavaş lastiklerinden hava sızmaya başlayacaktır . Aracın ağırlığı, sönen lastiklere baskı yapmaya devam edecek ve bu da düz noktalara neden olabilir . Lastikleri hava ile doldurmak genellikle bu sorunu çözer, ancak bazen düz noktalar kalıcı hale gelir.
Dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre daha farklı işlemektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dizel aracınızı çalıştırma işleminden önce antifrizi,kışlık yağı var ise kontağı açıp ısıtma buji ışığının sönmesini beklemelisiniz bu sayede aracınız daha kolay çalışacaktır.
Soğuk hava koşulları da kimyasal tepkime hızını yavaşlatan bir faktördür. Motorun çalışması için gereken marş gücünün daha da artmasından dolayı soğuk havada akü, araçları çalıştırmakta daha çok zorlanır. Ayrıca aşırı soğuk havalarda akünün içindeki elektrolit sıvısı donabilir.
Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir. Bu sadece aküyü şarj etmek ve motorun yağlanmasını sağlamak için yağın dolaşımını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda lastiklerinizi de korur.
Soğuk havalarda motor yağı kalınlaşır ve kalınlaşan motor yağı yüzünden aracın birçok aksanının çalışmasına engel olur. Soğuk havada aracın çalışmamasının bir diğer sebebi ise aküdür. Aküden elde edilen elektriğin marş motoruna iletilmesi soğuk havalarda biraz daha zorlaşıyor.
Büyük ihtimalle ilk anda çok fazla akım çekiyor. Aracı tekrar çalıştırmak istediğinde açık olan elektrik çekecek bütün ekipmanları (far, kalorifer,klima vs vs) kapat ve gaza basmadan çalıştırmayı dene. Yine olmuyorsa LPG nin elektrik tesisatına bağlantısı gözden geçirilmeli.
Araba Motorlarının Teklemesine Ne Sebep Olur? Araba motorlarının teklemesinin en yaygın nedeni tıkalı bir yakıt enjektörüdür. Bu genellikle yakıt hatlarının karbon birikintileriyle tıkanmasından kaynaklanır. Yakıt enjektörlerinin temizlenmesi gerekir ve bu, bir yakıt enjektörü temizleme kiti ile yapılabilir.
Lakin kış aylarında motorun ısınması için 1 ila 2 dakika beklemek motor ömrünü uzatan etkenler arasında gösteriliyor.
Bu noktada yapılması gereken şey 4-5 dakikalık rölanti süreleri yerine emniyet kemerini takabileceğiniz süre kadar bekleme yapmanız. Bu da marşa bastıktan sonra yaklaşık 5-10 saniyelik bir bekleme süresine denk geliyor. Bu sayede motordaki akışkanların gerekli birimlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer havalar çok sıcak veya hava çok soğuk ise aracınızı iki ya da üç gün de bir çalıştırmanız gerekiyor. Normal süreçte ise haftada bir kere aracı çalıştırmanız yeterli olur bu şekilde aracın aküsü bitmez.
SOĞUK HAVADA ARABA MOTORUNUN ISINMASINI BEKLEMEK. Kış aylarında soğuyan havalarla birlikte sürücüler aracı çalıştırmadan hemen önce birtakım yöntemlere başvurur. Bu yöntemlerden en bilineni ve eskisi gece boyunca soğuyan motorun ısınması için kontağı çevirdikten sonra 4-5 dakika kadar aracı rölantide bekletmektir.
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Genel inanışın aksine, rölanti; günümüzde benzinle çalışan araçların motorlarını ısıtmak için şaşırtıcı derecede az şey yapıyor. Modern motorlar, uzun süre rölantide bırakılarak değil, sürüldüklerinde daha hızlı ısınacakları şekilde tasarlanmıştır.
Uzun süre ve sıkça marş yapmak hem aküyü bitirir, hem de marş motorunun ömrünü kısaltır.
Ancak marş motoru arızalı ise marş dinamosundan sesler gelebilir, marş yavaş hareket eder ya da hiç basmaz, basmak için uğraştığınızda ise herhangi bir hareket gerçekleştirmez, marş motoru hızla dönse de motora enerji iletilemediğinden motor harekete geçemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri