Bayat yumurta nasıl anlaşılır endişesini gidermek için 1 bardak suya ihtiyacınız var. Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
1.SU TESTİ
Yumurtalar dibe çöküp yatay bir şekilde duruyorsa çok taze demektir. Sivri uçları dibe değiyorsa bayatlamaya başlamıştır.
Yumurta bayatladıkça içerisindeki hava boşluğu genişlemesi, içerisindeki gazların artması, su yüzeyine çıkmasına neden olur. Yumurta bayatlığını ölçmek için yapacağınız su testi için 1 bardak suyun içerisine yumurtayı attığınızda eğer yumurta batmak yerine, suyun üstüne çıkıyorsa bayatlamış demektir.
Kırdığınız yumurtanın sarısı düz bir yapıya sahipse ve dağılmaya müsaitse bu yumurta kırık olduğunu işaret eder. Kırılan yumurtanın beyaz kısmı da tazeliği hakkında bilgi verir. Eğer yumurtanın beyazı bulanık bir tona sahipse, bu yumurtayı leziz şekilde tüketebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Yumurta zehirlenmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna başvuruluncaya kadarki süreçte bol su tüketilmeli. Dinlenilmeli, öğün aksatılmamalı, meyve, sebze ağırlıklı beslenilmelidir.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Normal bir yumurtanın raf ömrü uygun saklama koşullarında ortalama 3 aydır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Köy yumurtası kaç günde bozulur? Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Yumurtanın sarısı hemen dağılmıyorsa yumurta taze demektir.
Eğer kırdığınız gibi yumurta sarısı kendi kendine dağlıyorsa yumurta bayat demektir.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
Taze olan yumurtanın buzdolabında ne kadar sürede dayanabildiği konusuna bakıldığında yaklaşık olarak beş haftaya kadar saklanabildiği görülmüştür. Yumurtanın taze mi yoksa bayat mı olduğu ise tuz ve suyla yapılabilecek kolay bir deney ile belirlenebilmektedir.
Taze bir yumurtayı salladığınızda, fazla ses çıkarmamalıdır. Sallanan bir yumurta, yalnızca yumurtanın zamanının geçmeye başladığını gösterir ve yine yumurtanın tüketim için kesinlikle güvenli olmadığı anlamına gelmez.
Haşlanmış Yumurta kabuklarından ayrıldıktan sonra iki saat içerisinde tüketilmelidir. Dışarıda ve sıcak ortamda 2 saatten fazla saklanan yumurta bakteri üretmeye müsaittir. Haşlanmış lakin kabukları soyulmamış veya deforme olmamış yumurta buzdolabında 1 hafta kadar saklanıp kullanılabilir.
Bayat yumurtayı kullanmanızda bir sakınca yoktur normalde. Ama özellikle yumurta kokusuna karşı hassassanız kek ve pandispanyalarınızda kullanmaktan kaçınmalısınız. İkinci ihtimal yumurtayı fazla pişirmiş olmanızdır.
Yumurta dibe kadar bayıyorsa taze demektir. Yumurta tem dibe batmıyorsa bozulmamıştır ancak bir an önce kullanmanız gerekmektedir. Yumurta suyun üstünde yüzüyorsa çöpe atmanız gerekiyor demektir.
Yumurta bekledikçe nem ve karbondioksit kabuktan içeri girer. Yumurtanın sarısı ile beyazı kuruyup küçülmeye başlar ve yumurtadaki hava boşluğu büyür. Hava boşluğu ne kadar büyükse yumurta kabuğun içinde o kadar kolay hareket eder ve cıvık sıvı sesi çıkar.
İlk adımda suyun yoğunluğu yumurtanın yoğunluğundan daha az olduğu için yumurtamızın battığını gözlemledik. İkinci adımda az tuzlu suyumuzun yoğunluğu yumurtanın yoğunluğuna eşit olduğundan dolayı yumurtanın askıda kaldığını gözlemledik.
Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir. Ancak eğer yumurtanızı kırdığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa, o yumurtadan umudu kesmelisiniz.
Yumurta, son tüketim tarihi geçse de tüketilebilen yiyeceklerden biri. Ancak bu süre çok da uzun değil. Son tüketim tarihinden sonraki 2-5 hafta içerisinde mutlaka tüketilmeli. Bekleyen yumurtada salmonella bakterisi oluşabilir.
Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar. Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri