Trans-doymuş yağ ve (veya) yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren her türlü işlenmiş ve paketlenmiş hazır gıdalar, kızartmalar, tam yağlı mandıra ürünleri, beyaz ekmek, pirinç, makarna gibi rafine karbonhidratlar vücutta iltihaba neden olabilen zararlı besinlerin başlıcalarıdır.
Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılması için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tüketilmesi, bol bol su ve bitki çayı içilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve iltihaba karşı vücut direncini arttırılması, enfeksiyona bağlı hastalıkların daha çabuk iyileşmesi sağlanır.
İlgili 24 soru bulundu
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Kızarıklık, şişlik, vücut ısısında artış ve bölgesel ağrılarla kendini belli eder. İLTİHAP NEDEN OLUR? Yağlı ve karbonhidrat oranı yüksek olan besinler vücudumuzda bölgesel iltihaplanmalara neden olur. Bu bölgesel kilolar vücudumuzun dengesiz bir yapıya sahip olmasına sebebiyet verir.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir.İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Apse drenajı, apsenin lokal anestezi yapıldıktan sonra küçük bir insizyon yaparak apse içerisindeki iltihabın boşaltılması işlemidir. Apse drenajı yapıldıktan sonra iltihabı boşaltıldığı kavite yıkanarak temizlenmeli ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
NSAİİ (Kortizon olmayan ağrı kesici ve iltihap gidericiler) ve aspirin: NSAİİ'ler (voltaren, cataflam, apranax, naprosyn, majezik, endol… gibi) ve aspirin iltihabı ve ağrıyı tedavi etmek için kullanılırlar.
IHLAMUR Ihlamur; soğuk havalara sıcak bitki çayı deyince akla ilk gelendir. Ağrı giderici, iltihap geçirici olması ile özellikle boğaz enfeksiyonları ile başınız beladaysa sıcak bir ıhlamur size yardımcı olacaktır.
Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
Vücudun enfeksiyona verdiği yanıtın eklemleri etkilemesiyle ortaya çıkar. Septik artrit, kan ya da komşu dokudan mikroorganizmaların eklemde apse oluşturmasıyla meydana gelir. Ekleme yakın dokuda oluşmuş bir enfeksiyon vaya kana karışmış bakteri varlığında görülebilir.
Kiraz, iltihapla mücadele eden antosiyaninler ve kateşinler bakımından oldukça zengindir. Öyle ki yapılan bir çalışmada 1 ay boyunca günde 280 gram kiraz tüketen kişilerin CRP seviyelerinin azaldığı görüldü. Hatta kiraz yemeyi bıraktıktan sonraki 28 gün boyunca da CRP değeri düşük kaldı.
Bazı besinler, iltihap ve mikropları vücuttan atmaya yardımcı olur. Bu da doğal besinleri kullandıktan sonra bulantı, ağrı ya da sık idrara çıkma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu vücudun bize vermiş olduğu bir tepkidir. Pul biber, sarımsak, lahana, taze nane ve ev yapımı yoğurt kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Vücudunuz pek çok yaygın enfeksiyonu kendiliğinden temizler. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, bakteri veya virüslerden kaynak- lanan pek çok yaygın enfeksiyona karşı etkilidir.
Kanda oluşan iltihap tıpta septisemi olarak bilinmektedir. Kan dolaşımı enfeksiyonu olan septisemi kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan ve kan dolaşımına girdiği anda meydana çıkan iltihaplanmanın belirtileri ve buna göre de belirli bir tedavisi bulunur.
Seylan tarçını (Cinnamomum zeylanicum)
Antioksidan içeriği yüksek bir bitkidir. Kekik, nane ve zencefil gibi baharat olarak da sık kullanılmaktadır. Enfeksiyona karşı koruma sağlar, antiseptik, antibakteriyel, antifungal özelliği bulunmaktadır. Bronşit, soğuk algınlığı şikayetleri ve öksürüğe iyi gelmektedir.
Yeşil çay ve matcha çayları, İBH'ler ve diğer iltihaplanmaya bağlı kronik durumlar ile ilişkili iltihabı ve semptomları azaltabilen anti-inflamatuar polifenol EGCG kaynaklarıdır.
Vücudun mekanik olarak salgıladığı bu durumu önlemek basittir. Bağışıklığı güçlendiren beslenme şekli ve egzersiz CRP seviyesini düşürmede etkilidir. Ayrıca antibiyotik ilaç ya da antibiyotik bakımından zengin olan besinler tüketilmeli. Aspirin kullanılmalı.
CRP'nin açılımı C-Reaktif Protein'dir. Açlık veya tokluk durumu fark etmeksizin, vücuttaki iltihabı ve iltihabın derecesini ölçen bir kan testidir.
Vücutta bir enfeksiyona neden olan bakterilerin kana karışması ile vücuttaki bağışıklık sisteminin bu bakterilere karşı büyük bir savunma tepkisi göstermesi ile sepsis ortaya çıkar. Normal şartlarda vücudun kana karışan bakterilere karşı bir bağışıklık yanıtı geliştirmesi normal ve olması gereken bir durumdur.
Kan vücutta temiz akan bir sıvıdır. Fakat içerisine bakteriyel ve virüs gibi maddelerin bulaşması durumunda kanda iltihap oluşur. Mevsimsel ya da bazı besinlerin tüketilmesinden kaynaklanan bu durum zamanla düzelebilir. Eğer ileri seviyedeyse enfeksiyonda azalma olmaz mutlaka tıbbi tedavi gerekir.
Zerdeçalı şifa niyetine kullanmak için her sabah bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak su ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İkinci kullanım şekli ise; bir çay kaşığı zerdeçalı 1 su bardağı ılık süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 defa tüketmek yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri