Bal. Hiç bozulmayan yiyecek diye bilinen bal bu özelliğini yapısında neredeyse hiç nem olmamasına borçludur. Ancak bal nemle temas ettiği takdirde bozulabilir. Balın şekerlenmesi de bozulduğu anlamına gelmez.
Binlerce yıl önce yaşamış insanlar tarafından kesinlikle kullanılmış olabilecek birçok düşük teknolojili yöntem buldular. En yaygın ve aşina olduklarımız arasında, kurutma, tuzlama, salamura, fermantasyon ve akarsu ve kuyu gibi doğal buzdolaplarında soğutma gibi yöntemler bulunuyor.
Pirinç, kuru fasulye, mercimek, bulgur gibi bakliyatlar uzun süreli saklanabilen gıdalar arasındadır. Toza karşı bez torbalarda serin veya kuru yerde muhafaza etmeye özen gösteriniz. Antibakteriyel özelliğe sahip olan beyaz sirke, evinizde eksik etmemeniz gereken önemli materyaller arasındadır.
Tüm gıdaların soğukta saklanması gerekmiyor. Makarna, kuru baklagiller gibi gıdalar, kapalı ambalajları içerisinde kuru, doğrudan güneş ışığı görmeyen, serin, temiz bir yerde muhafaza edilebilir. Aynı şekilde konserve gıdalar, uzun ömürlü süt gibi ürünlerin de buzdolabına konulmasına gerek yok.
İlgili 18 soru bulundu
Kuruyemişlerin hava alması, raf ömrünü kısaltır. Hazır granül kahveler, hava geçirmeyen kapların içinde 20 yıla kadar tazeliğini korur. Ancak öğütülmüş kahvelerin saklama süresi daha kısadır. Konserve gıdalar, konservenin kapağı açılmadan ve hava almadan 1 yıl saklanabilir.
Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
İçinde her türden şekerin bulunduğu bir çeşit şurup olan balın. bakterilerin yerleşmesi ve gelişmesi için uygun bir ortam olduğu düşünülebilir, ancak bal bozulmayan tek gıda maddesidir ve dünyada normal şartlarda bozulmadan durabilen başka bir besin maddesi yoktur.
Bu yöntem diğerlerine göre daha yaygındı. Buzdolabının icadından önce tel dolaplar vardı. Tel dolaplar dolaptan içeri böcek, toz veya kirli hava girmemesi için tellerle çevrilmiştir. Tel dolaplar ekmek ve diğer besinleri korumak için kullanılmıştır.
Buzdolabının olmadığı dönemlerde kullanılan bir yöntem de katı gıdaları bal ya da zeytinyağı içinde saklamaktır. Bal öyle bir besin ki, üstünden yıllar geçse bozulmaz. Aynı şekilde zeytinyağı da zamana bunca direnebilen ender gıdalardan biri olarak müthiş bir koruyucudur.
Bazıları da toprağı kazarak besinlerini toprağa gömerlerdi. Peynir vb. yiyecekler güneş görmeyen odalarda saklanırdı. Yine kullanılan en eski yiyecek saklama yöntemlerinin biri de kurutma yöntemidir. Kurutma yönteminin amacı besinin içindeki nemi azaltarak mikroorganizmaların çoğalmasını engellemektir.
Şekerin tüm türleri, doğru bir şekilde saklandığında 2 yıla kadar dayanıklılık gösterir. Sahte vanilya aromalı toz şekerler 2 yıl içinde ömrünü tamamlarken, gerçek vanilya özünden yapılan şekerler daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Her evde mutlaka bulunan malzemeler arasında ilk sıralarda yer alan şeker, ister esmer, ister beyaz olsun bozulmadan yıllarca muhafaza edilebilir. Hava almayan plastik poşetlerde sakladığınız sürece son kullanma tarihi geçse bile şeker bozulmaz.
Ürün grubuna göre sebze, meyve, garnitür, mantar, türlü, hazır yemek, balık ve deniz ürünleri konserveleri bulunabilir. Yemeklerde pişirme süresini kısaltmak için üretilen haşlanmış besin konserveleri arasında mısır, fasulye, nohut ve bezelye gibi temel gıda maddeleri yer alır.
Balın Göze Faydası: Eski tarihlerde göz sağlığı için kullanılan bal şimdilerde çok bilinmese de etkisi oldukça fazla. Kaşıntı, kızarıklık, kuru göz ve göz enfeksiyonlarına iyi gelen bal görme yetisini de arttırmaktadır.
Balda mikrop üremez. Çünkü bal antibakteriyel özelliğe sahip bir besin maddesidir.
Dr. Ahmet Dodoloğlu, arıların 10 bine yakın çiçeği dolaşarak yaptıkları balın çok kıymetli olduğunu belirterek, "Düzenli olarak bal tüketmek sizi yaşlandırmaz. Bal özellikle serbest radikalleri engelleyerek onların zararlı etkilerini ortadan kaldırır, hücre yaşlanmasını engeller.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Bez torbalar, bakliyatların küflenmesini önleme konusunda iyi bir seçimdir. Siz de evinizde temiz bir bez torba içinde nohut, bulgur gibi bakliyatları muhafaza edebilirsiniz.
Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz. Pirinci cam kavanozda saklayacaksanız, ağzını kapatmaya özen gösterin. Ayrıca kavanozun ıslak veya nemli olmadığından emin olun.
Makarna: Paketlenmiş makarnanın ömrü 12-18 ay. Hiç su içermediği için aslında daha da uzun süre dayanabilir. Kuru, serin bir yerde, hava almayan bir ambalajda saklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri