Devamlı Yol Çizgisi Bu yol çizgisi boyunca hiçbir sebeple sollama veya sol şeride geçilmez. Öndeki araçları geçmenin yasak olduğu kavşak,tepe üstü,dönemeç, yaya geçidi,köprü,tünel gibi yerlerin yaklaşımında çizildiği için şerit değiştirilemez.
Arkası görülemeyen viraj, tepe üstü, tünel, kavşak, yaya geçidi gibi yerlere, düz çizgili yol işaretleriyle belirtilmiş yollarda sollamak yasak ve tehlikelidir.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile gece selektör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
sorusu soruldu. İşte yanıtı... Teorikte trafiği sağdan akan ülkelerde tüm araçlar için sağdan geçmek yani sağlamak yasaktır. Araçların sağından, hele sağ banketten geçiş yapılamaz.
4-İki Devamlı Çizgi : Yolu bölünmüş yol haline getirir. Sollama yapılamaz. Yani karşıdan gelen yol bölümüne girilmez.
İlgili 28 soru bulundu
Gidiş geliş bir yolda sürerken, işin yapılması için yeterli alanın mevcut olduğundan emin olunması gerekir. Ancak, ters yönden gelen aracın hızını doğru bir şekilde değerlendirmek gerektiğinden, tek şeritli yollarda sollama manevrası yapmak daha da zordur. Ek olarak, diğer tehlikelere dikkat etmek gerekir.
· Kavşaklarda ve buralara yaklaşırken, · Demiryolu geçitlerinde ve buralara yaklaşırken, · Gidiş ve geliş için birer şeridi bulunan iki yönlü trafiğin kullanıldığı köprü ve tünellerde önlerindeki bir aracı geçmeleri yasaktır.
Bunun dışında sağdan geçmek yasaktır. Sola dönmeye karar vermiş aracın sağından geçilebilir.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Trafik kazalarının en büyük nedenlerinden biri kavşaklarda geçiş önceliği kurallarına uyulmaması. Trafik işareti ve işaretçilerinin olmadığı kavşaklarda her, sürücü sağından gelen araca yol vermelidir.
Yorum Yap. Önünüzdeki araç sürücüsünün sollama yapmasını beklemeli ve ancak ondan sonra sollama yapmalısınız. Sürekli çizgi (engelleme çizgisi) ve sollama yasak işareti, sollama yasağını gösterir. Diğer taraftan, aralıklı veya kesintili çizgi (kılavuz çizgi) sollamanın yasak olmadığı anlamına gelir.
Öncelikle öndeki araçla doğru takip mesafeniz olmalı. Arkanızda, sizi sollamaya çalışan bir aracın olup olmadığına mutlaka emin olmalısınız. Sinyalinizi vermeli ve öndeki aracın sizi görmesini kısa farlarınızı yakarak sağlamalısınız. Aynalarınızı sollama yapmadan önce kontrol etmelisiniz.
1- Yolun en sağına yanaşmak zorundadır. 2- Geçişi güçleştirecek ters bir manevra yapmaması gerekir. 3- Kesinlikle hızını artırmaması gerekir ,sabit tutabilir ,azaltabilir. 4- Geçen araca ışıkla veya elle geç şeklinde işaret vermemelidir.
Hatalı sollama yapan sürücülere Trafik kanunu kapsamında 2021 yılı için 314 TL trafik cezası kesilir ve ehliyetine 20 ceza puanı eklenir. Hatalı sollama cezası nereye ödenir?
Bağlantı yolları, oto yollar ve tek yönlü yollarda (duraklama ve park manevrası dışında), dar taşıt yollarında geri gitme ve geri dönmeleri, Manevra dışında geriye giderken şerit değiştirmeleri, Trafiği yoğun olan yollarda geriye dönmeleri yasaktır.
Öndeki aracı geçmek isteyen sürücülerin uyması gereken kurallar: · Gündüz korna gece selektör ile geçilecek araç sürücüsü uyarılır, sol dönüş lambası ile işaret verilir. · Geçilecek araca takip mesafesi kadar yaklaştıktan sonra sol şeride geçilir.
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Arkadaşlar bu konuyla ilgili oldukça yanlış bilgilere rastlanıyor ki... 1-Rampa çıkan araç inen araca yol vermelidir.
Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
Araçların sağından veya banketlerden yararlanmak suretiyle geçmek yasaktır. Ancak herhangi bir araç, başka bir yola, karayoluna bitişik bir mülke girmek veya sola yanaşıp durmak için bu niyetini sola dönüş işareti ile belirtmiş ise bunların sağındaki şeritten geçilebilir.
Ülkemizde; araçlar sağdan direksiyonludur ve trafik soldan akar. Bu durum her ülkede farklı olduğundan araç üreticileri ülke şartlarına göre araç üretmektedir.
· Bütün Karayollarında: Karşıdan gelen trafiğe ayrılan şeride girmek, Gidişe ayrılan şeritlerden en soldaki şerit, sadece geçme ve dönme hallerinde kullandır, bu şeridi sürekli işgal etmek yasaktır. Seyir halinde ki bir araç ancak; geçme, dönme, durma, duraklama ve park etme amacıyla şerit değiştirebilir.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile, gece seleltör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir. Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri